Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Ērģeles sakārtotas – festivāls notiks

Gundars Venens, 25.08.2009. 15:39

Šogad jau astoto reizi klausītājus sveiks Liepājas Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls. Spītējot līdzekļu trūkumam un faktam, ka pirmo reizi tā vēsturē finansējumu nepiešķīra valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas Kultūras pārvalde no festivāla norises nav atteikusies. Pateicoties Sv. Trīsvienības katedrālei un piesaistot sponsorus – viesnīcu AMRITA, laikrakstu KURZEMES VĀRDS un kafejnīcu LOTTE, festivāls tradīciju turpinās no 11. – 18. septembrim.
Ērģeles sakārtotas – festivāls notiks

Neskatoties uz ķibelēm, kas valda visapkārt, Sv. Trīsvienības katedrāle droši sākusi vēsturisku darbu – leģendāro ērģeļu pakāpenisku restaurāciju. Vērienīgais darbs tika uzticēts uzņēmumam „Ērģēļbūve” un pazīstamajam meistaram Jānim Kalniņam. Vasaras mēnešos atjaunota bārkermašīna, klaviatūra un pedāļtaustiņi, bet Rīgas porcelāna muzeja darbinieki apņēmušies restaurēt norāžu pogas. Kopumā darbi veikti 22 tūkstošu latu apmērā. Tā ir neliela daļa no kopējām restaurācijas izmaksām, tomēr paveiktais būtiski atvieglos spēlēšanu ērģelniekiem un pie šiem darbiem vairs nebūs jāatgriežas, kad restaurācija turpināsies.

Festivālu 11. septembrī ar koncertu „No Baha līdz Rahmaņinovam” atklās Starptautisko konkursu laureāts no Lietuvas – Aleksandrs Isakovs. Viņš visā Eiropā sniedzis jau vairāk kā 700 koncertus. Isakova izvēlētajā programmā sastapsies ne vien laikmeti, bet arī likteņi: S. Rahmaņinovs aizokeāna ceļos devās labprātīgi, bet igauņu ērģelniekam un komponistam A.Karindi bija lemts nonākt izsūtījumā piespiedu kārtā. Klausītāji ērģelnieku iepazīs arī kā komponistu, jo Rahmaņinova klavierprelūdiju dodiez minorā ērģelēm pārlicis pats Aleksandrs Isakovs.

Liepājas pilsētas ērģelnieks Lotars Džeriņš pēc panākumiem, kas saistīti ar viņa pirmā diska tapšanu, nav sēdējis uz lauriem, bet meklējis svaigas idejas un jaunus nošu materiālus. Savā programmā ielūdzis mūziķus – Andri Ērgli, Uldi Locenieku, Reini Lapu, TV šovā radīto Liepājas Sarkano kori un jauniešu kori INTI diriģentes Ilzes Valces vadībā. Kopā viņi uzburs 12. septembra koncertu „Dejas ar ērģelēm”, kurā varēs iepazīt triju Vācijas baznīcas ērģelnieku mūziku. Tradicionālajos korāļos būs saklausāmi gospeļu un džeza mūzikas elementi. Latvijas pirmatskaņojumu viducī arī īpašais - Aivara Kalēja valsējums – „Valsis džeza stilā”. Bet nav šaubu, ka klausītājus iepriecinās arī Gabriela Forē un Astora Pjacollas mūzikas šedevri.

Festivāls noslēgsies 18. septembrī ar ērģelnieces Edītes Alpes un populārā dziedātāja Žorža Siksnas koncertu „Uz melodiju spārniem”

Programmā: R.Vāgnera-F.Lista, F.Šūberta, Ž.B.Forē, E.Toselli, A.Vieiras, E.Vilas-Lobusa, G.Doniceti, U.Džordāno u.c. skaņdarbi

Šā gada augustā abi mūziķi satikās kopīgā koncertā par godu Dubultu evaņģēliski luteriskās baznīcas gaidāmajai 100-tajai jubilejai. Lai skaistās melodijas spārno arī sirmo Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāli, kuras atjaunotnei lielā mērā kalpo ikviens koncerts un ikviens klausītājs!

Visi festivāla koncerti notiks Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē ar sākuma laiku pl. 20.00. Liepājas viesi, kas ieradīsies uz kādu no festivāla koncertiem, ar ievērojamām atlaidēm varēs pārnakšņot četrzvaigžņu viesnīcā „Amrita”.

Šī gada festivāla biļešu cenas samazinātas līdz Ls 2 -3, rēķinoties ar skolotāju un pensionāru saplacināto pirktspēju. Bez tam ikviens, kas biļeti pirks savlaicīgi Biļešu paradīzes kasēs, var rēķināties, ka latiņš paliks makā. Koncerta norises vietā gan šī atlaide nebūs spēkā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV