Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Šonedēļ Liepāju pārņems džezs

easyget.lv, 23.04.2007. 15:00

Šonedēļ Liepāju pārņems džezs, jo no 26. līdz 29. aprīlim Liepājā notiks otrais starptautiskais džeza mūzikas festivāls „Aile Jazz”. Džeza mūzika skanēs ne vien četros festivāla koncertos Liepājas Latviešu biedrības namā un Liepājas teātrī, bet arī pilsētas mūzikas klubos un Liepājas mūzikas vidusskolā, kuras klases pieskandinās jaunie un talantīgie džeza vokālistu meistarklašu dalībnieki.
Šonedēļ Liepāju pārņems džezs

No pirmdienas pilnā sparā ritēs Liepājas simfoniskā orķestra un Liepājas Big Benda mēģinājumi Jēkaba Ozoliņa vadībā, kam pakāpeniski pievienosies arī citi festivāla dalībnieki.

Festivāla spožākās zvaigznes - pianists, komponists un All Stars Big Band vadītājs Džulians Džozefs (Julian Joseph, Lielbritānija) un džeza vokālistu meistarklašu vadītājs Klīvlends Votkiss (Cleveland Watkiss, Lielbritānija) Liepājā ieradīsies jau otrdien, un tūlīt iesaistīsies kopmēģinājumos.

Festivāla krusttēvs Džulians Džozefs Liepājā viesosies jau ceturto reizi. ”No agrākajām viesošanās reizēm man radies priekšstats, ka latvieši ir kaislīgi labas mūzikas cienītāji ar brīnišķīgām attīstības un nākotnes idejām, pie tam šī radošā dzirksts ir ļoti izteikta Liepājai, un tāpēc ir interesanti atgriezties atkal un atkal” skaidro Džulians. Arī šogad neizpaliks Džuliana Džozefa brīnišķīgās klausītāju uzrunas latviešu valodā, par ko aizvadītajā festivālā sajūsminājās klausītāji un Džulians pats. Šajā festivālā viņš klausītājus iepazīstinās ar lielisko britu vokālistu Klīvlendu Votkisu, kurš ir viens no komponista iemīļotākajiem izpildītājiem un atveidos lomu Džuliana Džozefa jaunajā džeza operā. Tumšādainais dziedātājs piedalīsies divos festivāla koncertos, un no 25.līdz 26. aprīlim vadīs jauno džeza vokālistu meistarklases Em.Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolā. Meistarklašu nodarbības ir bez maksas un tās ir atklātas arī visiem interesentiem.

Džeza festivāla ietvaros notiks četri koncerti – pirmie divi Liepājas Latviešu Biedrības namā un otri divi Liepājas teātrī.

Festivāla atklāšanas koncertā 26.aprīlī pulksten 19.00 Liepājas Latviešu biedrības namā vērosim labāko Klaipēdas džeza apvienību „Doudi Jazz Band” un „Bugs Band”, kā arī daudzkārtējo pasaules čempionu Latīņamerikas dejās, sporta deju grupas „Žuvedra” un Nacionālā Klaipēdas Muzikālā teātra baleta grupas uzstāšanos koncertprogrammā „Deja džezā”. Koncertā uzstāsies arī folkdžeza improvizācijas meistars Regimijs Šilauskis (Regimijus Šiliauskas), kas džeza melodijas atskaņos uz lietuviešu tautas instrumenta skrabalas (skrabalai). Vakara vadītāja lomā iejutīsies viens no ietekmīgākajiem Lietuvas džezmeņiem, Klaipēdas džeza festivāla veidotājs, politiķis un „Doudi Jazz Band” vadītājs Vitauts Grubļauskis (Vytautas Grubliauskas – Kongas).
Koncertā atklāsies bagātīga stilu buķete - tango un tautas mūzika džeza ritmos un džeza klasikas darbi lietuviešu tautas instrumenta skrabalas izpildījumā. Papildus emocionālas nianses džeza mūzikai piešķirs dejotāju grācija un plastika, bet koncerta noslēgumā būs ugunīgs džeza kankāns.

Piektdien 27.aprīlī pulksten 19.00 koncertā „Džeza kokteilis” Klīvlends Votkiss uzstāsies kopā ar labākajiem meistarklašu audzēkņiem. Koncertā pazīstamas džeza melodijas izpildīs Arnis Mednis un Liepājas Big Band, bet īpašs pārsteigums būs Jolantas Gulbes uzstāšanās. Viņa ir viena no retajām bossa nova stila mūzikas izpildītājām Latvijā, un koncertā vairākas dziesmas dziedās portugāļu valodā. Bossa nova viņas izpildījumā ir kā ziedošas orhidejas no Brazīlijas džungļiem, kā šarmants noslēpums, ko klausītājs grib dzirdēt vēl un vēl.

28.aprīļa koncertā Liepājas teātrī lieliskie britu mūziķi un improvizētāji Džulians Džozefs /klavieres/ un Klīvlends Votkiss /vokāls/ klausītājus vedīs ceļojumā pa Lielbritānijas un Eiropas mūzikas vēstures takām. Koncertā tiks pirmatskaņoti fragmenti no Džuliana Džozefa jaunās džeza operas „Bridgetower” , kas vēsta par slavenu Polijā dzimušu vijoļspēles ģēniju, polietes un abesīniešu verga dēlu Džordžu Bridžtoveru (George Bridgetower), viņa harizmātisko tēvu, panākumiem mūzikā, šķiršanos no ģimenes un nonākšanu Velsas prinča aizbildniecībā, pirmo mīlestību un draudzību ar komponistu Ludvigu van Bēthovenu. Džeza opera speciāli rakstīta Londonas festivālam ( City of London Festival) un pirmizrādi vēl tikai piedzīvos - šā gada 5.jūlijā Londonā. Prestižā Londonas festivāla tēma šoreiz ir verdzības atcelšana, jo šogad aprit 200 gadi, kopš tika pieņemts pirmais britu parlamenta akts(Abolition of the Slave Trade, 1807), kas atcēla verdzību. Ir skaidrs, ka Londonas pilsētas festivāla rīkotāji operas sižetu un komponistu nav izraudzījušies nejauši. Opera zemtekstos runā par melnādaino vietu šodienas sabiedrībā un kultūras dzīvē. Sakritības ir jaušas un simboliskas – gan Džordžs Bridžtovers, par kuru vēsta opera, gan mūzikas autors Džulians Džozefs un galvenās lomas izpildītājs Klīvlends Votkiss ir tumšādaini mūziķi. Taču džeza operas fragmenti būs tikai neliela daļa no džeza festivāla „Aile Jazz” 28.aprīļa koncertā Liepājas teātrī. Lieliskie britu mūziķi un improvizētāji Džulians Džozefs un Klīvlends Votkiss kopā ar igauņu kontrabasistu Tāvo Remmelu, bundzinieku Māri Briežkalnu, Liepājas Simfonisko orķestri un Liepājas Big Band Jēkaba Ozoliņa vadībā klausītājiem atskaņos arī labi pazīstamas džeza melodijas.

Festivālu 29.aprīlī Liepājas teātrī noslēgts maestro Raimonda Paula piano šovs „Es un citi liepājnieki”. Klausītājus koncertā sagaida maestro Raimonda Paula enerģētiskā saspēle ar solistiem - Andri Ērgli /vokāls, Latvija/, Kristīni DobeliI /vokāls Latvija/, Lindu Rozentāli /akordeons, Latvija/, Alekseju Balinski /saksofons, Latvija/, Aivaru Hermani /ģitāra, Latvija/ un Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Jēkaba Ozoliņa vadībā. Neizpaliks arī pārsteigumi, jo 29.aprīlī Raimonds Pauls svin vārdadienu. Kā koncerta pieteikumā norāda maestro: „Spēlēsim laba garastāvokļa mūziku, Jums patiks!”

Šajā nedēļā džezs skanēs arī Liepājas mūzikas klubos - 28.un 29. aprīlī, Latvijas 1. Rokkafejnīcā spēlēs Liepājas mūziķu apvienība Johny Jazz Band, bet klubā Fontaine Palace, kur 28.aprīlī notiks arī oficiālais festivāla dalībnieku Aterparty, sākot no pulksten 21.00 muzicēs etno džeza grupa „PATINA” no Rīgas un DJ Candycoveredclown.

Festivāla ģenerālsponsors ir „UPB” holdingā ietilpstošā „AILE grupa”, festivālu organizē Liepājas Kultūras pārvalde, bet finansiāli atbalsta Latvijas Kultūrkapitāla fonds. Biļetes uz festivāla koncertiem maksā Ls 5-20. Biļešu tirdzniecība un rezervēšana Liepājas Latviešu biedrības nama kasē pa tālruni + 371 3423829 un Liepājas teātra kasē pa tālruni + 371 3422406. Biļetes iespējams iegādāties arī lielveikala "XL Sala" Informācijas centrā katru dienu no 8.00 – 20.00.
Ar festivāla programmu un māksliniekiem iespējams iepazīties festivāla mājaslapā www.ailejazz.lv un Liepājas pašvaldības portālā www.liepaja.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV