Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

“JAIRUS”: Mums vienmēr bijusi sajūta, ka esam šeit gaidīti

Aiga Leitholde, 17.10.2009. 16:44

Nākamnedēļ ar diviem koncertiem, 22. oktobrī klubā “Dirty Deal Cafe” Rīgā un 23. oktobrī klubā “Fontaine Palace” Liepājā, viesosies Lielbritānijas post-rock/hardcore grupa „Jairus”, ko dažkārt dēvē par „metāla mūzikas „Sigus Ros”” . Šoreiz Latviju kolektīvs apmeklēs sesto reizi, aizvien neslēpjot sajūsmu par šīs zemes publikas silto atsaucību. “ Mēs ar nepacietību gaidām, kāda būs Latvijas fanu atsauksme par mūsu jaunajām dziesmām,” intervijā pirms gaidāmajiem koncertiem stāsta grupas ģitārists Dans Lukass, solot, ka arī vecais repertuārs netiks aizmirsts.
“JAIRUS”: Mums vienmēr bijusi sajūta, ka esam šeit gaidīti

Lasīju, ka “Jairus” bija paņēmuši 18 mēnešus ilgu pārtraukumu. Kāds bija šādas rīcības iemesls un kā jūs nolēmāt atkal apvienoties?

Patiesībā, bija vairāki iemesli – Adams pameta grupu, lai piepildītu savas vēlmes, un mēs nevēlējāmies viņu aizstāt ar kādu citu. Turklāt, bijām nonākuši līdz momentam, ka visi bija vienkārši muzikāli noguruši pēc tik daudzām neveiksmēm ar grupas dalībnieku maiņu. Mums nebija nodoma no jauna apvienoties pēc tam, kad grupa 2007. gadā pajuka. Taču pagājušā gada beigās mēs visi aptvērām, ka grupa mums ir neizsakāmi nozīmīga un atkal vēlamies radīt patiesu un enerģisku mūziku!

Jūs esat daudz ceļojuši. Vai koncerta turnejas ir iedvesmojušas tevi komponēt, vai arī tev ir nepieciešams laiks, lai apkopotu atmiņas, pirms ķeries pie darba?

Atklāti sakot, iedvesma komponēt var rasties jebkurā brīdī. Lai gan jāatzīst, ka ceļošana ir piespiedusi mūs nobriest kā cilvēkiem un mūziķiem. Iespējams, ka tā ir ietekmējusi arī komponēšanu!

Kā ir mainījušies jūsu mērķi un godkāre kopš “Jairus” pirmsākumiem un tagad?

Ja godīgi, tad “Jairus” izveidojās pirms tik ilga laika (2001. gadā), ka vairs neatceros, kādi bija mūsu mērķi tajā laikā. Mēs tikai vēlējāmies spēlēt mūziku, kas mūsos (un arī klausītājos) izraisīja īpašas izjūtas. Mēs vēlējāmies apskatīt pasauli mūziķa acīm, satikt superīgus cilvēkus un izbaudīt dzīvi, kamēr vēl bijām jauni. Mūsu mērķi vēl joprojām ir tādi paši, taču tagad esam nedaudz prātīgāki un mēģināsim tos sasniegt savādākā veidā.

Kāds ir tavs pareģojums – rokmūzika jau pieder pagātnei, vai arī tai vēl ir iespēja pieņemt jaunu formu?

Uzskatu, ka laba un patiesa rokmūzika izmirst. Tagad pastāv liels daudzums tādas mūzikas, kura balstīta uz modi vai grupas nosaukumu, nevis uz pašu mūzikas stilu. Tomēr es ticu tam, ka pastāv arī svaigas idejas, kuras to vien gaida, lai kāds tās atklātu – katru reizi, kad cilvēki uzskata, ka viss jau ir izmēģināts, parādās kaut kas nebijis... Mūzika ir pārsteigumu pilna. Tāpēc uz jautājumu atbildēšu – jā, ir jauni veidi, kā rokmūzika varētu izpausties, tikai mēs vēl par tiem neko nezinām.

Jūs jau piecas reizes esat bijuši Latvijā. Vai varat vēlreiz atgādināt, kas jums Latvijā tik ļoti patīk?

Latvija ir vienkārši apbrīnojama vieta muzicēšanai. Koncerta apmeklētāji ir entuziasma pārpilni un rodas sajūta, ka viņi ieradušies uz koncertu, lai izbaudītu mūziku, atmosfēru un visus pārējos „dzīvā” koncerta aspektus. Mums vienmēr bijusi sajūta, ka esam šeit laipni lūgti. Mēs ar nepacietību gaidām, kāda būs Latvijas fanu atsauksme par mūsu jaunajām dziesmām – viņi ir ĻOTI skaļi!

Tulkoja Mārtiņš Atvars

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV