Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rāmie “Stars of the Lid”

Eņģelis, 25.10.2009. 17:02

Pēc pēdējās dziesmas, Ādams (Adam Wiltzie), apvienības “Stars of the Lid” līderis, atkārtoti ar pārējiem mūziķiem uznāca uz skatuves un nofotografēja klātesošos. Vēlāk, uz jautājumu, kāpēc tā, viņš ļoti ātri atbildēja:”Nezinu, man patīk “taisīt” bildes”. Īstenībā, pēc intervijas radās neliels secinājums – dzīvē viņi runā tik pat daudz, cik savos koncertos. Gandrīz nemaz.
Rāmie “Stars of the Lid”

Vai, pirms ierašanās baznīcā, jūs zināt, cik laba ir akustika? Vai tā jūs kaut kādā veidā nebaida?

Ādams: Nē, nebaida, es jūtos ļoti komfortabli. Mūs vispār nebaida baznīcas, esam spēlējuši neskaitāmās. Piemēram, dažas dienas atpakaļ spēlējām Krakovā, tur bija ieradušies kāds tūkstotis cilvēku.

Kā radās sadarbība ar Simfonetta Cracovia?

Mēs viņus vienkārši uzaicinājām. Gribējām sadarboties ar kādu no Eiropas. Un trīs dalībnieki tikai tāpēc, ka mēs vairāk nevaram atļauties.

Vai jums pašiem ir kādi elki no ambientās mūzikas pasaules?

Ja godīgi, es īpaši daudz mūzikas neklausos. Protams, mēs esam ietekmējušies no Braena Īno (Brian Eno), Roberta Donna (Robert Donne, ambient muzikas ansambļa „Labradford” dalībnieks. Aut.piez.), bet pārsvarā klausos klasisko mūziku, Vāgneru, filmu skaņu celiņus.

Šodien, klausoties koncertu, man prātā ienāca vairāki mūziķi no XXI gadsimta ambient mūzikas ar līdzīgu skanējumu, piemēram, Silvans Šavou (Sylvain Chauveau) un Helios. Vai esat kaut ko par šiem mūziķiem dzirdējis?

Ja godīgi, es nezinu neko daudz par mūsdienu ambiento mūziku. Ja Helios ir Goldmunds (Helios. Keits Keniffs, amerikāņu down-tempo un ambient mākslinieks, agrāk pazīstams kā Goldmund;- aut.piez.), tad to es esmu dzirdējis. Nezinu viņu labi, bet es zinu, kas viņš ir.

Cik man zināms, amerikāņu angļu valodā “a Lid” ir narkotiku paciņa. Vai dēļ tā kāds nav pasmējies?

Jā, tā tas ir. Īstenībā vārdam “Lid” ir vairākas nozīmes, bet vistiešākā ir apzīmējums “kāsim”. Ja kāds saka “they got some lid”, tas nozīmē, ka viņi ir apreibuši. Bet mēs domājām tieši par acu plakstiņiem (your own personal cinema, located between your eye and eyelid – Ādams Viltzijs. Aut.piez.), tāpēc neesam dzirdējuši neko smieklīgu par šo nosaukumu.

Es zinu, ka jūs dzīvojat Briselē. Cik ilgi un kāpēc?

Jā, es dzīvoju tur jau desmit gadus. Es tur pārvācos, jo meklēju labākus dzīves apstākļus. Jā, esmu amerikānis, tāpēc esmu ļoti jūtīgs pret šo valsti, bet es gribēju iegūt citas pieredzes, pabūt tur, kur cilvēki gandrīz nerunā angliski.

Kad jūs atklājāt, ka ģitāru var spēlēt savādāk? Tā, ka ģitāra pēc sevis nemaz neizklausās.

Es nezinu, vienkārši man patīk spēlēt ģitāru, eksperimentēt, attīstīt skaņu, prasmes un tehniku. Man vienmēr ir paticis kaut kas ar stīgām, bet es nebiju klasiski “trenēts”, tāpēc vēlējos kaut ko mainīt.

Internetā pamanīju, ka jums ir kāds bijušais grupas biedrs, Kirks Laktas (Kirk Laktas)? Kāds ir viņa stāsts iekš “Stars if the Lid”?

Nekas īpašs, viņš vienkārši bija mūsu narkotiku dīleris. Viņš nebija mūsu grupā. Jā, pašā sākumā uzspēlēja pāris koncertus, bet pārsvarā tikai piegāde.

Un visbeidzot es gribēju uzzināt kaut ko par jūsu video instalatoru Lūku Saviski (Luke Savisky). Kādas ir jūsu attiecības?

Viņš vienmēr ir bijis kopā ar mums. Mēs esam veci draugi, nākam no vienas pilsētas, no Ostinas Teksasā. Studējām kopā vienā universitātē.

Foto: Roberts Vidzidskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV