Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Mr Fogg: Ja dziesmas oriģinālversija ir laba, tad pat vispārdrošākais aranžējums tai nespēs kaitēt

easyget.lv, 06.11.2009. 11:17

7. novembrī “Dirty Deal Cafe” uzstāsies britu indietronikas mūzikas jaunatklājums Mr Fogg, kurš Rīgā sniegs vienreizēju performanci sava topošā  albuma „Moving Parts” tūres ietvaros.
Mr Fogg:  Ja dziesmas oriģinālversija ir laba, tad pat vispārdrošākais aranžējums tai nespēs kaitēt

Kāds ir Tavs stāsts par nokļūšanu mūzikas pasaulē?

Es sāku rakstīt dziesmas vēl pirms sāku iet skolā. Tas notika pats no sevis, neviens mani nemudināja rakstīt, es atceros, man vienkārši patika stiķēt kopā dažādas skaņas un virknēt no tām meldiņus. Kad man bija trīspadsmit, jau pats savām dziesmām programmēju kopā bungas, basus, ģitāru, taustiņus un vokālus. Kad sešpadsmit gados izveidoju savu pirmo grupu, es precīzi zināju, kādam jābūt grupas skanējumam un kas katram no grupas locekļiem jādara. Kopā ar grupu mēs nospēlējām piecus gadus, un kādā no reizēm, kad grupas bundzinieks atkal paņēma radošo pauzi, lai koncertētu citas grupas sastāvā, es nedēļas laikā uzrakstīju pats savu solo-setu un turpmāk uzstājos viens. Mr Fogg bija dzimis!

Kā Tu tiki pie sava skatuves vārda?

Ar savu skatuves vārdu es gribēju nodalīt sevi no savas radošās darbības. Proti, dažreiz mūziķi, kas uztājas ar savu īsto vārdu, tik ļoti aizraujas ar runām par sevi, ka viņu mūzika tiek novirzīta otrajā plānā. Un, lai cik tas arī klišejiski neizklausītos, mūzika ir svarīgāka! Turklāt, mans skatuves vārds ļauj man izpausties gan muzikāli, gan liriski, jo ar savu īsto vārdu es nekad neatļautos īstenot lietas, kuras atļaujos darīt kā dēkainis Mr Fogg no slavenā Žila Verna romāna. Lai gan mūzikas autors esmu es, Mr Fogg un es - mēs esam divi dažādi personāži.

Kas ir Tavas karjeras augstākais punkts līdz šim?

Līdz mana debijas albuma ierakstīšanai mans lielākais sapnis vienmēr ir bijis pie tāda tikt. Līdz ar to mana muzikālā karjera pēdējos trīs gadus ir bijusi pakārtota vienam mērķim. Tagad, kad albums ir gandrīz pabeigts, sajūtas ir vienkārši neaprakstāmas. Kad savu dziesmu pirmo reizi izdzirdēju Lielbritānijas vienā no lielākajām radiostacijām Radio 1, tas bija kā sapņa piepildījums. Mani pārņēma sajūta, ka viss līdz šim darītais ieguvis pavisam citu - daudz lielāku jēgu, un, ka elektroniskās mūzikas pasaulē sevi ir pieteicis vēl viens nopietns spēlētājs.

Kas Tevi atveda līdz Rīgai?

Diezgan daudz britu grupu uzskata, ka Londona ir mūzikas pasaules meka un neuzskata par vajadzīgu izbraukt ar savu mūziku ārpus tās robežām. Taču Lielbritānija ir tikai maza daļa no lielās pasaules. Viena no manām dziesmām bija iekļauta Creative Zen mp3 dziesmu listē, kas nozīmēja, ka to noklausījās cilvēki daudzās Eiropas valstīs. Rezultātā es Facebook un Myspace saņēmu vēstules no cilvēkiem dažādās pasaules valstīs, kurās es nekad pats neesmu uzstājies, tāpēc nolēmu, ka pienācis brīdis to labot. Tāpēc, te nu es esmu!

Dzirdējām, ka savu debijas albumu Tu esi ierakstījis ārpus Lielbritānijas. Kāpēc tā?

Jā, savu albumu tiešām ierakstīju Islandē pie slavena mūzikas producenta Valgeir Sigurdsson, kas savulaik sadarbojies ar slavenāko islandiešu dziedātāju Bjorku. Vēl man bija fantastiska iespēja sadarboties ar citu islandiešu mūzikas producentu Olafur Arnalds, kā arī piedalīties vienā no lielākajiem Islandes mūzikas festivāliem Airvawes. Islandē ir ļoti draudzīga atmosfēra un ideāla vide mūzikas radīšanai. Lielbritanijā, turpretī, visi viens otru uztver kā konkurentu un atmosfēra nav pārāk draudzīga. Islandē mūziķi un cilvēki vispār ir ļoti izpalīdzīgi. Turklāt, aptuveni pēc mēneša Islandē iznāks jaunā albuma EP (paplašināta singla versija) un tas būs pieejams tikai islandiešiem. Izskatās, ka Islande mani ir ierāvusi savos tīklos..

Vai Tu pats piedalies arī citos mūzikas sadarbības projektos?

Tāpat kā savus mūzikas ierakstus, es producēju mūziku arī citiem. Es sadarbojos ar dažiem elektroniskās mūzikas māksliniekiem Liebritānijā - apvienībām “Midimidis” un “The Good Natured”, kuras ir jaunas un ļoti perspektīvas grupas. Man arī ļoti patīk strādāt pie savas mūzikas alternatīvajām versijām. Piemēram, pašlaik kopā ar Olafur Arnalds es strādāju pie stīgu versijas vienai no manām dziesmām. Man ir arī viena a capella versija citai manai dziesmai ar kamerkori, kā arī akustiskās performances ar stīgu kvartetu. Man patīk pakļaut savas dziesmas pārvērtībām un aranžējumiem -  es uzskatu, ka, ja vien dziesmas oriģinālversija ir gana laba, tad pat vispārdrošākais aranžējums tai nespēs kaitēt.

Visbeidzot - kādi ir Mr Fogg nākotnes plāni?

Mans debijas albums tiks izdots nākamā gada pavasarī, kas mani kādu laiku nodarbinās koncertos un turnejās. Vēl pirms Ziemassvētkiem Reikjavikā iznāks mans EP, un tad es atgriezīšos Eiropā, lai sagatavotos albuma iznākšanai Lielbritānijā. Paralēli es sadarbojos ar video un apģērbu dizaineriem, lai radītu pārsteigumu pilnu un acij tīkamu uzstāšanos gaidāmajos dzīvajos koncertos.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV