Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Thriller Live. Ar atmiņām par labāko

Jurita Krūma, 14.12.2009. 21:37

Rokas stiepiena attālumā teju 40 gadu sena pagātne ir mazais puika, no kura savulaik uzausa zvaigzne. Maikls Džeksons, kurš tieši tāds nenodziestoši visu atmiņās arī paliks, uz brīdi atdzīvojās mūziklā „Thriller Live”, kas ar viņa skaļākajiem hītiem 12. decembrī satricināja Rīgu.
Thriller Live. Ar atmiņām par labāko

Galerijas:

„There have been others, but never two lovers – like music, music and me,” - tieši šāda bija megazvaigznes formula, par kuru vakara ievadā ar „Music and me” atgādināja mazais Maikls jeb tovakar Zakeušs L. Denvidijs (Zaccheus L Denwiddie), kam „Thriller Live” ir debija profesionālajā mūzikā. Uz varen’ garu brīdi, kamēr pirmajā daļā visai jestrā solī maršēts cauri saulainākajām Maikla un viņa brāļu grupas „Jackson 5” (vēlāk „The Jacksons”) dienām, bija pat iespējams noticēt – viņš patiesi ir te. Mūzikla, kas vairāk bija koncerts bez īpaša sižeta, režisors Gerijs Loids bija pacenties, lai kā dalībnieku skatuves tērpi, tā dejotāju sastāvs un horeogrāfija maksimāli tuvu sasauktos ar „Jackson 5” būtību – krāsainas kļošenes, mikrofongalvas un rokenrols.

Visu laiku pārdotākais albums, veiksmīgākā koncerttūre un vēl, un vēl – tie ir vien daži no panākumiem, kuru dēļ skatītāji godam piepildījuši arēnu „Rīga”. Nenoliegsim - saviļņojums bija liels, jo daudziem ar Maiklu klātienē tā bija pirmā pieredze. Mākslinieks, kurš mūžībā aizgāja šogad jūnijā, slavas virsotnē burtiski uzlidoja 80.gados, taču mēs visi – kurš vairāk, kurš ne tik atklāti – esam ar un caur viņu uzauguši. Lai tovakar spētu kaut nedaudz iemiesoties popa karaļa tēlā un darīt to labi, bija nepieciešami veseli pieci „maikli”: Leo Buhanāns (Leo Buchanan), Demiens Smits (Damien DeShaun Smith), Maikls Djūks (Michael Anthony Duke), Heidons Ešuns (Haydon Eshun) un, jā, patiesi arī dāma Denīze Pīrsone (Denize Pearson). Un pat īpaši neizbrīnīja fakts, ka tieši Denīzei visticamāk izdevās pietuvoties Maikla balss sievišķīgajam tembram, tā smalkumam un raksturīgajiem vokālajiem trikiem – izsaucieniem un īpašajām žagām (kā „Man in the mirror”).

No „Jackons 5” pārejot uz Maikla pirmajiem solo albumiem, varēja vērot, ka mūzikla pirmajā daļā horeogrāfs LaVillijs Smits juniors (LaVelle Smith Jnr) neiespringa uz galveno tēlu nostrādināšanu. Lielāks uzsvars bija uz deju grupas enerģiju un patiesi aizraujošo break-dance un hip-hop izpildījumu. Nav pat divu domu par horeogrāfa izvēli kā tādu – LaVillijs savulaik kā Džeksona atradenis veidoja savu karjeru mūziķa lielākajās pasaules tūrēs albumiem „Bad”, „Dangerous” un „HIStory”, un tovakar Maikla izvēli viņš pilnībā attaisnoja. Lai arī nedaudz stīvi, bet pat skatītāji iekustējās pie „Shake your body”, līdz nāca gaidītās „Rock with you” un „Don’t stop till you get enough”.

Pēc pauzes...zāle eksplodēja! Viss bija gluži kā toreiz 1982.gadā, kad uz ekrāniem un atskaņotājos parādījās „Thriller” – pilnīgs masu šoks. Pie, šķiet, jau zemapziņā ieprogrammētajām skaņām elpa aizrāvās. Neberzējām acis pārsteigumā, bet ovācijās vairāku dziesmu garumā ar tikai LaVillijam paveicamu deju „Smooth criminal” un „Dirty Diana” laikā precīza Maikla kopija zālei lika piekalt skatienus un nepalaist garām nedz leģendāro antigravitācijas manevru, nedz leģendāro „moonwalk”! Zīmīgi, ka pie „Heal the world”, pieminot mūziķa ieguldījumu labdarībā, uz projektora blakus tādu dižgaru sejām kā Martins Luters Kings, Kenedijs, Lenons, Gandijs parādījās arī ASV prezidents Baraks Obama. „Billie Jean” - autentiski melnā spīguļojošā žakete, baltās zeķes un bikses līdz potītēm gluži kā pirmo reiz, visi dzied līdzi, un vakara kulminācijas punkts – pats „Thriller”. Bija viss, kā nākas – gaudošana, pilnmēness, skaista meitene un briesmoņi skrandās, kādam noteikti arī tirpas pār kauliem. Vakars šķita pazibējis sekundē, un grūti būtu izvēlēties labāku noslēgumu par „Black or white”, kuru pat dīdžeji joprojām atskaņo savos klubu setos, liecinot, ka dažas vērtības nenoveco.

Pasaule neuzkarstu atkārtoti, ja Maikls neaizietu tā laikus. Gluži kā reiz kritiķi izteikušies par rokenrola karali Presliju, tā popmūzikas ikona Džeksons nozuda visizdevīgākajā brīdī – pirms viss, kas saistījās ar viņa veiksmīgo karjeru, bet neveiksmīgo privāto dzīvi kļuva vēl neglītāk. Lai vai kā mūzikla „Thriller Live” pamatā ir apliecinājums vienam vienīgam faktam: nekādā mērā nav salīdzināms ar to, ko savulaik pasaules mūzikas evolūcijā ir paveicis cilvēks, nē, „ultimate artist”, kā viņu dēvē, vārdā Maikls Džozefs Džeksons. Un „Thriller Live” uzdevums ir, lai šādu viņu arī atcerētos – kā vienīgo uz mūžiem. Yeah, Michael - this is it!

Mūziklā izpildītās dziesmas:

Pirmā daļa:

Music and me
I want you back (Jackson 5)
ABC (Jackson 5)
The love you save (Jackson 5)
I’ll be there (Jackson 5)
Ben
Show you the way to go (Jacksons)
Shake your body (Jacksons)
Blame it on the boogie (Jacksons)
She’s out of my life
Off the wall
Get on the floor
Rock with you
It’s falling in love
Don’t stop till you get enough
Can you feel it?

Otrā daļa:

Wanna be starting something
P.Y.T. (Pretty young thing)
Beat it
The way you make me feel
I can’t stop loving you
Smooth criminal
Dirty Diana
Remember the time
Man in the mirror
Dangerous
Earth song
Heal the world
Billie Jean
Thriller
Bad
Black or white

Foto: Roberts Vidzidskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV