Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Latvijas Radio koris pārceļas uz ''Spīķeriem''

Inga Žilinska, 19.01.2010. 10:00

No 2010.gada Latvijas Radio korim ir cita juridiskā piederība un atrašanās vieta, tomēr kora nosaukums un darbības forma saglabājas nemainīga. Kā ierasts, koris aicinās klausītājus uz koncertiem ciklos "Vīnes Klasika", "Vakara sarunas Jāņa baznīcā", kā arī turpinās ierakstus Latvijas radio fondiem. Šogad koris uzsāks jaunu koncertu ciklu Rīgas Sv.Pētera baznīcā un piedāvās neparastas uzstāšanās formas, apdzīvojot Spīķeru koncertzāli.

No 2010.gada Latvijas Radio kora mājvieta ir Spīķeru koncertzāle un tieši tur 22.janvārī ar Latvijas Radio kora grupas koncertu tiks atklāta 2010.gada koncertu sezona.

Programmā "Latvijas Radio kora grupa - Elektriskie sapņi" diriģents Kaspars Putniņš piedāvā muzikālu ceļojumu, kur galvenais ceļvedis ir trausla, gaisīga skaistuma izjūta. Koncertā blakus dziedātāju balsīm līdzvērtīgu lomu spēlēs elektronika, tā ar mūsdienu tehnoloģijas iespējām papildinot un bagātinot cilvēka balss iespējas un radot dažādu telpas parametru ilūziju.

Koncertā skanēs Parīzē dzīvojošās somu komponistes Kaijas Sāriaho (Kaija Saariaho) Latvijā maz pazīstamie opusi "Nuits, adieux" ("Naktis. Ardievas", 1996) un komponistes mātei veltītais cikls "Tag des Jahres" ("Gada diena", 2002) ar izcilā vācu dzejnieka Fridriha Helderlīna tekstu.

Latvijas Radio kora grupa atskaņos arī Ērika Ešenvalda un Rolanda Kronlaka darbu pirmatskaņojumus.

Rolands Kronlaks vokālajā mūzikā debitē pirmo reizi, viņa jaundarbs "Sleep" ir kā filigrāna un grafiski precīza skaņu vīzija. Savukārt, Ērika Ešenvalda jaunā kora partitūra "Sunset: St Louis" smalki un niansēti uzbur dzejnieces Sāras Tīsdeilas mīļotās pilsētas Sentluisas saules apspīdētu panorāmu. Iespējams, džeza dzimtene Sentluisa Ešenvaldu rosinājusi ļauties arī dūmakainām blūza noskaņām.

Amerikāņu komponista, Jorkas universitātes profesora Viljama Bruksa (William Brooks) madrigāls "Silver Swan" četrām balsīm skan patiešām neparasti, tajā izmantotas virstoņu dziedāšanas tehnikas. Bruksa madrigāls ir kā stāsts, ko atklāj būtne no tālām dimensijām; tur valda saspringta, ātra kustība un dedzinoši auksta gaisa pretestība.

Diriģents Kaspars Putniņš uzsver: "Darbs ar jaunajām tehnoloģijām ir viens no ceļiem, ko Latvijas Radio koris iet regulāri. Tomēr koncertprogramma tikai balsīm un elektronikai nav bijusi. Šī ir interesanta, ietilpīga un potenciāli ļoti interesanta joma. Katrā no darbiem autors ir izveidojis citu, unikālu skaņu telpu - sapņu realitāti, kurā mēs ievedīsim klausītājus".

5.februārī Lielajā ģildē un 6.februārī Ventspilī Latvijas Radio koris muzicēs kopā ar Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa Grand Prix ieguvēju krievu pianistu Antonu Ļahovski un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri zviedru diriģenta Ūlas Rudnera vadībā. Divos koncertos izskanēs monumentālā Ludviga van Bēthovena Fantāzija klavierēm, korim un orķestrim op.80.

Romantiski sapņainu pasaku koncertu ar Emīla Dārziņa un viņa dēla Volfganga Dārziņa mūziku 27.februārī Spīķeru koncertzālē izdziedās solisti un aktieri. Koncertā līdzās Dārziņu mūzikai būs arī Hermaņa Heses pasaka un Marijas Dārziņas atmiņas. Par ežiju gādās Uģis Brikmanis, savukārt par daiļskanību - Sigvards Kļava.

Sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību, 9.martā Mazajā ģildē Latvijas Radio kora grupa uzstāsies festivālā "Latvijas Jaunās mūzikas dienas", kur pirmatskaņos Andra Vecumnieka un jaunās latviešu komponistes Sabīnes Ķezberes opusus. Šogad festivāla goda komponistam Marģerim Zariņam svinam 100. dzimšanas dienu, par godu tam, programmā iekļautas vairākas viņa kompozīcijas. Koncertā izskanēs arī klausītājiem iemīļotais Artura Maskata vokālais cikls "Četras dziesmas ar Dikinsones dzeju".

Koncertcikli

Rīgas Sv. Jāņa baznīca, žurnāls "Mūzikas Saule" un Latvijas Radio koris turpinās 2009.gadā uzsākto koncertciklu "Vakara sarunas Jāņa baznīcā". Šis cikls LR3 "Klasika" rīkotajā klausītāju aptaujā "TOP 10 - spilgtākie mūzikas notikumi 2009.gadā" tika atzīts kā "Gada pārsteigums". 2010.gada četros koncertos 17.martā, 19.maijā, 27.oktobrī un 15.decembrī sarunās un mūzikā pievērsīsimies Klusumam, Priekam, Ceļam un Dziesmai.

2010.gads ir Latvijas Radio kora 70.jubilejas gads, ko svinēsim katrā no "Vakara sarunu" tikšanās reizēm.

Uz jaunu koncertciklu Canon Sacrae Rīgas Sv. Pētera baznīcā aicina diriģents Kaspars Putniņš. Šajos koncertos kopīgi iepazīsim pasaules kora mūzikas šedevrus un pērles. Jaunais koncertcikls - Canon Sacrae būs veltīts izcilākajiem kora a cappella 19.gadsimta un 20.gadsimta pirmās puses sacerējumiem, nozīmīgu vietu atvēlot arī 16. un 17.gadsimta augstajai mākslai - renesanses polifonijai. Iepazīsti gadsimtos slīpētos pasaules kora mūzikas briljantus Rīgas Sv. Pētera baznīcā kopā ar Latvijas Radio kori!

Vieskoncerti

Koncertējot pasaules nozīmīgākajos mūzikas festivālos un forumos, Latvijas Radio koris iemantojis ārvalstu koncertorganizatoru ievērību un atzinību. Pateicoties šai sadarbībai 25.martā Latvijas Radio koris piedalīsies unikālā projektā Kopenhāgenā (Dānijā) - Kopenhāgenas jaunajā Radio ēkā, kurā izvietota arī viena no Eiropā jaunākajām un modernākajām koncertzālēm, Latvijas Radio koris kopā ar Dānijas Radio kori un orķestri atskaņos skotu komponista Džeimsa Makmilana monumentālo "Jāņa pasiju". Latviešu un dāņu mūziķus koncertā pie diriģenta pults vadīs pats Džeims Makmilans.

Sadarbībā ar Igaunijas Filharmonijas kamerkori Latvijas Radio koris aicināts piedalīties Igaunijas nacionālā simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Nikolaja Aleksējeva atvadu koncertā. Savu devīto sezonu galvenā diriģenta amatā Aleksējevs noslēgs ar grandiozu krievu mūzikas programmu, kurā skanēs arī Sergeja Rahmaņinova kora simfonija "Zvani".

Latvijas Radio kora izdevumus dalībai festivālos ārpus Latvijas sedz rīkotājvalstis.

Latvijas Radio koris radio viļņos

Latvijas Radio kora koncerti un studijas ieskaņojumi arī šogad nedēļas nogalēs būs klausāmi Latvijas Radio 1 raidījumā "Dzied Latvijas Radio koris". Sekojiet līdzi informācijai, jo daudzi Latvijas Radio kora koncerti dzirdami arī LR3 - Klasika viļņos un atrodami arī Latvijas Radio kora mājas lapā.

Vairāk informācijas Latvijas Radio kora mājas lapā: http://koris.radio.org.lv .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV