Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

“Heaven Grey” jaunu albumu sola jūnijā

P3, 24.02.2010. 23:07

5. martā klubā „Melnā Piektdiena” notiks sarīkojums “Strombird: caur dienu un nakti kopā ar vēju..”, kurā vieni no koncerta dalībniekiem būs gothic / doom metal apvienība “Heaven Grey”. P3 sarunājas ar grupas ģitāristu Vjačeslavu Nikitinu.
“Heaven Grey”  jaunu albumu sola jūnijā

Grupa “Heaven Grey” dibināta 1993. gadā. Kā viss sākās un ar ko sākās?

Viss sākas tālajā 1990.gadā, kad smagās mūzikas cienītāji staigāja džinsa jakās ar uzšuvēm, apspīlētajos gumijotajos džinsos un ar milzu krosenēm. Tieši tajā 90tajā gadā radās ideja dibināt metālgrupu. Sākumā grupas nosaukums bija cits. Kolektīvā bija trīs muzikanti. Ar viņiem nospēlēju kopā divus gadus. 1992.gadā es iepazinos ar bundzinieku Ervīnu. Viņš tieši tolaik domstarpību dēļ aizgāja no grupas, kurā toreiz spēlēja. Kādā tusiņā satiekoties, dzerot aliņu un sarunājoties, nolēmām pamēģināt spēlēt kopā. Tad sākām meklēt vietu mēģinājumiem. Meklējot telpas, iepazināmies ar Kaļininu – basģitāristu. Kaļinins palīdzēja mums atrast piemērotu telpu mēģinājumiem. Tad arī viss sākās grupas dzīvē. Nedaudz vēlāk uzaicinājām ģitāristu Sigvardu spēlēt mūsu grupā. Pēc tam atradām vokālistu Andri. Daudz mēģinājām. Izdomājam grupas nosaukumu “Heaven Grey”. 1993.gadā sākām uzstāties koncertos. Diemžēl drīz no mūsu kolektīva aizgāja vokālists Andris. Tomēr mēs ātri atradām jaunu vokālistu – labu draugu Ansi Melderi. Viņš āka nopietni nodarboties ar dziedāšanu un vēlāk mēs atkal varējām uzstāties. Pēc vokālista Meldara atnākšanas bija piedāvāts izmantot tādu muzikālo instrumentu kā čells. Spēlēt čellu aicinājām tolaik mūzikas skolas studentu Ernestu. No1993. līdz 2000. gadam mūsu grupas sastāvs bija nemainīgs.
 
 
1994. gadā parādījās Demo „Under The Grey Clouds”. Toreiz vēl skarbais death / doom metal, ar sievietes back vokālu.

Jā, tolaik mēs eksperimentējām, jo meklējam savu muzikālo stilu.

Un no death metal pārmetāties uz ko vieglāku – gothic / doom metal? Tā laika otra, ne mazāk leģendāra grupa bija „Grindmaster Dead”. Vai stilistiski nekonkurējāt?

Kad mēs strādājam pie jauna albuma „Memory River” (1996) materiāla, sapratām, ka, spēlējot melodisku mūziku, kolektīvā valdīja laba atmosfēra. Tad arī nolēmām, ka tas ir mums visiem vispiemērotākais muzikālais stils. Kas attiecās uz „Grindmaster Dead”, uzskatu, ka mēs nebijām konkurenti, tieši otrādi - labi draugi. Un līdz pat šodienai mums ir labas attiecības ar viņiem, kaut viņiem ir mainīts grupas nosaukums.       

Kādas ir patīkamākās atmiņas un pārdomas, kas palikušas no tā laika – skatuve, tusi, tradīcijas, „Robinsons”, „Mad Mix”, „RVR”, skaņa, instrumenti, ieraksti, salīdzinot ar mūsdienām?

Visbiežāk tolaik uzstājamies „RVR”. Robinsons. Mēs arī paši organizējām savus koncertus. Protams,  tie mums bija labi laiki. Visi smagās mūzikas fani bija tiešām „īstie”. Viņi centās apmeklēt katru mūsu grupas koncertu un rāva vaļā pa īstam. Aparatūrai nebija nozīmes, bija svarīgs tusiņa princips un visvairāk klausāmās grupas. Tolaik parādījās arī jaunas grupas, kuras spēlē arī šodien, bet bija arī tādas, kas pazuda. „Mad Mix” bija mums dzimtās mājas, man citu vārdu nav.  

Mūsdienas diktē jaunus noteikumus, t.i. koncertu pārpilnība, jaunie muzikālie stili un kvalitatīvi ieraksti. Citiem vārdiem sākot, iespēju tagad vairāk.  
 
Ko tajā laikā klausījāties, kas jūs iespaidoja?

Uz šo jautājumu es nevaru atbildēt, jo viesiem patika dažāda mūzika.  

1996. gadā klajā nāca „Memory River”. Toreiz, šķiet, jūs bijāt vienīgā Latvijas metal grupa, ar bagātīgāko un mākslinieciskāko kasetes noformējumu.

Ar kasešu „Under The Grey Clouds” , „Memory River” un „Northwind” noformējumu nodarbojās  Ansis Melderis. Viņš bija gan mākslinieks, gan noformētājs.

„Memory Ryver” izdeva Latvijas kompānija MAPL, bet „Northvind” - Lietuvas kompānija Dangus Production.    

Cauri laikam dziesma „Upe” ir kļuvusi par tādu kā nerakstītu „Heaven Grey” himnu.

Jā, mēs to zinām, tā ir kā mūsu vizītkarte. Bet es ceru, ka tuvākajā laikā paradīsies jauni hiti, un mēs pie tā tagad strādājam.  

Aptuveni cik koncertus esiet nospēlējuši kopumā?

Tas ir grūts jautājums. Varu atbildēt tikai uz vienu, ka gadā bijā aptuveni 120 koncerti Baltijā.  

1998. gadā tika izdots otrais albums „Northwind” , pasaulē Jūs pamanīja – pozitīvas atsauksmes, aicinājumi spēlēt?

Jā gan. Vispirms mēs izsūtījām mūsu albumus pa visu pasauli un tikai pēc tam saņēmām rezultātu. Informāciju par mūsu grupu tika publicēta arī žurnālā Metal Hammer. Mēs spēlējām ārzemēs.       

2000. gads grupu piemeklēja radošā krīze. Kas notika? Darbi, ģimenes, vecums, citas prioritātes?

Jā. Iespējams, mēs nogurām un mums vajadzēja atpūsties. Diemžēl šī atpūta ilga septiņus gadus, un tā bija mūsu grupai traģiska.

Skarbākie gadi - 2004. gads un 2005. gads, kad aizsaulē aiziet ģitārists Sigvards un vokālists Ansis….

Tieši tajā laikā mēs pazaudējam viens otru. 2004. un 2005. gads mums bija vissmagākais laiks. Gaišu piemiņu aizgājušiem Ansim un Sigvardam.       

2007. gadā nospēlējāt piemiņas pasākumu. Tā bija apzināta iniciatīva atjaunot grupu vai tikai viens piemiņas koncerts?

2007. gadā es atkal satikos ar Ervīnu un Ernestu. Mūs aicināja menedžeris Valdis (no kluba „Melnā Piekdiena”) un piedāvāja sarīkot koncertu par piemiņu grupas „Heaven Grey” aizgājušiem mūziķiem. Mēs bez pārdomām piekrītam un nolēmām, ka visus iegūtus no koncerta naudas līdzekļus novirzīsim mūziķu kapu labiekārtošanai un kopšanai.
      
Tajā pašā 2007. gada jūlijā spēlējāt arī Metalshow Open Air festivālā, jaunā sastāvā.

Jā gan. Nodibināt grupas jaunu sastāvu nebija grūti. Mums bija divi mēneši, lai atcerētos veco materiālu, tas gan prasīja pūles.  

Kur palicis Kaļiņins – leģendārais basģitārists?

Kaļinins nevarēja spēlēt personīgu iemeslu dēļ.

Cauri laikiem čells ir palicis kā viens no instrumentiem jūsu grupā, savukārt taustiņi – nekad.

Tolaik klavieres nebija aktuālas, mēs uzskatījām, ka dzīvais instruments mums ir piemērotāks.

Kādas ir domas par Latvijas un Lietuvas metal skatuvēm?

Es uzskatu, ka šodien Lietuvas skatuve ir nedaudz priekšā Latvijas skatuvei.

Neesat domājuši pārizdot abus albumus CD formātā?

Domājām, bet viss ir atkarīgas no finansēm. Pagaidām nav iespēju, bet mēs plānojām nākotnē izdot vecos albumus CD formātā.

Kas šobrīd notiek ar grupu – rakstāt jaunas dziesmas, mēģināt, gatavojat jaunu albumu?

Uz doto brīdi mēs esam ierakstījuši jaunu albumu. Aptuveni, šī gada jūnijā būs prezentācija.

Esat spēlējuši uz vienas skatuves ar jaunās paaudzes doom grupu „Frailty”. Kādi ir?

Malači! Novēlu viņiem panākumus.

Mūzika – tā ir sirdslieta vai izklaide?

Man mūzika ir sirdslieta. Talantlevij parenj!

Kas ikdienā skan atskaņotājā?

Radio mašīnā.


Tuvākie koncerti:
05. martā, Rīgā, klubā „Melnā Piektdiena”
02. jūlijā, Rīgā, Metalshow Open Air festivālā
04. jūlijā, Slovākijā, Metalcamp festivālā

Ausij:
http://www.myspace.com/heavengrey
http://www.draugiem.lv/music/artist/?id=19612

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV