Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Jelgavā notiks Pūtēju orķestru konkursi

Baiba Bože, 17.03.2010. 14:17

No  27. līdz 28.martam Jelgavas pilsētas kultūras namā notiks Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras un Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūras „Kultūra” rīkotais III Latvijas pūtēju orķestru konkurss un I Baltijas valstu pūtēju orķestru konkurss BALTIC OPEN, kuros piedalīsies 25 orķestri. Konkursu vērtēs starptautiska žūrija. Noslēgums un apbalvošana notiks 28.martā plkst.17:00.
Jelgavā notiks Pūtēju orķestru konkursi

Jau trešo reizi notiks pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalīsies 25 orķestri (ap 950 mūziķu). Konkursa pirmajā dienā sestdien, 27.martā no plkst. 11:00 līdz 19:30 Jelgavas pilsētas kultūras namā muzicēs III Latvijas pūtēju orķestru konkursa dalībnieki, kurā piedalīsies pieci II grūtības pakāpes orķestri: Balvi, Zelmeri, Saldus, Jūrmala, Gulbenes kultūras centra pūtēju orķestris; četrpadsmit III un IV grupas orķestri: Dobele, Bauska, Salaspils, Ciemupe, Skaistkalne, Lemisele, Intermezzo, Signāls, Ugāle, Neibāde, Inčukalna novada, Siguldas pagasta, Gulbenes mūzikas skolas un Naujenes mūzikas un mākslas skolas pūtēju orķestri.

Savukārt svētdien, 28.martā no plkst. 11:00 līdz 15:30 muzicēs I Baltijas valstu pūtēju orķestru konkursa BALTIC OPEN dalībnieki - pieci augstākās grupas orķestri no Latvijas: Auseklītis, Fanfara, Studentu pūtēju orķestris SPO, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas, Latvijas Universitātes pūtēju orķestris un Joņus Broņuša Viļņas mūzikas skolas pūtēju orķestris. Līdzīgi kā tas notiek atklātajos sporta čempionātos - Latvijas augstākās grupas orķestri būs divu konkursu dalībnieki, saņemot vērtējumu gan III Latvijas pūtēju orķestru konkursā, gan I BALTIC OPEN.

Konkursa žūrijā uzaicināti Anatolijs Dudins (Krievija), Timo Kotilainens (Somija), Rolandas Lukosius (Lietuva), Andris Vecumnieks, Anitra Tumševica un Guntis Kumačevs (Latvija).

Pūtēju orķestru konkursi ir daļa no NKMVA stratēģijas, domājot par orķestru muzicēšanas tradīciju tālāku attīstību, mākslinieciskās un profesionālās meistarības izaugsmi. Pirmais konkurss notika 2007.gadā, bet II - 2009.gadā. Īpaši nozīmīgas šādas mūziķu sacensības ir Dziesmu svētku starplaikā. Ikviens konkurss mobilizē kolektīvu, dod jaunus radošus uzdevumus, izvēloties repertuāru un to iestudējot. Viens no konkursa mērķiem ir sekmēt orķestru repertuāra papildināšanu ar jauniem latviešu komponistu oriģinālskaņdarbiem. 2010.gadā Latvijas orķestri savā repertuārā varēs iekļaut arī Pētera Butāna, Jura Karlsona, Andra Vecumnieka, Evijas Vecumnieces, Andra Riekstiņa, Anitras Tumševicas, Riharda Zaļupes oriģinālskaņdarbus un Eināra Lipska, Kristapa Krievkalna, Raita Ašmaņa un Jēkaba Ozoliņa aranžējumus un instrumentācijas.

28.martā plkst. 17:00 Jelgavas pilsētas kultūras namā, tieši izcilā jelgavnieka, pūtēju orķestru diriģenta, komponista un profesora Gunāra Ordelovska 83.dzimšanas dienā notiks abu konkursu rezultātu paziņošana, apbalvošanas ceremonija un BALTIC OPEN laureātu koncerts.

Mūziķiem visā pasaulē ir dota brīnišķīga iespēja sazināties arī Mūzikas valodā. Tieši šāds ir konkursa moto: Skaņa ir mūzikas valoda! Konkurss ir atklāts, un visi interesenti to var apmeklēt bez maksas.

Informācija par konkursu: Astrīda Ķēniņa, tālr. 29453043 vai www.nkmva.gov.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV