Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Dibināts „Gadsimtu orķestris”

Kora biedrība, 01.04.2010. 09:05

Gatavošanās īpaši nozīmīgajam notikumam - Ciešanu laika koncertiem „Bez aplausiem”, kuri notiks 2. un 3. aprīlī un kuros izcili mākslinieki – Gunta Davidčuka, Ieva Parša, Viesturs Jansons, Krišjānis Norvelis, Swedbank koris un Gadsimtu orķestris diriģenta Artūra Ancāna vadībā atskaņos V.A. Mocarta Rekviēmu un sniegs Ē. Ešenvalda opusa „Saullēktā” pasaules pirmatskaņojumu, jau sasniegusi kulmināciju. 

27. martā ir dibināts Gadsimtu orķestris, kā projektu orķestris ar mērķi iesaistīties dažādu vokāli instrumentālu skaņdarbu atskaņojumos. Dalība koncertos "Bez aplausiem" ir Gadsimtu orķestra debija. Orķestri dibinājuši Latvijas Nacionālās operas orķestra māksliniece Laila Lakstīgala un diriģents Artūrs Ancāns, kas ir Gadsimtu orķestra mākslinieciskais vadītājs. Gadsimtu orķestrī spēlē profesionāli mūziķi no Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Latvijas Nacionālās operas orķestra un pūtēju orķestra „Rīga”, kā arī citi atskaņotājmākslinieki. 

Koncerts „Bez aplausiem” iesāksies ar Ērika Ešenvalda jaunā lielas formas opusa „Saullēktā” pirmatskaņojumu (korim un simfoniskajam orķestrim). Par skaņdarbu stāsta pats komponists Ēriks Ešenvalds: "Opuss iesākas ar gregoriskiem Lielās Piektdienas dziedājumiem Crux Fidelis un Ecce Lignum (Ak, uzticamais koka krusts). Muzikālais vēstījums pamazām kļūst konkrētāks un atsauc atmiņā vairākas epizodes no Kristus dzīves pēdējām dienām: attālinātas Palmu svētdienas gaviles, brīdis kopā ar mācekļiem, vārdi pie krusta, skumju pilnais atzinums "Kristus guldīts kapā". Klusināta apcere par notikušo, atmiņu stāstījums par Golgātu izstāstīts. Saullēkts - mirklis, kad Kristus augšāmcēlās."

Pēc Ērika Ešenvalda opusa „Saullēktā” pirmatskaņojuma koncerta turpinājumā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms.

Uz tikšanos koncertos, kur jūs visi būsiet mīļi gaidīti! Ieeja par ziedojumiem Dievnamam!

Koncerti notiks:

 Lielajā piektdienā, 2. aprīlī plkst. 21:00 vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Rīgā, Ģertrūdes ielā 8

Klusajā sestdienā, 3. aprīlī plkst.17:00 Evaņģēliski luteriskās draudzes baznīcā Dubultos, Jūrmalā, Baznīcas ielā 13 

Informācija: www.swedbankkoris.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV