Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Pēc gada Rīgā notiks "Ielu mūzikas diena 2011"

Inga Beitiņa, 27.04.2010. 12:30

Andrius Mamontovas (Lietuva) un Ieva Akurātere (Latvija) aicina Latvijas šogad apmeklēt Lietuvas Mūzikas dienu 1.maijā Viļņā, lai izjustu to noskaņu un parādītu Latvijas iedzīvotājiem, ko pēc gada veidosim mēs paši.

Jau ceturto gadu pēc kārtas Lietuva maija pirmajā sestdienā svin grandiozus mūzikas svētkus. Uz ielām nāk mūziķi, muzikanti, skaņas taisītāji un tie ir svētki pilnīgi visiem, kuri mīl mūziku. Šī ideja nāk no Lietuvā populārā mūziķa Andrius Mamontovas, kurš 2007.gadā atklāja pirmo Ielu mūzikas dienu Viļņā, pulcinot ap 700 muzikantu, kuri muzicēja dažādās pilsētas vietās. Pēc gada pievienojās vēl 45 Lietuvas pilsētas un kopā pieteicās ap 5000 brīvmākslinieku.

Pasākuma iniciatora Andrius Mamontovas sapnis ir, lai šī diena nav tikai jaunā Lietuvas tradīcija. "Es zinu, ka Rīga pēc dažiem gadiem plāno kļūt par Eiropas Kultūras galvaspilsētu un Ielu mūzikas svētki 2011.gadā varētu būt kā simbolisks sākums. Mūsu valstis ir tuvu un gluži kā viens vesels, mēs pārstāvam vienu reģionu un ļoti līdzīgas kultūras, tāpēc es esmu gatavs dalīties šāda pasākuma organizēšanas pieredzē un ļoti ceru, ka pēc gada mums piebiedrosieties. Ar cieņu, A.Mamontovas"

Šajā dienā Lietuvas ielās, parkos un pagalmos nav agresijas, cīņas gara, tikai un vienīgi pozitīva enerģija. Tā ir demokrātijas un brīvības paraugstunda. Cilvēki sadraudzējas, klausoties mūziku un vienkārši baudot vienu dienu pilsētā. Lietuvas mūzikas leģenda Andrius Mamontovas sūta sveicienus visiem Latvijas iedzīvotājiem valsts svētkos un pēc gada aicina arī Latvijas pilsētas svinēt Ielu mūzikas dienu.

Pasākuma ideja iepatikusies arī Rīgas Domes kultūras departamentam un izglītības un kultūras komitejai. Ieva Akurātere, pazīstamā latviešu mūziķe un Rīgas Domes deputāte uzskata, ka šādi svētki tikai bagātinātu mūsu ikdienu un personīgi pateicas A.Mamontovas par lielisko ideju. "Pēc gada tiekamies Rīgas skvēros, ielās un pagalmos, lai kopīgi priecātos par brīnišķīgām izjūtām, ko var dāvāt cilvēks cilvēkam muzicējot," tā Akurātere.

Kā notiek gatavošanās/pieteikšanās Ielu mūzikas svētkiem Lietuvā?

Ideja ir ļoti vienkārša - nav svarīgi vai Tu esi profesionālis vai vienkārši mūzikas mīļotājs, ņem savu instrumentu un pievienojies mums ielās, parkos un pagalmos! Ikviens, kurš var spēlēt, dziedāt vai kā citādi radīt skaņu, ir laipni aicināts pievienoties. Nav svarīgi, kādai nacionalitātei, vecumam vai statusam Tu piederi. Nav svarīgi, vai Tu esi profesionālis vai pāris mūzikas akordus pieprotošs roka cienītājs. Visi mūzikas stili derēs, gan sākot no avantgarda, smagā metāla, afroritmiem , gan beidzot ar klasisko mūziku. Galvenais pasākuma mērķis ir piepildīt ielas ar skaņu, prieku un lielisku, draudzīgu atmosfēru.

Svarīgi piebilst, ka šobrīd šis pasākums Viļņā ir tūristu iecienītāko pasākumu TOP 3. Ir novērots, ka tūrisma industrija ieinteresē tūristus un organizē pieplūdumu tieši uz šo datumu.

Paralēli tam, ka Andrius Mamontovas ir Lietuvas mūzikas leģenda, viņš jau vairākus gadus spēlē galveno lomu teātra izrādēs "Hamlets" pie pazīstamā režisora Eimuntas Ņekrošus. Viņa lielākie panākumi mākslā ir sasniegti plecu pie pleca ar mūsu režisoru Māri Martinsonu, jo 2008.gadā prestižajā Šanhajas Kino festivālā viņi par M.Martinsona filmu 'Nevajadzīgie ļaudis" saņēma augstos apbalvojumus Labākais režisors un Labākais mūzikas autors. Andrius Mamontovas vēl arvien aktīvi strādā arī kā aktieris. Viņš spēlē abās latviešu režisora Māra Martinsona filmās - gan filmā 'Nevajadzīgie ļaudis", gan topošajā pilnmetrāžas filmā "AMAYA", kuru uz Latvijas kinoekrāniem varēs redzēt sākot no šā gada septembra vidus.

P.S. Pievienojam klāt informāciju par Ielu mūzikas dienu Lietuvā un bilžu galeriju, kā tas izskatījies tur iepriekšējos gados.

www.gatvesmuzika.lt www.myspace.com/gatvesmuzikosdiena

Tiekamies 2011.gada maijā Ielu mūzikas svētkos Rīgā!

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV