Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Valmierā notiks 40.Latvijas Republikas senioru koru Dziesmu svētki

Elīna Neimane, 12.05.2010. 10:35

29.maijā plkst. 15:00 Valmieras pilsētas estrādē jau 40. reizi uz kopīgiem dziedāšanas svētkiem pulcēsies Latvijas Republikas senioru kori.

Senioru koru Dziesmu svētkos piedalīsies 28 jauktie kori, kā arī 11 sieviešu kori no visiem Latvijas novadiem. Koncertu papildinās Valmieras Tautas deju ansamblis „Gauja” un Valmieras vīru koris „Baltie bērzi” diriģentes Ingas Zirnes vadībā.
    
„Latvijas senioru koru Dziesmu dienu kustība aizsākās 1963. gadā, kad notika pirmā sadziedāšanās Kuldīgā, kur piedalījās četri jauktie kori. Pirmās Dziesmu dienas notika 1964. gadā Valkā, kurās piedalījās septiņi jauktie kori. Tā līdz pat astoņdesmitajiem gadiem, ik pa 2-3 gadiem darba veterānu koru Dziesmu dienas notiek Madonā, Siguldā, Talsos, Sabilē un Rīgā,” stāsta svētku virsdiriģents un mākslinieciskais vadītājs Bruno Cabulis. „No 1980.gada Dziesmu dienas notiek gandrīz katru gadu. 1981.gadā Sabilē svētkos piedalījās arī pirmie trīs sieviešu kori. Sākot ar 1982.gadu notika pirmās zonālās un republikas darba veterānu koru skates, kuras atkal tika atjaunotas 1997.gadā un šobrīd notiek katru gadu.”
                                                                                                                               
Bruno Cabulis stāsta, ka dziedātāju saime ar katru gadu kļūst arvien kuplāka. No 1997. gada darba veterānu kori iegūst jaunu nosaukumu – senioru kori. Lai vieglāk varētu veikt organizatorisko darbu, kori iedalīti piecos novados: Vidzemes, Austrumlatvijas, Zemgales, Kurzemes grupās un atsevišķi ir Rīgas un sieviešu koru grupa. „Šobrīd republikā ir 28 jauktie kori un 11 sieviešu kori ar apmēram 1180 dziedātājiem. Katru gadu notiek arī festivāls „Dziesmu laivas”, kuru organizē Ogres senioru jauktais koris „Atvasara”. 2003.gads senioru koriem bija īpaši nozīmīgs, jo, pateicoties Valsts aģentūras „Tautas mākslas centra” atsaucībai un finansiālajai palīdzībai, senioru kori pirmo reizi kļuva pilntiesīgi XXIII Vispārējo latviešu dziesmu svētku dalībnieki ar savu koncertu Doma laukumā. 2008.gada Dziesmu svētku laikā senioru koriem pirmo reizi bija iespēja iekļauties kopkorī Lielajā Mežaparka estrādē,” informē Bruno Cabulis. „Tie mirkļi, kurus dziedātāji izdzīvoja un izdziedāja, viņiem ilgi paliks atmiņā. Koncerts saviļņoja ne tikai pašus dalībniekus, bet arī tā skatītājus.”

Senioru koru svētkus atbalsta Valmieras pilsētas Dome, Valmieras Kultūras centrs un Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra. Ieeja uz koncertu bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV