Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas delegācija Eirovīzijā iepazīst Oslo un gatavojas startam 1. pusfinālā

Ieviņa Ancena, 20.05.2010. 19:47

Jau no 15. maija Norvēģijas galvaspilsētā Oslo atrodas Latvijas delegācija, lai sagatavotos Eirovīzijas starptautiskajam pusfinālam, kas notiks jau otrdien, 25. maijā. Norvēģijā aizvadītas pirmās piecas dienas, kurās spraigā gatavošanās skatuves priekšnesumam mijusies ar tikpat aizrautīgu Oslo iepazīšanu.
Latvijas delegācija Eirovīzijā iepazīst Oslo un gatavojas startam 1. pusfinālā

Izmēģināta Eirovīzijas konkursa norises vieta - Telenor arēnas skatuve, apgūta gaismu partitūra un tehniskais aprīkojums. Aisha un pārējās meitenes piedalījušās daudzās preses konferencēs, sniegušas intervijas radio, televīzijās un interneta portālos.

„Tomēr Eirovīzijas konkursa priekšrocība ir arī plašā sociālā programma, kuras mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar konkrētās zemes un tautas tradīcijām. Norvēģija šai ziņā ir īsta pērle, kuras krāšņumu no sirds apbrīno visu 39 Eirovīzijas dalībvalstu delegācijas,” stāsta Eiovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja un Latvijas delegācijas vadītāja vienā personā Iveta Lepeško.

Par vienu no spilgtākajiem pārdzīvojumiem viņa min piedalīšanos Norvēģijas Konstitūcijas dienas svinībās 17. maijā. „Pēc redzētā un piedzīvotā varu droši teikt, ka 17. maijs nav tikai kalendāra svētki, bet patiesi norvēģu tautas svētki. Diena, kad katrs sevis cienošs pilsonis savu valsti godina, uzvelkot tautas tērpu, asarām acīs dziedot himnu pie karaļa pils un izejot ielās ar karodziņu rokās, smaidu sejā un patiesu mīlestību sirdī,” stāsta I. Lepeško.

Īstu aizkustinājumu Latvijas pārstāves guvušas, apmeklējot Snaroya bērnudārzu un skolu: „Bērni bija tā satraukušies, mūs gaidot, un sagatavojušies tā, ka jutāmies pa īstam saviļņotas... Par godu Aishai, bērni bija pat iemācījušies viņas dziesmu „What For?” - dzirdot to mazo balstiņu izpildījumā, tiešām skudriņas skrēja... Tāds sirds siltums no pilnīgi svešiem cilvēkiem sniedza milzīgu enerģijas lādiņu visām nākamajām dienām,” saviļņojumu neslēpj I. Lepeško.

Neaizmirstams izvērties arī Norvēģijas kuģniecības vēstures „īsais kurss”, kas apgūts 18. maija pēcpusdienā, bet jaunākie iespaidi saistīti ar emocijām, ko sniedzis Gorana Bregoviča koncerts vēl vakar. „Tam, kurš saka, ka Eirovīzija ir tikai tāds Eiropas „Ko tu proti?” dārgāka versija, negribētos piekrist. Nu, ko šāda mēroga pasākumā pērn vajadzēja pierādīt Endrjū Loidam Vēberam, Patrīcijai Kāsai, bet šogad - Goranam Bregovičam? Laikam jau tikai godam pārstāvēt savu valsti, piedāvājot savu vārdu, savu talantu. Apzinoties Serbijas šīgada Eirovīzijas dziesmas mūzikas autora popularitāti ne tikai Serbijā un citās Balkānu valstīs, bet arī visā pasaulē, Serbijas vēstniecības rīkotā pieņemšana kļuva par pasākumu, uz kuru ielūgumi tika izķerti vienā mirklī. Mūsu delegācijai domātos piecus ielūgumus kāds „aizņēmies” uz neatdošanu, un vienu brīdi jau bijām nolaidušas rokas, ka iespēja dzirdēt un redzēt slaveno „Kāzu un bēru orķestri” ies secen. Tomēr Serbijas TV kolēģe dod iespēju vismazākajai delegācijai apmeklēt viskarstāko pasākumu,” atklāj Iveta.

Cilvēku skaita ziņā šī patiešām ir mazākā delegācija kopš Latvijas iesaistīšanās Eirovīzijas konkursā: to veido Aisha, viņu pavadošās dziedātājas - Rīgas Gospelkora dalībnieces (mūziķe Raili Orrava, Katrīna Cīrule, Madara Kačoreka un Lāsma Ivansone), bet Latvijas Televīziju tajā pārstāv Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško un LTV režisore Zita Kaminska. Uz Aishai liktenīgo pusfinālu ieradīsies arī dziesmas teksta autors Guntars Račs.

Par to, kā septiņām latviešu meitenēm klājas Oslo, lasiet Ivetas Lepeško veidotajā aizraujošajā dienasgrāmatā Eirovīzijas mājas lapā www.eirovizija.lv, kur apskatāma arī viņas un LTV režisores Zitas Kaminskas veidota fotogalerija.

Tāpat konkursa dalībnieču gaitām var sekot arī Twitter - @aishaeirovizija!

Savukārt skatītāji Latvijā jau var noskaņoties uz Eirovīzijas dziesmu konkursa skatīšanās, klausīšanās un balsošanas viļņa.

Latvijas Televīzijas 1. kanāls tiešraidē translēs gan abus pusfinālus (25. maijā – 1. pusfinālu, 27. maijā – 2. pusfinālu), gan finālu (29. maijā). Katrā pusfinālā startēs 17 dziesmas, no kurām 10 kvalificēsies finālam. Latvija varēs balsot par 1. pusfinālu, kurā piedalīsies Aisha, kā arī par finālu. Visu koncertu sākums – plkst. 22:00.

25. maija vakarā par iekļūšanu finālā sacentīsies šādas valstis (uzstāšanās secībā):

1.    Moldova (Sunstroke Project & Olia Tira, „Run Away”
2.    Krievija (Peter Nalitch & Friends, „Lost And Forgotten”)
3.    Igaunija (Malcolm Lincoln, „Siren”)
4.    Slovākija (Kristina Pelakova, „Horehronie”)
5.    Somija (Kuunkuiskaajat, „Työlki Ellää”)
6.    Latvija (Aisha, „What For?”)
7.    Serbija (Milan Stanković, „Ovo Je Balkan”)
8.    Bosnija un Hercegovina (Vukašin Brajić, „Thunder And Lightning”)
9.    Polija (Marcin Mroziński, „Legenda”)
10.    Beļģija (Tom Dice, „Me And My Guitar”)
11.    Malta (Thea Garrett, „My Dream”)
12.    Albānija (Juliana Pasha, „It's All About You”)
13.    Grieķija (Giorgos Alkaios & Friends, „OPA”)
14.    Portugāle (Filipa Azevedo, „Há Dias Assim”)
15.    Maķedonija (Gjoko Taneski, „Jas Ja Imam Silata”)
16.    Baltkrievija (3+2, „Butterflies”)
17.    Īslande (Hera Björk, „Je Ne Sais Quoi”)

Jau šobrīd Latvijas Televīzija dara zināmus balsošanas nosacījumus!

Balsot varēs gan ar telefona zvanu, gan īsziņu starpniecību. Balsošanai pa telefonu būs jāzvana uz numuru 905025-XX, kur pēdējie divi cipari ir dziesmas kārtas numurs. Savukārt balsošanai ar īsziņu palīdzību tās būs jāsūta uz numuru 1863, un tekstā jānorāda tikai un vienīgi dalībnieka kārtas numurs. Protams, par balsošanas noteikumiem skatītāji tiks informēti arī raidījuma laikā. Maksa gan par zvanu, gan īsziņu būs Ls 0.30.

Uzmanību! Saskaņā ar konkursa organizatoru lēmumu, šogad mainīti balsošanas nosacījumi. Balsojums sāksies jau pirms pirmās dziesmas un noslēgsies 15 minūtes pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas. Turklāt balsojuma rezultātu veidos TV skatītāju un žūrijas balsojums proporcijā 50:50. Latvijas žūrijas vārdi tiks atklāti pusfināla laikā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV