Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Kristaps Pētersons uzvar starptautiskajā kompozīciju konkursā "Rostrum"

Ilze Zvaigzne, 07.06.2010. 09:37

Latvijas Radio 3 - Klasika ar Valsts Kultūrkapitāla Fonda atbalstu pēc gada pārtraukuma šogad atkal piedalījās UNESCO rīkotajā Starptautiskajā kompozīciju konkursā ROSTRUM, kas notika no 1.jūnija līdz 4.jūnijam Lisabonā, Portugālē.

Piektdienas vakarā kļuva zināms, ka jauno komponistu grupā līdz 30 gadiem uzvarējis komponists Kristaps Pētersons ar skaņdarbu "Mijkrēšļa dziedājumi". Izcilo Latvijas Radio kora priekšnesumu, ko vada Sigvards Kļava, ieskaņojis režisors Normunds Slava.

Konkursā kopumā tika vērtētas 68 kompozīcijas no 32 valstīm. Latviju pārstāvēja divu autoru - Rutas Paideres un Kristapa Pētersona mūzikas ieraksti.

Par vispārējo konkursa uzvarētāju kļuva dānis Simons Stēns Andersens ar "Uvertīru" kamerorķestrim, sempleram un ķīniešu 21 stīgas instrumentam CU.

Labāko jeb rekomendēto skaņdarbu trīspadsmitniekā ir iekļuvusi arī lietuviete Onute Narbutaite un divi igauņi - Toivo Tulevs un Ilo Kriguls.

Piektdienas vakarā konkursu noslēdzot, Gulbenkjana centra zālē notika arī četru jauno komponistu - iepriekšējo gadu konkursu uzvarētāju - pasūtījumdarbu pirmatskaņojumi. To vidū arī Ērika Ešenvalda kompozīcija "Dun Fhearghusa" (sena ala Īrijā), kas bijis spēcīgākais jaundarbs un vienlaikus saviļņojošs vakara noslēgums.

Latvijas Radio šajā skatē - konkursā piedalās kopš 1993.gada un no LR 3 - Klasika piedāvātajiem skaņdarbiem labāko desmitniekā savulaik iekļuvušas Selgas Mences Dziesmas divām klavierēm, Artūra Maskata Concerto grosso, Pētera Butāna Mēness starus stīgo, Santas Ratnieces Saline. Ērika Ešenvalda Leģenda par iemūrēto sievu un Santas Ratnieces skaņdarbs sens nacre bija vislabākie jauno komponistu grupā, bet 2005.gadā Mārtiņa Viļuma Laiks mirguļo bija visas skates uzvarētājdarbs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV