Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Grupas „Eolika" koncerts uz kruīza kuģa „Romantika" klāja

Aiga Leitholde, 22.06.2010. 09:18 | komentāri (1)

Maijā un jūnijā, kad Stokholmā valda īpaši romantiska gaisotne saistībā ar kroņprinceses Viktorijas un viņas izredzētā Daniela kāzām, arī uz Tallink kruīzu kuģa jūtama īpaša svētku noskaņa. 16. jūnija vakarā savu 30 gadu jubilejas koncertu turnejas ietvaros „Romantikā" dziedāja leģendārā grupa „Eolika".
Grupas „Eolika" koncerts uz kruīza kuģa „Romantika" klāja

Galerijas:

Mūsu ekskursija sākas ar kapteiņa vadības tiltiņa apmeklējumu. Tiltiņš nebūt nav taisnstūra pāreja, kas savieno viena kuģa malu ar otru, bet gan ļoti liela, stiklota telpa ar trijām vadības pultīm un, protams, vislabāko jūras pārredzamību. Kuģis var uzņemt ap 2000 cilvēku, taču parasti izguldīti tiek vidēji 1500, jo piepildīt visas guļvietas nav iespējams. Šajā braucienā cilvēku ir daudz, daļa no tiem ir līksmi izlaidumu absolventi, kuri savu balli ir izvēlējušies svinēt uz kuģa un apvienot ar ekskursijām Zviedrijā.

Astoņos vakarā „Starlight Palace" bārā cilvēki pulcējas uz „Eolikas" koncertu. Grupu gan toreiz, gan arī tagad veido četri solisti - Olga Rajecka, Ilona Stepānova, Dainis Dobelnieks un Viktors Zemgals. Savā laikā saukta par „latviešu ABBA", grupa „Eolika" iekaroja nedalītu Padomju Savienības republiku klausītāju mīlestību: „Kā viņi pret mums izturējās! Kā uz mums skatījās!" atceras Olga Rajecka „ Mēs esam no ļoti tālas vietas, kas viņiem nav aizsniedzama. Mēs dziedam citā valodā, kas viņiem nav saprotama!" Grupas dziesmas sevī ir iekapsulējušas tā laika aktuālās idejas, mūsdienās kļūstot par vēsturisku liecību, nostalģisku atmiņu grupas vienaudžiem, kā arī vienkārši līdzi dziedamu un lēkājamu mūziku jaunākai paaudzei. Skatītāji uz interakciju nebija mudināmi! Šoreiz „Eoilka" uzstājās pie ierakstīta pavadījuma, taču kopā ar dzīvo sastāvu un viesmāksliniekiem būs dzirdama 23. augustā Dzintaru koncertzālē. Laba estrādes mūzika ir gana sarežģīta, pat kanoniska lieta, kas prasa gan balss izturību, gan spēju iejusties dažādos emocionālos tēlos. Šīs īpašības ļoti trūka „Eolikas" līdzi paņemtajai tīņu grupai „ATeens", kas „ABBA" klasiku neveikli izdziedāja mūsdienu R&B vokālajās tradīcijās, liekot labāk novērtēt „Eolikas" mūziķu pieredzes nozīmīgumu mūzikas izpildīšanā.

Pēc koncerta sekoja preses konference, kurā kopā ar grupu tika skatīti vecie „Eolikas" video klipi, mūziķiem atklājot ar tiem saistītus interesantus stāstus. Tā komponists Boriss Rezņiks atzinās, ka ar sportu viņam esot visnotaļ „traģiskas attiecības". Uzrakstot himnu par godu futbola komandai „Daugava", nākamajā gadā tai vairs nepietika spēka kvalificēties turnīram, lai arī iepriekš bija laureātu vidū. Viktors Zemgals atcerējās, ka lielu iedvesmu grupai ir devusi uzstāšanās kopā ar grupu „Saragosa Band" un tās izpildītajiem popūrijiem. Bet Ilona Stepānova atklāja gana pikantu faktu: „Kāpēc mums nevienā video klipā nav krūštura? Vai mēs koncertos kokvilnas krūšturos dziedātu?! Ja krūšturi nebija atvesti no ārzemēm, tad to vienkārši nebija! Jo Padomju Savienībā bija tikai lieli, kokvilnas pēcdzemdību krūšturi!"

Ceturtdienas, 17. jūnija, rītā, „Romantika" iepeldēja Stokholmā. Prāmju piestātne no pilsētas centra atrodas aptuveni 40 minūšu gājienā. Ceturtdienas silto pirmspusdienu mēs labprāt izmantojām ātram gājienam, iepazīstot pilsētu. Laimīgā kārtā Stokholmas ielu izvietojums nav sarežģīts, problēmas sagādā tikai attāluma izprašana, tāpēc vēlamās „pieturas vietas" būtu labi izlemt pirms izkāpšanas no kuģa. Tā būs ērtāk un ātrāk, vēl jo vairāk tāpēc, ka interesantu muzeju, kā arī tūristu grupu, kas palēninās kustību, Stokholmā tik tiešām netrūkst. Monarhijas kāzas tiek atzīmētas pilsētas laukumos ar koncertiem, kā arī saldu suvenīru veidolā. Ja tomēr jūs interesē kas ierastāks, grupas „ABBA" mūzika skanēs tūristu informācijas centrā, bet kanāla malā būs apskatāms vikingu kuģis, un iepirkšanās centros atlaides – 50 procentu un vairāk. Mājupceļā mēs izbaudījām prāmja ierasto nesteidzīgo gaisotni. Vakara gaitā dejas grupas „Perfect Stranger" pavadījumā mijās ar aizraujošiem konkursiem. Varietē šovu, saistībā ar Holivudas motīviem, demonstrēja igauņu deju grupa „Dance Factory". Tango bāra karoke skatuve kļuva par pirmo dziedāšanas pieredzi daudziem pasažieriem. Nogurušos ķermeņus bija iespēja veldzēt 9. klājā esošajā saunā un burbuļvannā.

Kā jau svētku prāmis, „Romantika" gādā par dažādām izklaides iespējām. Taču vislielāko prieku paši sev rada tā pasažieri. Izrādās, ka uz prāmja esot notikušas dzemdības! Šis dabiskais process kuģa apkalpi nebūt nemulsina, jo pieņemšanu var veikt ne vien kuģa ārsts, bet arī kuģa kapteinim šādas iemaņas ir obligātas! Dzīve uz kruīzu kuģa veic nozīmīgas korekcijas apkalpes dzīvē, un, ja jūra ir mierīga, arī pasažieri nesteidzas nokāpt no klāja. Jā, arī es labprāt būtu kuģojusi par diennakti ilgāk!

Foto: Anrijs Požarskis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV