Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Aizvadīts Metalshow Open Air 2010

Aiga Leitholde, 05.07.2010. 22:06 | komentāri (1)

Iespējams, viskarstākajās šīs vasaras dienās VEF bruģa un asfalta ielenkumā no 2. līdz 4. jūlijam norisinājās Metalshow Open Air festivāls, kurā apmeklētājiem bija iespēja noklausīties ap 40 dažādos metālmūzikas žanros spēlējošo grupu.
Aizvadīts Metalshow Open Air 2010

Galerijas:

Piektdien āra skatuve vispirms ieskanējās klasiski smagos rifos, kurus izpildīja grupas „Rebel Riot" un „Kiss of Dolls". Smaguma gradācijas kāpināšana no vieglāka uz smagāku ir stratēģiski laba doma, lai publiku iekustinātu uz interakciju. Iepriecināja uz kluba skatuves spēlējošie black metāla pārstāvji, aizvadītā gada labākās debijas laureāti „Grondh", kuru izpildījums ir kļuvis daudz spēcīgāks. Ar lielu aktivitāti klausītāju uzrunāja viesi no Polijas „Crionics", taču „Nycticorax" radītā baisā gaisotne publikā radīja lielu jautrību. Vakara galveno mākslinieku pienākumi tika grupām „Preternatural" un „Soundarcade", kuri skatītājus priecēja gan ar sen zināmu, gan pavisam jaunu muzikālo materiālu. Neierasti skanēja „Genesis" dziesmas „Land of Confusion" kaverversija „Preternatural" izpildījumā, taču „Soundarcade" koncerta viengabalība pacēla realitāti citā līmenī.

Sestdienas kluba skatuves galvenais notikums bija ASV stoner skatuves pārstāvju koncerts. Duets „Black Cobra" uz skatuves radīja skaņu orķestra ilūziju. Ierakstos skanot pēc sludge, taču koncertā bija daudz instrumentālāki. „Saviours" setliste pārsvarā sastāvēja no pēdējā albuma „Accelerated Living" dziesmām, kurās melodijas attīstības uzturēšana bija solo ģitārista galvenais nopelns. Jāpiebilst, ka ar katru albumu grupa kļūst melodiskāka un klasiskāka, šoreiz raupjumu atnes vokālista monotoniskie kliedzieni. „Weedeater" skatuves performance bija pilnīgi „stoned", basa ģitāristam triecot savu labo roku pret basa stīgām, reibums pārvērtās lieliskā, autentiskā stoner doom, kam piemīt raupjums, lēnums, taču neizpaliek arī rokenrolam raksturīgais kustīgums. Vienmēr gaidīti ir „Sanctimony", kuru sastāvā ir notikušas izmaiņas. Jāņa Aizkalna vietu nu ir ieņēmis grupas „Blackout" ģitārists Pauls Ruško. Patiešām lielus putekļus sacēla „Napalm Death" – grindcore leģendas. Viņu divas stundas ilgais priekšnesums nepārtraukti grieza mežonīgu skatītāju apli. Daudzi apmeklētāji atzina, ka šī grupa pieder pie viņu 90to gadu labajām atmiņām. Nedaudz nogurusi, taču laimīgā publika vēlāk piepildīja kluba zāli, klausoties grupu „Frailty".

Svētdienas ierastais miers bija apņēmis arī Metalshow teritoriju. Klausītāji pulcējās tuvu skatuvei, lai veldzi atrastu mazajā ēnas perimetrā, kas krita no skatuves sāna. Dienas kontekstā labi iederējās „Blackout" dziesma „Mind Shuffle", stāstoša par Kalifornijas sauli. Iespējams, karstuma dēļ black metāla grupa „Ocularis Infernum" uzstājās bez grima un izklausījās diezgan noguruši. „Thusday 12" dzīvespriecīgais vokālists meta izaicinājumu apātiskās publikas sakustināšanai. Tas vislabāk izdevās, kad viņš uzvilka mācītāja tērpu. Taču „Rūsa" publiku iepriecināja, uzstājoties vecajā sastāvā un spēlējot sen nedzirdētas dziesmas, kā, piemēram, „ Uz Pērkoņkrēsliem". Kluba skatuve svētdienā publikai šķita mazāk aktuāla. Savdabīgi festivāla kopumā iederējās grupa „Whore Glamourama" – muzikāls kičs ar erotisku pieskārienu, kas klātesošajiem lika brīnīties, ļoti brīnīties un smīnēt platā smaidā. Un tomēr bija taisnība tiem, kas apgalvoja, ka publika savus spēkus taupa. Metalcore mākslinieki „Caliban", kas Latvijā uzstājās jau ceturto reizi, šajā laikā ir izauguši līdz „lielās" grupa statusam, pēdējo gadu laikā izceļoties ar garām koncertūrēm. Lai gan iepriekšējā vakarā „Caliban" bija Vācijas festivāla „Vainstream Beastfest" headlaineri, spēki netika taupīti arī Rīgā. Tik nervozi kā krātiņā iespundēti plēsēji, viņi nemitīgi mainīja savas skatuves pozīcijas, līdzi paraujot klātesošos – nāves siena, trakais aplis – šie rituāli atgriezīs pie dzīvības arī karstuma nogurdināto klausītāju.

Latvija var lepoties ar spēcīgām smago žanru pārstāvošām grupām, taču Metalshow Open Air mērķauditorijas loks Latvijā ir ļoti šaurs, turklāt tas ir jādala ar diviem citiem brīvdabas festivāliem. Nākamajā nedēļā „Fonofest" spēlēs lielākā daļa Latvijas labāko metāla grupu, līdzīga situācija būs mēneša beigās festivāla „Zvērā" ietvaros. Līdz ar to šī gada Metalshow bija kā kluba „Melnā Piektdiena" brīvdabas koncerts – jauno talantu un sevi jau pierādījušo parāde, kas, cerams, būs sagaidāma arī nākamajā gadā!

Foto: Roberts Vidzidskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV