Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Sākas 16.Starptautiskais senās mūzikas festivāls

LETA, 07.07.2010. 09:32

No šodienas līdz 10.jūlijam Rīgā un Rundāles pilī notiks dažādi 16.Starptautiskā senās mūzikas festivāla koncerti, informēja "Latvijas koncertu" direktors Guntars Ķirsis.
Sākas 16.Starptautiskais senās mūzikas festivāls

Daudzi no festivāla koncertiem solās būt interesanti gan tā norises vietas dēļ, gan arī izpildīto skaņdarbu un mākslinieku dēļ.

Festivāls tiks atklāts Rīgā šovakar plkst.20 ar koncertu Spīķeru koncertzāles pagalmā. Festivāla atklāšanā notiks Burkarda Valdisa dziesmu spēle "Pazudušais dēls", ko izpildīs vokālās grupas "Cosmos" dalībnieki un seno deju grupa "Ballare", kā arī aktieri un renesanses mūzikas ansamblis, kas šo darbu iestudējuši režisora Vara Klausītāja vadībā.

Valdisa "Pazudušais dēls" ir viduslejasvācu rakstniecības virsotne un ieņem vācu literatūrā stūrakmens vietu. Senās mūzikas festivāla atklāšanā Spīķeru pagalmā izdevniecība "Musica Baltica" prezentēs arī šī darba izdevumu, kuru no oriģinālteksta ir pārtulkojis Valdis Bisenieks.

Tikpat interesents cik atklāšanas koncerts solās būt arī festivāla noslēguma koncerts, kas notiks Rundāles pils dārzā. Koncerts būs interesants ne tikai tādēļ, ka tiek iestudēta komponista Georga Frīdriha Hendeļa pēdējā opera "Dēidamija", kas pēc pirmatskaņojuma 1741.gadā piedzīvoja tikai trīs izrādes, ilgu laiku grima aizmirstībā un vēstures atvilktnē tika atrasta tikai 1950.gados, bet arī solistu un gaismas spēļu uz pils sienām dēļ, stāstīja Ķirsis.

Klausītājiem šajā koncertā būs iespēja dzirdēt Asmikas Grigorjanas, Ingas Šļubovskas un Guntas Davidčukas izpildījumu, gan arī jaunā mecosoprāna Lauras Greckas un baritona Riharda Millersa dziedājumu, kuriem pievienosies arī gados jaunais lietuvietis Tads Girininks.

Operas "Dēidamija" iestudējums tiks papildināts ar režisora Roberta Rubīna veidotām gaismas spēlēm, kas uz Rundāles pils sienu fasādēm izgaismos katru detaļu. Šī gaismas spēle aizstās arī uguņošanu, ar kuru katru gadu tiek noslēgta Senās mūzikas festivāla programma.

16.Starptautiskā senās mūzikas festivāla uzmanības centrā šogad būs vācu mūzika, jo programmā iekļauti gan vācu baroka lielmeistaru Johana Sebastiāna Baha, Georga Frīdriha Hendeļa, Georga Fīlipa Tēlemaņa opusi, gan mūzika, kas savulaik skanējusi Drēzdenes un Prūsijas karaļa galmā.

8.jūlijā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā muzicēs Rīgas Doma zēnu koris, Sergejs Jēgers un baroka orķestris "Collegium musicum Rīga", kas diriģentu Mārtiņa Klišāna un Māra Kupčas vadībā piedāvās baroka mūzikas programmu, kurā skanēs Baha un Džovanni Batista Pergolēzi skaņdarbi.

Savukārt Svētā Pētera baznīcā 8.jūlijā un 9.jūlijā klausītājiem tiks dota īpaša iespēja piedzīvot viduslaiku Rīgas gaisotni - "Schola Cantorum Riga" Guntara Prāņa vadībā atskaņos gregorisko dziedājumu programmu, kurā iekļauti unikāli 14.gadsimta opusi, rosinot klausītājus meditācijai naksnīgajās baznīcas velvēs.

Par neatņemamu festivāla sastāvdaļu kļuvuši pasākumi bērniem, kas šogad 10.jūlijā visas dienas garumā no plkst.12 notiks Rundāles pilī. Pasākumā bērniem "Prūsijas karalis ielūdz" mazie apmeklētāji varēs iejusties Prūsijas karaļa Frīdriha Lielā galma dzīvē, kurā skanēja mūzika, virmoja deja un pats karalis spēlēja flautu. Rundāles pils pagalmā bērniem būs iespēja grimēties, mākslinieku vadībā pagatavot skaistus žabo un vēdekļus, kā arī zīmēšanas darbnīcās uzzīmēt senatnīgas kartītes. Bērniem būs paredzēta tikšanās ar pašu Prūsijas karali, kuru atveidos flautists Miks Vilsons, un citiem viesiem no karaļa galma, kuru tēlos iejutīsies Evija Martinsone un Viesturs Jansons, informēja bērnu pasākuma producente Karina Bērziņa.

Radošā apvienība "Taureņi debesīm" 10.jūlijā Rundāles pils Baltajā zālē aicinās klausītājus baudīt baroka mūzikas un laikmetīgās dejas apvienojumu sižetiskos dialogos, savukārt "Sinfonietta Rīga" solistu ansambļa sniegumā pils Zelta zālē varēs dzirdēt mūziku, kas 17.-18.gadsimta mijā skanēja Drēzdenes galmā. Baroka orķestris "Collegium musicum Rīga" kopā ar Jēgeru un Varvaru Manukjanu pie āmuriņklavierēm ļaus izdzīvot mūzikā 18.gadsimta kaislības.

Pirms festivāla noslēguma koncerta Rundāles pils Zelta zālē izskanēs koncerts "Drēzdenes galma mūzika". Šajā koncertā kā obojists piedalīsies gan Normund Šnē, gan citi mūziķi - Egils Upatnieks, Jānis Semjonovs, Agnese Kanniņa-Liepiņa, Jānis Stafeckis un Reinuts Teps. Koncertā skanēs komponistu Frančesko Marija Veračīni, Antonio Vivaldi un Jana Dismasa Zelenka skaņdarbi.

Tāpat kā pēdējos četrus gadus, arī šogad "Latvijas koncerti" sadarbībā ar Iecavas ziedu salonu "Avēnija" rīkos labdarības koncertu, kura ienākumi tiks ziedoti Iecavas internātpamatskolas rotaļu laukuma veidošanai. Labdarības koncertā uzstāsies viens no pasaulē pieprasītākajiem un augstāk novērtētajiem profesionālajiem koriem - Latvijas Radio koris sava mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā. Labdarības koncertā, kas notiks Iecavas kultūras namā 10.jūlijā plkst.16, skanēs latviešu un igauņu komponistu darbi - Veljo Tormisa "Latviešu burdona dziesmas", Ērika Ešenvalda "Viltus saules", Arvo Petra "...wihch was the Son of...", Santas Ratnieces "Chu dal" un Pētera Vaska "Zīles ziņa".

Biļetes uz festivāla koncertiem iepriekšpārdošanā var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV