Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Jauns „Saldus Saules" saullēkts

Aiga Leitholde, 12.07.2010. 14:22

Aizvadītās nedēļas nogalē, 10. jūlijā, Saldus Kalnsētas parkā norisinājās festivāls „Saldus Saule 2010", kas šajā gadā svinēja 25 gadu pastāvēšanas jubileju.
Jauns „Saldus Saules" saullēkts

Galerijas:

Lai arī jūlija otrā nedēļas nogale bija svētkiem un pasākumiem ražīga, tas netraucēja festivālam „Saldus Saule" pilsētas estrādē pulcēt lielu klausītāju skaitu, līdzīgi kā savos vislabākajos laikos. Festivālā darbība notika uz divām skatuvēm. Uz lielās skatuves spēlēja zināmākie un ar festivālu gadu no gada saistītie mūziķi, turpretī Platforma Music teltī vārds tika dots jaunajiem talantiem, kā arī citu mūziķu blakusprojektiem. Koncertu vadīja Gvido Linga.

Grupa „Dzelzs vilks" uz skatuves kāpa jau septiņos vakarā, lai lēnām iekustinātu publiku. Viņi Saldū ir reti viesi, tāpēc fani izmantoja iespēju ar mūziķiem sarokoties, izteikt komplimentus, un, protams, nofotografēties. „Pienvedēja Piedzīvojumi", kas festivāla ietvaros ir spēlējuši jau daudzas reizes, klausītājiem spēlēja savus vislielākos hītu „Tu un Es", „Cilvēks ar trepēm", „Nevajag".

Interesanti, ka „Saldus Saule" programmā bija daudzas grupas, kuru mūziķi kādreiz ir spēlējuši kopā. Piemēram, lielās skatuves dēļus katrs atsevišķi tricināja „R.A.P." sastāvs – vispirms Artis Dvarionas ar grupu „Tā Tā Tā", naktī koncertēja viņa bijušie kolēģi, kas apvienojušies grupā „Mr. Rally". Arī grupas „Līvi" sastāvs, sev raksturīgi, nespēja vienoties kopīgā priekšnesumā. Platorma Music teltī uzstājās Ainars Virga, kas klausītājiem piedāvāja zināmos „Līvu" hītus un ilgi nedzirdētās dziesmas dzirkstošā interpretācijā, taču ģitārists nepievienojās saviem kolēģiem „Leģions", lai kopā izpildītu kaut tikai himnu – Ērika Ķiģeļa dziesmu „Saldus Saule". Taču apmeklētāji nebūt neiebilda noklausīties „Līvu" repertuāru divas reizes, divās interpretācijās. Galu galā festivāls ir veltīts viņiem!

Festivāla galvenie mākslinieki šoreiz tika atvesti no ārzemēm. Vokālists Džo Linns Tērners klātesošos priecēja ar repertuāru no grupām „Rainbow" un „Deep Purple" - „Highway Star", „Perfect Stranger", kā arī „Long Live Rock n Roll". Tiesa gan, šajās grupās kā vokālists daudz zināmāks ir viņa mūžībā aizgājušais kolēģis Ronijs Džeims Dio, kuram Tērners atdeva godu arī „Saldus Saules" festivāla klausītāju priekšā. Bet dziļi naktī klausītājus sasildīja krievu visslavenākā grupa „Gorky Park", kam piemīt autentisks 80. gadu glam roka skanējums, kuram mūziķu krieviskā izcelsme piešķir ugunīgu temperamentu. Šobrīd „Gorky Park" no oriģinālā sastāva spēlē ģitārists Aleksejs Belovs, kurš arī pilda galvenos vokālista pienākumus, un Jans Jaņenkovs. Mūziķi pastāstīja, ka plāno atkal apvienoties, lai dotos grandiozā turnejā pa Krieviju.

Izklaides alternatīvu piedāvāja Platforma Music telts. Tajā notiekošo filmēja Latvijas Mūzikas kanāls, un rezultāts uzreiz bija skatāms turpat teltī esošajos datoros ar interneta pieslēgumu, un arī visā pasaulē. Tika plānots, ka datorus apmeklētāji varēs izmantot, lai lejupielādētu Platformas lapā esošo mūziku, bet cilvēkus šāda iespēja vairāk samulsināja nekā viņi to izmantoja. Bet citādi Platformas telts skanēja muzikālā daudzveidībā – sākot ar poproku, hārdroku līdz metālam un chill out elektronikai, kopsummā parādot īsu ekskursu latviešu mūzikas piedāvājumā.

Blakus Platforma Music teltij bija apmeklētāju teltīm paredzētā teritorija, kurā izklaidus bija uzslietas tikai trīs, liekot secināt, ka visdrīzāk festivāla klausītāji ir vietējie vai dzīvo netālu. Izskanēja doma, ka festivālam piemīt pilsētas svētku noskaņa (tā tas senāk bija). Muzikālais tradicionālisms, kas citā situācijā šķistu kaitinošs, mazā pilsētā bija sirsnīgs un jauks. Nenoliedzami, ir vajadzīgas tradīcijas, stingrā sakne, kas dod pamatu, lai uz tās „uzaudzētu" ko eksperimentāli radošu. Domāju, var apgalvot - „Saldus Saule" ir piedzīvojusi savu nākamo saullēktu!

Foto: Indra Kļaviņa

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV