Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvijas Radio kora 70 gadu jubilejas sezona

Inga Žilinska, 27.08.2010. 10:28

Jauno 2010./2011.gada sezonu Latvijas Radio koris aizvadīs darbīgi spraigā atmosfērā, piedaloties neparastos projektos, pirmatskaņojumos un koncertciklos. Šis ir Latvijas Radio kora 70.jubilejas gads, un saviem klausītājiem koris piedāvās daudzveidīgu un noskaņās bagātu jubilejas koncertu sēriju. Kora balsis skanēs Rīgā un citās Latvijas pilsētās, kā arī septiņos nozīmīgākajos jaunās mūzikas festivālos Skandināvijā un Eiropā, tostarp Venēcijas mūzikas biennālē.
Latvijas Radio kora 70 gadu jubilejas sezona

Ar prieku ziņojam, ka līdzās filmu un mākslas biennālei, latvieši iekarojuši arī Venēcijas biennāles mūzikas lauciņu! 54.Venēcijas mūzikas biennālē Latvijas Radio koris sniegs koncertu "Malibran" teātrī, 29.septembrī muzicējot diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Venēcijas biennāle ir viena no pasaulē nozīmīgākajām mākslu satikšanās vietām, kas aptver plašu notikumu kopumu, prezentējot jaunāko kino, laikmetīgajā dejā, vizuālajā mākslā un mūsdienu mūzikā. Radio kora koncertā līdzās O.Mesiāna, A.Perta, M.Feldmana un Ģ.Ligeti darbiem skanēs arī latviešu komponistes Santas Ratnieces opuss "horo horo hata hata".

Mūsdienu mūzikas festivāli "Klangspuren" (Austrija) "Festival Musica" (Francija) un "Internationale Weingartener Tage für neue Musik" (Vācija) ir vadošie jaunās mūzikas kultivētāji Eiropā, tiem ir sava nozīmīga vēsture un būtiska loma jaunās mūzikas attīstībā. "Klangspuren" festivālā Švacā (Austrija) un "Transart" festivālā Bolcano (Itālija) Latvijas Radio koris uzstājies jau vairākkārt. Šogad abos festivālos septembrī Radio koris muzicēs kopā ar dzīvo leģendu - šveiciešu obojistu, komponistu un diriģentu Heincu Holligeru un izcilo austriešu jaunās mūzikas ansambli "Windkraft".

Latvijas Radio koris šogad atkārtoti uzaicināts piedalīties Francijas jaunās mūzikas festivālā "Musica" Strasbūrā. Kaspara Putniņa vadītā Latvijas Radio kora grupa šogad piedalīsies koncertciklā "Rencontre autour de Iannis Xenakis" ("Sarunas par Ksenaki"), atskaņojot Janna Ksenaka mūziku.

Starptautiskajā Veingartenes jaunās mūzikas festivālā ("Internationale Weingartener Tage für neue Musik") 23.oktobrī Latvijas Radio koris, komponistei klātesot, sniegs Sofijas Gubaiduļinas autorkoncertu. Koncertā kopā ar čellistu Ramonu Jaffē pie ērģelēm muzicēs Aigars Reinis, bet pie diriģenta pults būs Sigvards Kļava.

Oslo jaunās mūzikas festivālā "Ultima", kas notiek sadarbībā ar festivālu "Tenso dienas" noslēgsies projekts "Concrescence", kura ietvaros Radio koris sadarbojies ar Oslo un Stokholmas mūzikas augstskolām. Vairāku gadu garumā kopīgi veidotās meistarklases vainagojušās ar kompozīcijām, kas pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos septembrī Uranienborgas baznīcā Oslo. "Concrescence" projektā tika iesaistīti mūziķi un komponisti no Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas un Norvēģijas, un projekta mērķis bija attīstīt inovācijas kora mūzikā un kompozīcijā, mūsdienīgas rakstības tehnikas salāgojot ar gadsimtiem senām tradicionālās dziedāšanas manierēm un citiem tautas mūzikas elementiem.

Mūzikas festivāls Ūzedomā (Vācija) šogad veltīts Latvijai, tās mūzikai un atskaņotājmāksliniekiem. Festivālu kuplinās māsas Skrides, Vestards Šimkus, orķestris "Kremerata Baltica" un citi izcili mūziķi. Šajā festivālā Radio koris, Sigvarda Kļavas vadīts, 9.oktobra koncertā atskaņos P.Vaska, S.Ratnieces, S.Gubaiduļinas un D.Jaffē mūziku.

Laikā no 11. līdz 17.novembrim Latvijas Radio koris viesosies Nīderlandē un Beļģijā, kur četros koncertos atšķirīgās programmās dziedās S.Ratnieces, Ē.Ešenvalda un M.Viļuma skaņdarbus. Savukārt 16.novembrī Tilburgā Latvijas Radio koris kopā ar spožo latviešu pianisti Diānu Ketleri atskaņos J.Brāmsa kvartetus.

Aktīva un stilistiski daudzkrāsaina būs kora koncertdzīve arī Latvijā. Šis ir Radio kora 70.jubilejas gads, un sezonas pirmajā pusē klausītājus iepazīstināsim ar ārkārtīgi daudzveidīgām radošās vokālās laboratorijas formām: 20.oktobrī festivālā "Arēna" Radio koris prezentēs norvēģu vadītā projekta "Concrescense" divos gados apgūto starptoņu un virstoņu dziedāšanu. Koncertā skanēs meistarklašu dalībnieku - septiņu komponistu pirmatskaņojumi, viņu vidū arī latviešu - M.Viļuma, G.Šmites, K.Pētersona un L.Celmas kompozīcijas.

23.septembrī Latvijas Radio koris viesosies Ventspilī un 6.novembrī Rēzeknē un Jumpravā. Tiks turpināti arī klausītāju jau iemīļoti koncertcikli Rīgā - 12.decembrī Rīgas Domā izskanēs "Nakts lūgšana", bet koncertcikla "Vakara sarunas Jāņa baznīcā" divi koncerti - "Ceļš" un "Dziesma" būs daļa no centrālajiem jubilejas gada notikumiem. "Vakara sarunās" tiksimies ar mācītāju Juri Rubeni un diriģentiem, kuri savulaik vadījuši Latvijas Radio kori, kā arī ar kora pašreizējajiem diriģentiem Sigvardu Kļavu un Kasparu Putniņu.

Gaidāmi arī dažādi eksperimenti skaņas un telpas laukā: izrādē / izstādē "Minotaurs" esat aicināti Ginta Gabrāna, Voldemāra Johansona un Ģirta Biša skaņu un sajūtu labirintā, kurā četros koncertos darbosies Latvijas Radio kora grupa un diriģents Kaspars Putniņš, vizuāliem elementiem un mūzikai veidojot dinamisku kopainu, kurā sastapsies cilvēku balsis un elektroniski, ar īpašiem akustiskiem paņēmieniem apstrādāti mūzikas materiāli.

Decembra pirmajās dienās Rīgā sagaidīsim senās mūzikas ansambli La Venexiana, ko pasaulē patlaban uzskata par izcilāko Klaudio Monteverdi mūzikas interpretu. Vairāku dienu garumā vokālās meistarklasēs La Venexiana Latvijas Radio kori iepazīstinās ar dižā itāļu meistara mūzikas noslēpumiem. Meistarklasi vainagos kopīgi Monteverdi mūzikai veltīti koncerti 3.decembrī Rīgā un 4.decembrī Ventspilī.

Vecgada izskaņā Latvijas Radio koris ar solistu Sergeju Jēgeru un Valsts kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" klausītājus priecēs izsmalcinātā baroka mūzikas programmā, muzicējot 29.decembrī Ventspilī un 30.decembrī Rīgā.

Jauno koncertsezonu Latvijas Radio koris šogad atklāj 27.augustā ar programmu "Elektriskie sapņi", kas izskanēs pirmajā "Spīķeru festivālā". Programmā līdzās modernistu K. Sāriaho un I.Ksenaka opusiem skanēs elektrisku brīnumu caurvītie Ē.Ešenvalda un R.Kronlaka darbi. Programma pirmo reizi izskanēja šī gada janvārī, un guva nedalītu publikas atzinību.

Augusta izskaņā Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava dosies uz Stokholmu, lai piedalītajos prestižajā Baltijas jūras festivālā "Baltic Sea". Festivāla ietvaros 30.augustā Zviedrijas pirmatskaņojumu Latvijas Radio kora dziedājumā piedzīvos A.Perta "Adam's Lament", bet pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos zviedrietes K.Palmeres "Dona nobis pacem", kas rakstīts speciāli Latvijas Radio korim. Šo koncertu sadarbībā ar Eiropas raidorganizāciju EBU un Latvijas Radio būs iespēja dzirdēt tiešraidē programmā LR3 "Klasika". 31.augustā Stokholmā skanēs Sigvarda Kļavas izlolotā programma ar V.Tormisa, A.Perta, S.Ratnieces, J.Ābola un Ē. Ešenvalda opusiem. "Baltic Sea" festivālā šogad aicināti muzicēt tādi izcili mākslinieki kā Valērijs Gergijevs, Daniels Hārdings, Rikardo Muti un Esa Pekka Salonens.

Atgādinām, ka sestdienās un svētdienās Latvijas Radio 1 piedāvā raidījumu ciklu "Dzied Latvijas Radio koris", kurā ir iespēja dzirdēt Latvijas Radio kora ieskaņojumus un uzzināt par kora jaunumiem.

Vairāk informācijas

Latvijas Radio kora mājas lapā: http://www.radiokoris.lv

Kā arī:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3430
http://www.labiennale.org/en/music/festival
http://www.klangspuren.at
http://www.festivalmusica.org/edito
http://www.weingarten-neue-musik.de
http://www.usedomer-musikfestival.de
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3430
http://www.ultima.no
http://www.usedomer-musikfestival.de

Visas Latvijas Radio kora komandējuma izmaksas sedz festivāla rīkotājvalsts.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV