Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Baltajā naktī 2010 pirmizrādi piedzīvos īpaša opera

Ilona Brūvere, 03.09.2010. 11:30

Baltajā naktī koncertzālē "Ave Sol" pirmizrādi piedzīvos Jura Ābola kompaktopera "Mūsu cilvēks Beidzinā ". Tāpat skatītāji aicināti līdzdarboties Raudu kora priekšnesumā un gaidāma dadas dīdžeja Roberta Gobziņa uzstāšanās.

Mākslinieku, mūziķu un literātu grupa 1916. gadā Cīrihē izveido klubu Kabarē Voltērs, kur organizē dadas dzejas lasījumus, teātra priekšnesumus un muzikālas izrādes, kas kļūst par vēlāk populāro mākslas virzienu sirreālisma poparta un pankroka priekšvēstnešiem. Priekšnesumiem raksturīgs dramatiskums un izteikti iracionāla forma. Tiem piemīt drastisks klasiskās mākslas satura un ierasto kompozicionālo formu noliegums. Tie ir anarhistiski mākslas piemēri, kas deklarē jaunu brīvības izjūtu kultūras un mākslas izpratnē. Dada kļūst par vienu no divdesmitā gadsimta nozīmīgāko kustību mākslā, teātrī, mūzikā un literatūrā. Tā ir opozīcija klasiskās mākslas tradīciju piekritēju kanoniem - jauni mākslas valodas meklējumi visos mākslas žanros. Dzejas lasījumi, ko pavada bungu rīboņa, paralēlas uzstāšanās un pārspīlēti, absurdā teātra uzvedumi, kas sabiedrībā izraisa milzīgu skandālu.

Notikumu Voltēra kluba noskaņās šogad 4. septembrī plkst. 20.00 un 22.00 Baltajā naktī piedāvā koncertorganizācija AVE SOL un radošā grupa – komponists Juris Ābols, režisore Zane Kreicberga, diriģents Sigvards Kļava un desmit solisti, aicinot skatītājus uz kompaktoperas "Mūsu cilvēks Beidzinā" pirmizrādi. Jaunā opera ilgst astoņas minūtes un desmit ainās izstāsta visu, kam klasiskajos operas iestudējumos nepieciešamas divas, trīs, vai pat četras stundas.
Toties jaunveidotā dadas opera "Pluplušs pusnaktī" tiks iestudēta turpat uz vietas, ar plašu publikas piedalīšanos iezīmējot jaunus tēlus, iestudējot negaidītus notikumus un kopīgi ar skatītājiem komponējot muzikālo partitūru.

Verbālās etīdes par dadas vēsturi un tās iespaidu uz vēlāko laiku mākslu sniegs ieskatu dadas literārajā materiālā. Muzikālā programma atcerēsies skaistākās mīlestības dziesmas latviešu mūzikas vēsturē.

Skatītājus sagaida atraktīvs priekšnesums ar iespēju līdzdarboties krāšņā izrādē, kuru papildinās divi muzikāli piedzīvojumi - plkst. 21.30 mobilais projekts Raudu koris un dadas dīdžeja Roberta Gobziņa uzstāšanās plkst. 19.30 un 23.30.

Dada - drosmīga vārdu, mūzikas un bilžu fantāzijas spēle, kur par galveno spēlētāju var kļūt ikviens.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV