Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas Radio koris jaunās mūzikas festivālā "Ultima" Oslo pirmatskaņos latviešu mūziku un piedalīsies meistarklasēs

Inga Žilinska, 15.09.2010. 16:25

No 16. līdz 19. septembrim Latvijas Radio koris piedalīsies Oslo mūsdienu mūzikas festivālā "Ultima", kur pirmatskaņos Mārtiņa Viļuma jaundarbu, kā arī darbosies kā skaņu laboratorija profesionālo koru apvienības "Tenso" rīkotajās jauno komponistu meistarklasēs.
Latvijas Radio koris jaunās mūzikas festivālā "Ultima" Oslo pirmatskaņos latviešu mūziku un piedalīsies meistarklasēs

Jaunās mūzikas festivāls "Ultima" ir nozīmīgākais mūsdienu mūzikas festivāls Norvēģijā, un Latvijas Radio koris šogad ir īpaši gaidīts viesis, jo kopā ar diriģentu Kasparu Putniņu festivāla noslēguma koncertā 18. septembrī klausītājiem vedīs īpašu koncertprogrammu, kurā tiks pirmatskaņotas starptautiskā projekta "Concrescence" iedvesmotas kompozīcijas.

Projekta ietvaros Latvijas Radio koris divu gadu garumā apguva starptoņu un virstoņu dziedāšanas tehnikas, kuru integrēšana mūsdienu mūzikā paver plašus apvāršņus komponistu ideju lidojumam un atklāj jaunu, tembrāli neparastu kora sabalsojumu klausītājam. "Concrescence" mērķis bija attīstīt inovācijas kora mūzikā un kompozīcijā, mūsdienīgas rakstības tehnikas salāgojot ar senām tradicionālās dziedāšanas manierēm un citiem tautas mūzikas elementiem. No tā iedvesmojušies un jaunu mūziku radījuši komponisti Mārtiņš Viļums, Kristaps Pētersons, Līga Celma, Gundega Šmite, kā arī Toivo Tulevs (Igaunija), Kārina Reinkvista (Zviedrija) un projekta idejas autors, šobrīd ievērojamākais norvēģu komponists Lasse Tūresens.

"Concrescence" projektā piedalījās Stokholmas un Oslo mūzikas augstskolu mācībspēki, Latvijas Radio koris un unikāls mūziķis - virstoņu dziedāšanas tehniku virtuozs Kristiāns Cēnders (Christian Zehnder) no Šveices.

Festivāla "Ultima" noslēguma koncertā 18. septembrī Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš pirmatskaņos četru "Concrescence" projekta jaundarbus – T. Tuleva, K. Reinkvistas, L. Tūresena un M. Viļuma opusus. Visus septiņus jaundarbus būs iespējams dzirdēt jaunās mūzikas festivālā "Arēna", kas Rīgā izskanēs oktobrī.

Līdzās daudzveidīgajai festivāla programmai Oslo satiksies arī Eiropas profesionālo koru apvienības "Tenso" kori no Nīderlandes, Francijas, Norvēģijas un Latvijas. "Tenso" dienu ietvaros Latvijas Radio koris Oslo piedalīsies jauno komponistu meistarklasēs, kurās strādās ar pieciem jaundarbiem, kas no 90 iesūtītajiem pasaules komponistu sacerējumiem guvuši "Tenso" rīkotāju visaugstāko novērtējumu. Meistarklases vadīs labi zināmais birtu diriģents un komponists Džeims Vuds, viņš Latvijas Radio kori diriģējis jau vairākkārt. Savukārt festivāla noslēgumā "Tenso" kori atskaņos īpaši šim koncertam sacerētu jaunās norvēģu komponistes Majas Ratkjes opusu "Crepuscular Hour".

Visas Latvijas Radio kora komandējuma izmaksas sedz festivāla rīkotāj valsts.

Vairāk informācijas: http://www.radiokoris.lv, kā arī: http://www.ultima.no, www.zehndermusic.ch, www.lassethoresen.com/concrescence/index.htm

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV