Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Rīgas Baha koris Liepājā atskaņos kantora Perles skaņdarbu, kas nav skanējis kopš 18.gadsimta

Aija Liepiņa, 05.10.2010. 17:26

Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcā svētdien, 10.oktobrī plkst.18:00, piedaloties Rīgas Baha korim un orķestrim "Collegium Musicum Riga" notiks Liepājas kantora Johana Traugota Perles kantātes "98. psalms" mūsdienu pirmatskaņojums, kurš pēdējo reizi atskaņots tālajā 18.gadsimtā.

Perle bijis ilggadējs Sv.Trīsvienības baznīcas kantors un šis pagaidām ir vienīgais skaņdarbs, kurš saglabājies līdz mūsdienām. Skaņdarbs 18.gadsimtā ticis atskaņots līdz ar citiem tā laika izcilāko komponistu darbiem, kurus rūpīgi pārrakstījis un atskaņojis gan Sv.Trīsvienības, gan Sv.Annas baznīcās. Par šī darba esamību uzzināts pirms desmit gadiem, kad diriģents un kora mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs to atrada Liepājas kantorāta mūzikas kolekcijā, kas ilgus gadus bija atradusies paslēpta ērģeļu prospekta iekšienē.

Koncertā īpašs notikums būs Kurzemes Hercoga kapelmeistara Johana Ādama Hillera skaņdarba "Taa 100.Dzeesma" atskaņojums. Tā ir pirmā latviešu valodā atskaņotā kantāte solistiem, korim un orķestrim, par ko īpaši jāpasakās Liepājas Sv. Annas latviešu draudzei, kura nežēloja nedz pūles, nedz naudu šī skaņdarba tapšanā un atskaņošanā, kas notika 1789.gadā. Līdz latviešu profesionālās mūzikas oficiālajiem pirmsākumiem vēl vismaz 100 gadus jāpagaida! Skaņdarbs ļoti skaists, melodisks, un īpašu krāsu tam piedod klasicisma mūzikas valodā tērptais 100.psalma latviešu teksts, kas pilnībā atbilst Glika Bībeles tulkojuma 2.izdevuma versijai, kas tika izdota 1739.gadā., un līdz pat nākamajam izdevumam bija plaši lietota visā Latvijā. Par Hilleru, kā diriģentu un komponistu sajūsminājās arī Kurzemes hercogs Pēteris Bīrons, un 18.gadsimta beigās piedāvāja viņam kļūt par Kurzemes Hercogistes kapelmeistaru.

Koncerta programmas vadmotīvs ir mūzika Liepājā, Kurzemes Hercogistē un Latvijā 1580-1790, to izpildīs Rīgas Baha koris un Baroka orķestris "Collegium Musicum Riga", diriģenta Māra Kupča vadībā.

Rīgas Baha koris savu darbību uzsāka 2010.gada februārī pēc diriģenta Māra Kupča iniciatīvas, apvienojot vairākus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas talantīgos studentus. Kolektīva mērķis ir būt pirmajiem Latvijā, kas pēta baroka laika kora dziedāšanas un interpretācijas principus un pielieto to praksē.

Koris līdz šim uzstājies kopā ar Baroka orķestri "Collegium Musicum Riga" un apvienoto Zviedrijas Latvijas Baroka orķestri. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

www.rigabachchoir.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV