Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Latvijas mūziķi sāks saņemt atlīdzību par viņu ierakstu atskaņošanu Lielbritānijā

Ieva Platpere, 19.10.2010. 12:50

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) noslēgusi sadarbības līgumu ar Lielbritānijas mūzikas licencēšanas kompāniju PPL (Phonogrphic Performance.Limited). Līgums ar Lielbritānijas kompāniju PPL, kas sadarbojas ar vadošajām mūzikas licencēšanas organizācijām daudzās pasaules valstīs, ļaus Latvijas izpildītājiem un producentiem - LaIPA biedriem - gūt peļņu no repertuāra atskaņošanas Lielbritānijā.

Gan PPL, gan LaIPA līguma noslēgšanu sauc par svarīgu posmu abu valstu sadarbībā mūzikas jomā.

„Vairāku latviešu mūziķu ieraksti tiek atskaņoti Lielbritānijā, piemēram, Brainstorm jeb Prāta vētra, BTH, akadēmiskās mūzikas izpildītāji un citi. Līdz šim mūziķi nesaņēma atlīdzību par savu ierakstu izmantošanu Lielbritānijā, bet nu sadarbība ar PPL ļaus to nodrošināt. Mūziķi saņems atlīdzību ne vien par tekošo gadu, bet arī par Lielbritānijā izmantotajiem ierakstiem iepriekšējos gados," skaidro LaIPA izpilddirektore Ieva Platpere, piebilstot, ka Lielbritānijā mūzikas izmantotājiem ir noteikti daudz augstāki tarifi un ir liela atšķirība, cik lielu atlīdzību par mūzikas ierakstu atskaņošanu mūziķi saņem Latvijā un Lielbritānijā.

PPL ir vieni no līderiem starptautisko tiesību menedžmentā, kas ar to nodarbojas jau kopš 1934.gada un tai ir līgumi ar vairāk nekā 50 mūziķu interešu pārstāvju organizācijām 28 valstīs. „Sadarbība ar tādiem partneriem kā PPL ir būtisks novērtējums LaIPA darbam un lieliska pieredzes apmaiņa. Mums ir prieks, ka mūsu atlīdzības sadales sistēma ir tik labi attīstīta, ka varam ātri apstrādāt liela apjoma datus", sadarbību raksturo I.Platpere.

Līgums ietver arī atlīdzības izmaksu Lielbritānijas mūziķiem. Ņemot vērā Latvijā izmantoto Lielbritānijas mūzikas ierakstu apjomu, tas ir vēl viens nozīmīgs solis LaIPA pamatfunkciju izpildes pilnveidošanā – izmaksāt no izmantotājiem iekasēto atlīdzību. "Ļoti liela daļa no Latvijā izmantotā repertuāra ir tieši Lielbritānijas izpildītāju mūzikas ieraksti. Līdz šim caur mūziķu aģentiem esam maksājuši atlīdzību tikai daļai britu izpildītāju, piemēram, Polam Makartnijam, Džordžam Maiklam, Coldplay izpildītājiem, Džeimsam Blantam, Sīlam (Seal) un daudziem citiem slaveniem mūziķiem. Tagad varēsim izmaksāt atlīdzību arī citiem Lielbritānijas māksliniekiem, tai skaitā mūziķus pavadošajam sastāvam, papildovokālistiem, studiju mūziķiem, orķestrantiem un citiem PPL biedriem. Atlīdzību izmaksāsim arī par iepriekšējiem gadiem," stāsta I. Platpere.

Biedrība "Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība" ir organizācija, kurā izpildītāji un fonogrammu producenti ir apvienojušies, lai kolektīvi administrētu savas tiesības – vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem. LaIPA ir starptautiski atzīta organizācija, kas vienīgā Latvijā administrē pašmāju un ārzemju izpildītāju un producentu tiesības saņemt taisnīgu atlīdzību par izmantoto mūziku.
PPL (Phonographic Performance Limited) ir Lielbritānijas mūzikas licencēšanas kompānija, kas dibināta 1934. gadā un pārstāv 45 tūkstošus britu mākslinieku un 5750 ierakstu kompānijas, izsniedzot licences mūzikas atskaņošanai Apvienotajā Karalistē. PPL administrē mūzikas atskaņošanu TV un radio stacijās, internetā, kā arī veikalos, bāros un citās iestādēs, kas publiski atskaņo mūziku un izmanto to biznesa veicināšanai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV