Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Pasaules mūzikas festivālu "PORTA" atklās "Harmonijas noslēpums"

Ilze Apsiņa, 01.11.2010. 10:06

4. novembrī Lielajā Ģildē Pasaules mūzikas festivāla PORTA atklāšanas programmu greznos Latvijas, Moldovas un Gruzijas tautas mūzikas aranžējumi, saplūstot kopdarbā "Harmonijas noslēpums". Pēc atklāšanas koncerta festivāla pirmās dienas programma turpināsies muzikālajā teātrī Artelis, kur paredzama divu spilgtu skandināvu mākslinieku saspēle.
Pasaules mūzikas festivālu "PORTA" atklās "Harmonijas noslēpums"

Iedomāta līnija no Latvijas ved uz dienvidiem caur Kišiņevu Moldovā, līdz tālāk dienvidaustrumos sasniedz Gruzijas metropoli Tbilisi. Līnija ir iedomāta, tomēr patiesībā ir dzīva, vibrējoša stīga, kas aizraujošā muzikālā piedzīvojumā savieno kilometriem šķirtas nācijas. Savieno caur telpu, kas atdzīvojas mirklī, tiklīdz tajā ieplūst mūzikas pirmās taktis.

Projekta dalībnieki - Valta Pūces orķestris, kā sastāvā šoreiz būs solistes Ilona Haņina, Elza Rozentāle un Kristīne Kārkle – Puriņa, kā arī solists un trombonists Intars Busulis. Gruziju pārstāvēs Latvijā jau zināmais gruzīnu etnodžeza trio "The Shin" un Moldovas etnodžeza grupa "Trigon".

Mūzikas, dejas, attēlu un gaismu saspēle ir spēcīgākās garšvielas, kas palīdzēs atklāt Harmonijas noslēpumu.

XI Pasaules mūzikas festivāla PORTA ietvaros koncerts Lielajā Ģildē, 4. novembrī, plkst. 19:00.

Pēc atklāšanas koncerta „Harmonijas noslēpums" pasaules mūzikas festivāla PORTA pirmās dienas programma turpināsies muzikālajā teātrī Artelis, kur 4. novembra vakarā paredzama divu spilgtu skandināvu mākslinieku saspēle.

Norvēģis Terje Isungsets un zviedriete Lēna Villemarka ir tuvi kaimiņi ne tikai Skandināvijas pussalā, bet arī muzikālo vērtību apzināšanā un izkopšanā.

Lēnas skaistā un spēcīgā balss, kas klausītājus valdzina viņas dziedātajās senajās zviedru balādēs un skanīgajos ganu saucienos, veidojusies viņas dzimtajā kalniem un mežiem bagātajā Elvdālenas novadā, kur dziedātāja augusi, dzīvās tautas mūzikas tradīcijas ietverta. Pie īstiem tautas muzikantiem un dziedātājiem apguvusi vijoļspēli un tradicionālo dziedāšanu, iestājusies mūzikas augstskolā, Lēna sāka sadarbību ar džeza mūziķiem, arī pati apgūstot džeza vokālu un to radoši savijot ar tradicionālo mūziku.

Lēnas Villemarkas uzstāšanos ar muzikālo pavadījumu nodrošinās norvēģu sitaminstrumentālists un komponists Terje Isungsets. Savos džeza un tradicionālās mūzikas eksperimentos viņš iesaista Norvēģijas akmeņus, govju zvanus, arktiskā bērza plāksnītes un pat ledu. Tembri un krāsas ir atslēgas vārdi viņa šamaniskajai skaņradei uz skatuves un skaņu ierakstos. Ne velti viņam bieži pasūtina mūziku teātra izrādēm un kino. Īpaša un vārda tiešā nozīmē trausla viņa interešu joma ir ledus mūzika, kur dažādi instrumenti top no ledus.

XI Pasaules mūzikas festivāla PORTA koncerts muzikālajā teātrī "Artelis" sāksies plkst. 21:00.

Biļetes - „Biļešu serviss kasēs".

www.festivalporta.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV