Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

LNO izrādē "Dons Žuans" pie diriģenta pults debitēs Ainārs Rubiķis

Inga Vasiļjeva, 03.11.2010. 14:50

4. novembrī V.A.Mocarta operā Dons Žuans notiks dubultdebija - pie Dona Žuana diriģenta pults debitēs 3.Starptautiskā Gustava Mālera diriģentu konkursa (Bamberga, Vācija) uzvarētājs Ainārs Rubiķis, bet donnas Elvīras lomā debiju uz LNO skatuves piedzīvos soprāns Silga Tīruma.

"Ainārs Rubiķis ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes diriģentiem, mūsu cerība starptautiskajā līmenī. Viņš ir diriģents, kas apveltīts ar īpašu enerģētiku. Viņa Mocarta lasījums varētu būtu negaidīts, ar daudziem neordināriem akcentiem," par gaidāmo A.Rubiķa debiju pie "Dona Žuana" diriģenta pults stāsta LNO mākslinieciskais direktors Arturs Maskats.

Diriģents Ainārs Rubiķis 1996.gadā absolvējis Rīgas Doma kora skolu, 2000.gadā Latvijas Mūzikas akadēmijā ieguvis bakalaura grādu kordiriģēšanā pie Andra Veismaņa, 2002.gadā - maģistra grādu kordiriģēšanā pie prof.Jāņa Lindenberga, 2007.gadā - bakalaura grādu simfoniskā orķestra diriģēšanā un 2009.gadā maģistra grādu simfoniskā orķestra diriģēšanā pie asoc.prof.Andra Vecumnieka. Zināšanas papildinājis pie prof.J.Panulas, M.Jansona, P.Domarka, L.Segertrēma u.c.

No 1997. līdz 2006.gadam Ainārs Rubiķis darbojies kā jauniešu kora "Kamēr..." diriģents, bet kopš 2000.gada oktobra viņš ir atjaunotās Latvijas Universitātes studentu biedrības "Dziesmuvara" kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents. 2006.gada pavasarī Ainārs Rubiķis sāka strādāt par Latvijas Radio kora dziedātāju un diriģentu asistentu.

2008.gada pavasarī Ainārs Rubiķis pievienojies operas izrādes "Zīgfrīds" radošajai grupai Latvijas Nacionālajā operā, kur darbojies kā Kornēliusa Meistera asistents. Šobrīd LNO viņš diriģē divas V.A.Mocarta izrādes - "Burvju flauta" un "Dons Žuans".

Pirmā starptautiskā orķestra diriģēšanas debija Aināram Rubiķim bija 2009.gada jūnijā, muzicējot kopā ar Ungārijas Nacionālās operas orķestri operfestivālā Miškolcos.

1999.gadā starptautiskajā koru konkursā Harmonie'99 Aināram Rubiķim izteikta atzinība kā labākajam jaunākās paaudzes diriģentam, starptautiskajā kordiriģentu konkursā Rīga 2000 iegūta 2.vieta, 2002.gadā Europa cantat rīkotajā II starptautiskajā kordiriģentu konkursā Tallinā iegūta 2.vieta, saņemta Igaunijas Nacionālā vīru kora un Tallinas Filharmonijas kamerkora balva kā labākajam diriģentam, kā arī piešķirta balva un diploms kā labākajam jaunās paaudzes diriģentam. 2004.gadā iegūta izdevniecības Barenreiter speciālbalva Europa cantat rīkotajā III starptautiskajā jauno kordiriģentu konkursā Vīnē. 2005.gadā Ainārs Rubiķis ieguva 2.vietu III starptautiskajā kordiriģentu konkursā Rīga 2005.

2010.gada martā kļuvis par 3.starptautiskā Gustava Mālera diriģentu konkursa uzvarētāju (Bamberga, Vācija).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV