Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Izdevniecība un studija Tornis atstāj telpas un izdod izlasi

Jānis Daugavietis, 10.11.2010. 17:19

Divdesmitajā savas darbības gadā izdevniecība un studija Tornis atstāj telpas, kur tā radusies un darbojusies – Āgenskalna ūdenstorni, sauktu par Alises ūdenstorni, celtu tieši pirms 100 gadiem. Izdevniecība Tornis turpinās darbību, tikai pagaidām nav skaidrs, vai tā nodarbosies vienīgi ar vecā torņa ierakstu kataloga pārizdošanu un arhivēšanu vai arī turpinās izdot jaunus ierakstus, kā līdz šim.
Izdevniecība un studija Tornis atstāj telpas un izdod izlasi

Tornis ir ne tikai viena no vecākajām Latvijas mūzikas izdevniecībām, kas izdevusi daudzus par retumiem kļuvušus Latvijas rokmūzikas ierakstus, bet arī viena no nozīmīgākajām neatkarīgās mūzikas institūcijām vispār.

Torņa vēsture sākās 1991.gada pavasarī, kad Āgenskalna ūdenstornī mēģinājumu telpu iegūst grupa "Ir Bijuši Mati Un Izbijuši". Drīz tā sabiedrojas ar dažām citām tā laika Latvijas neatkarīgajām grupām, līdz dažas no tām arī sāk mēģināt Tornī. Paralēli mēģinājuma telpas aprīkošanai un funkcionēšanai tornī tiek veikti ieraksti, un tā faktiski kļūst arī par ierakstu studiju. Lai arī mēģinājumu un ierakstu aparatūra ir trūcīga un minimāla, ko nosaka 90-to gadu sākuma pārejas perioda krīze un padsmitnieku-muzikantu-amatieru iespējas, Tornis pulcina domubiedru kopienu, kas ne tikai mēģina un ierakstās tur, bet arī izdod savus ierakstus, rīko koncertus un festivālus, izdod samizdata presi.

Šo divdesmit gadu laikā ar Torni tā vai citādāk bijis saistīts liels skaits grupu. Torņa studijā ierakstus veikušas ap 100 grupām. Īpaši intensīvi darbības gadi bija 90-ie, kad Tornis faktiski bija vienīgā regulāri funkcionējošā neatkarīgās mūzikas izdevniecība un viena no retajām vietām, kur grupas varēja mēģināt. Runājot par ierakstu studiju – izpildītāji, kuru mūzika Torņa vadībai patika, tika ierakstīti bez maksas. Šīs desmitgades zināmākās 'torņa grupas' ir Baložu Pilni Pagalmi un Kartāga, bet līdzās šīm mēs varētu minēt vēl vismaz padsmitu ievērojamu Latvijas pagrīdes mūzikas grupu, kas ir radušās vai darbojušās Tornī. Piemēram, Smogs, Tukšā Muca, Sirke, Nāc Dilonīt Apsēdies (vēlāk - Dilonis), Nāves Instinkts, Shine On, Sarkanais Oktobris, Voiceks, Līksmā Masturbācija, Yulunga u.c.

21.gs. sākums un Torņa darbības otrā desmitgade iezīmējas ar daudz mazāk intensīvu darbību. Tas saistīts ar neatkarīgās mūzikas scēnas būtisku paplašināšanos (90-to sākumā visu Latvijas pagrīdes mūzikas scēnu veidoja ne vairāk kā 10 grupas), jaunu kopienu, muzicēšanas un ierakstīšanās vietu izveidošanos. Bez tam Torņa dibinātāji un uzturētāji arvien mazāk laika spēja atlicināt savam hobijam – muzicēšanai un 'producēšanai', jo bija pienācis laiks ģimenēm un iztikas līdzekļu sagādei. Cits būtisks faktors, kas mazināja Torņa nozīmi, bija digitālais laikmets – digitālās tehnoloģijas (tostarp mūzikas ierakstīšanas un izplatīšanas) stipri atviegloja grupu darbību. Tāpēc to grupu skaits, kas turpināja darboties Torņa telpās faktiski aprobežojās ar mūsu pašu grupām, tomēr laiku pa laikam interesi par mums izrādīja arī pa kādai jaunai grupai. Viena no lietām, kas piesaistīja, bija iespēja veikt analogus ierakstus (izmantojot lenšu magnetofonus). Tādā veidā tika ierakstīti klasiskie Depo (2002) un Bērnības Milicijas (2004) debijas albumi, tāpat kā vēl neizdotie ieraksti no Mazajiem Smirdīgajiem Kociņiem (2007-2010). Savukārt pēdējie ieraksti, kas veikti Tornī, pieder grupām Bērnības Milicija, Baložu Pilni Pagalmi, Čuguna Radiators, Nepilngadīgā Anna, Laimdota un Mazie Smirdīgie Kociņi. Šobrīd gatavojam tos izdošanai.

Mazie Smirdīgie Kociņi: "MSK bija pēdējā grupa, kas personīgi runāja ar torņa kungu, ierakstot piecas dziesmas pēdējās dienas rītā. Mūsu teorija par izmešanu: trollis, kas dzīvo torņa sēnes augšējā daļā, 20 gadu laikā pamazām sperot aparatūru, beidzot ir sakrājis visu nepieciešamo savas studijas izveidei, un nu mūs var kikot ārā, dvēseles arī jau sazagtas."

Vēlamies pateikties mūsu lielākajam patronam RŪ par visa veida atbalstu, Vilhelmam Ludvigam Nikolajam Bokslafam par arhitektūras pieminekli, ideju turpinātājiem Radio Naba par Torņa ierakstu tehnikas saglabāšanu, ģimenēm par sapratni un izturību. Ceram, ka Tornis paliks Latvijas vēsturē ne tikai ar virkni klasisku ierakstu un neatkārtojamo 'torņa skaņu' (bieži ierakstos izmantojām pusapaļo torņa telpu dabisko akustiku, kas ir būtiskākais tās veidošanās elements), bet arī turpinās būt paraugs jaunajām grupām, rādot, ka nav nepieciešams producents un 'nopietna' izdevniecība, lai tava mūzika tiktu ierakstīta, izdota un sadzirdēta.

Latvijas Radio1 2010.g. 6.novembra sižets par Alises ūdenstorni:
mms://ier-w.latvijasradio.lv/pppy?20101106A120638121212

Vairāk par Torņa vēsturi var uzzināt Ulda Rudaka grāmatā 'Rokupācija', kā arī Torņa mājas lapā http://www.tornis.lv.

Par godu šim notikumam ir izveidota Tornī ierakstītās mūzikas momentizlase "Tornis: 20 gadi, 20 dziesmas", kurā ar ierakstu pārstāvēts katrs gads un neviena grupa neatkārtojas. Tā lejuplādējama bez maksas http://www.lejup.lv/download.php?file=699a0d876e4f6e8be27c130d21434169. Aptuveni trešdaļa dziesmu līdz šim nav izdotas, bet trešdaļa izdota tikai kasetēs. Šī ir tikai aptuveni piektā daļa no grupām, kas tika ierakstītas Tornī. Pie nopietnākas un izvērstākas Torņa arhīvu publicēšanas tiks turpināts strādāt. Pirmais izdevums būs izlase "Tornis: 1991-1993".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV