Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas Radio koris sniegs četrus koncertus Beļģijā un Nīderlandē

Inga Žilinska, 12.11.2010. 08:57

No 12. novembra līdz 17. novembris Latvijas Radio koris viesosies Beļģijā un Nīderlandē, kur četrās pilsētās klausītājiem piedāvās trīs atšķirīgas koncertprogrammas, vienā no tām sadarbojoties arī ar Londonā dzīvojošo latviešu pianisti Diānu Ketleri.
Latvijas Radio koris sniegs četrus koncertus Beļģijā un Nīderlandē

Pēc veiksmīgas koncertsadarbības aizvadītajos gados, Latvijas Radio koris jau atkārtoti uzaicināts koncertēt Beļģijas pilsētā Brigē un trīs Nīderlandes pilsētās - Roterdamā, Tilburgā un Amsterdamā.

Pirmais koncerts 13. novembrī Beļģijā Briges koncertmājā (Concertgebouw Brugge) notiks festivāla Baltic ietvaros, kas no 11. līdz 14. novembrim risinās Brigē un kurā koncertēs arī māsas Baiba un Lauma Skrides. Diriģents Kaspars Putniņš koncertam izvēlējies galvenokārt 21. gadsimta kormūzikas sacerējumus, tikai īsi atskatoties uz aizvadītā gadsimta izcilo modernistu – Janna Ksenaka arhitektonisko mūzikas celtni opusā Nuit, Džona Keidža laikā eksperimentālo Four un Ģērģa Ligeti ikonisko Lux aeterna. Mūsu gadsimtu programmā pārstāv mūzika no Skandināvijas un Baltijas valstīm: somietes Kaijas Sāriaho Tag des Jahrs balsīm un elektronikai, lietuvieša Ritas Mažuļa miminālisma tehnikā ieturētais Canon solus un igauņu komponista Toivo Tuleva mūsdienu romantiskā vīzija Tanto gentil. Savukārt latviešu mūsdienu kormūziku šajā programmā pārstāvēs Santas Ratnieces horo horo hata hata, kas savulaik sacerēts Nīderlandes kamerkorim un jaunākais Mārtiņa Viļuma kormūzikas opuss.

14. un 15. novembrī Latvijas Radio koris viesosies Roterdamas krāšņajā Laurensa baznīcā un Amsterdamas 21. gadsimta koncertzālē Muziekgebouw aan t'IJ. Sigvarda Kļavas vadībā šajos koncertos skanēs skotu komponista Džeimsa Makmilana opuss Mairi, kas veltīts jaunavai Marijai, kā arī Ērika Ešenvalda divdaļīgais cikls Sun Dogs un britu komponistu balvai izvirzītā kompozīcija Légende de la Femme Emmurée; abi opusi sacerēti speciāli Radio korim. Koncertā diriģenta Kaspara Putniņa vadībā izskanēs arī itāļu komponista Lukas Frančeskoni apjomīgai sacerējums/ rekviēms Let Me Bleed, ko rosinājuši asiņainie protesti pret G8 valstu samitu Itālijā.

Savukārt Tilburgas pilsētas teātrī 16. novembrī Latvijas Radio kora sniegumā līdzās Makmilana un Ešenvalda darbiem skanēs arī igauņu komponista Arvo Perta savdabīgais Kristus ciltskoka virknējums opusā Wich was the Son of... un Johannesa Brāmsa romantiskie kvarteti balsij un klavierēm. Latvijas Radio kori šajā programmā vadīs Sigvards Kļava, bet pie klavierēm muzicēs latviešu pianiste Diāna Ketlere, kura patlaban dzīvo un strādā Londonā.

Uz tikšanos Latvijas Radio kora 70. sezonas jubilejas koncertos novembrī un decembrī Rīga un Latvijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV