Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Restaurē Rīgas vecākās ērģeles

Edgars Bukavs, nodibinājuma „Baznīcēku atjaunošanas fonds" valdes priekšsēdētājs, 30.11.2010. 12:38 | komentāri (1)

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) piešķirtajam finansējumam Ls 1500 apmērā, ir uzsākta Rīgas Reformātu baznīcas ērģeļu restaurācijas pirmā kārta. Reformātu baznīcas ērģeles ir vecākās ērģeles Rīgā, tapušas pirms 162 gadiem un tās būvējis ievērojamais vācu ērģeļbūvētājs Johanns Frīdrihs Šulce (Johann Friedrich Schulze). Interesanti, ka šis instruments ir arī vienīgais saglabātais J.F.Šulces instruments Baltijā.

Patlaban Rīgas Reformātu baznīcas ērģeles atrodas izjauktā stāvoklī un neskan, jo vairākkārt mainījušas savu atrašanās vietu, kā rezultātā piedzīvojušas gan bojājumus, gan detaļu zudumus. Taču ērģeļu restaurācijas speciālisti secinājuši, ka ir saglabājies pietiekams daudzums oriģinālo detaļu, lai varētu notikt instrumenta atjaunošana.

Ērģeļu restaurācija plānota vairākos posmos. Par VKKF piešķirtajiem līdzekļiem ir uzsākts ērģeļu izpētes darbs, tiek veikta esošo detaļu sašķirošana un uzskaite, kā arī plauktu izbūve drošai detaļu uzglabāšanai. Darbus veic IK „Melbārža mūzikas instrumentu darbnīca" ērģeļu eksperta Mikus Dzenīša vadībā. Pirmā posma darbus plānots pabeigt 2011.gada janvārī.

Uzziņai: Johans Frīdrihs Šulce (Johann Friedrich Schulze, 1793-1858) 1848.gadā Latvijas teritorijā uzbūvēja divas ērģeles: Reformātu baznīcā Rīgā un Sv.Trīsvienības baznīcā Jelgavā. Līdz mūsu dienām, kaut arī izjauktā stāvoklī, ir saglabājies tikai Reformātu baznīcas instruments. No visām viņa vairāk kā 100 būvētajām ērģelēm visā pasaulē saglabājušās ap 20, bet Rīgas instruments reģistru skaita ziņā ir trešais lielākais. Tieši J.F.Šulce bija viens no pirmajiem, kura radītie instrumenti radikāli iezīmēja jauna virziena – tā saucamā romantiskā stila ērģeļu izveidošanos. Šis stils noturīgi dominēja līdz pat 20.gs. 30.-tajiem gadiem un šī stila instrumentiem savu mūziku rakstīja tādi romantiskās mūzikas dižgari kā F.Mendelszons, J.Brāmss, F.Lists u.c.

Papildus informācija: Edgars Bukavs, tālr. 27813333, www.baznicekas.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV