Svētdiena, 02.Jūnijs 2024. » Vārdadienas svin: Lība, Emma;

Rīgā koncertēs metālapvenības "Nile", "Melechesh" un viesi no Skandināvijas

Valdis Bērzvads, 11.01.2011. 13:34

Piektdien, 25. februārī, Rīgā "Those Whom the Gods Detest" koncertturnejas ietvaros klubā „Melnā Piektdiena" uzstāsies ASV brutal tehnical death metal leģenda grupa "Nile". Jaunais albums daudzu ekstrēmās mūzikas kritiķu un fanu vidū tiek vērtēts kā grupas spēcīgākais un, iespējams, labākais veikums līdz šim. Otra - arīdzan ne mazāk unikāla muzikāla vienība - Mezopotamian black/thrash metal grupa "Melechesh" prezentēs savu jaunāko veikumu "The Epigenesis". Klausītāju uzmanībai, jaunu iespaidu un priekšstatu gūšanai Skandināvijas virzienā uzstāsies arī grupas "Pressure Points" (progressive death metal) no Somijas, "Goat the Head" (death metal) no Norvēģijas un "Bibleblack" (melodic death/ thrash metal) no Zviedrijas.
Rīgā koncertēs metālapvenības "Nile", "Melechesh" un viesi no Skandināvijas

Grupa "Nile" savu darbību uzsāka 1993. gadā. No sākotnējā sastāva grupā darbojas ģitārists un vokālists Karls Sanderss. Viņš ir autors vairumam mūzikas un dziesmu tekstu un ir viens no labākajiem death metāla ģitāristiem pasaulē. "Nile" unikalitātes formulā ietilpst tehniskā death metāla un tradicionālās Austrumu mūzikas kombinācija ar grupas līdera Karla Sandersa dziļajām zināšanām par ēģiptoloģiju un citām Vidējo Austrumu kultūrām. Šīs veiksmīgās simbiozes rezultātā radusies ekstrēmi sarežģīta, ātra mūzika ar tekstiem, kas vēsta par antīkās kultūras mantojumu. Grupa "Nile" ir viena no spēcīgākajām vienībām uz modernās death metāla skatuves. Vienīgais, kas var nedaudz piezemēt sajūsmu par meistarību, ko viņi demonstrē ar katru albumu, ir fakts, ka klausītāji un kritiķi ir tik ļoti pieraduši saņemt no viņiem ekskluzīvu lieliskumu, ka katrs veikums tiek uztverts kā norma, dabisks apliecinājums unikalitātei.

Grupa "Melechesh", black/thrash metāla grupējums, kura izcelsmes valsts Izraēla ir krasā kontrastā ar viņu radīto mūziku. 1993. gadā Jeruzālemē nodoties black metālam un ar to saistītām atrakcijām bija visai drosmīga doma. Taču tas nebija šķērslis armēņu/ asīriešu jauneklim Ashmedi savākt domubiedrus un radīt jaunu stilu – mezopotāmiešu metālu, kura galvenā idejiskā nostādne ir okultisms. 1995. gadā izdotais demo ieraksts izraisīja galēji pretēju emociju gammu: atzinību no black faniem un ideoloģisko vajāšanu no varas orgānu puses. 1996. gada debijas albums "As Jerusalem Burns... Al'Intisar "iezīmēja "Melechesh" virzību radīt kaut ko absolūti nedzirdētu. 1998. grupa savu darbību pārcēla uz daudz brīvdomīgāko Nīderlandi. Nākamajos albumos "Djinn" un "Sphynx", turpinot risināt mitoloģiski okultās tēmas, "Melechesh" ieguva plašu atpazīstamību visā pasaulē, kļūstot par pirmo Vidējo Austrumu grupu, kas var lepoties ar tāda mēroga panākumiem. Albums "Emissaries" no jauna apliecināja šīs vienības lieliskumu, kā arī faktu, ka "Melechesh" mūzika vislabāk izbaudāma koncertos. Jaunākais veikums "The Epigenesis" iznāca pagājušajā gadā un organiski turpina "Melechesh" klausītāju muzikālo ceļojumu pa tumšām un mistiskām Austrumu vietām, harizmātiskā Ashmedi un kompānijas virsvadībā.

Somu progresīvā death metāla grupa "Pressure Points" dibināta 2004. gadā, izdoti divi demo albumi un debijas albums "Remorses to Remeber". Kā vēsta pati grupa, raksturojot savu darbību, attieksmi un mūziku: „Mūsu mūzika aptver daudzus elementus, un mēs necenšamies noteikt sev konkrētas robežas. Vienīgais, ko vēlamies, ir būt godīgi attiecībā pret sevi, jo nevar kļūdīties, darot to, kas šķiet pareizs. Mūzikai ir jābūt patiesai, nevis mākslīgai. Mums nav jādomā par kompromisiem, darot savu darbu, tāpēc, ka gandrīz viss tajā iederas. Metāls ir punkts, kur tā sākas un atpazīstamākais stils mūsu mūzikā."

Norvēģu death metāla grupas "Goat the Head" nosaukuma izcelsme ir neskaidra pat pašiem tās dalībniekiem. Kā vēsta viņu pieļāvums, visticamāk, tas ir trīs metālā visbiežāk lietoto vārdu savienojums netradicionālā un neinteliģentā veidā. Šim oriģinālajam kolektīvam iznākuši trīs albumi: "Neander Tales", "Simian Supremacy" un jaunākais "Doppelgangers" - 10 ellīgas kompozīcijas, kas muzikāli aptver visu metāla krāsu un izjūtu paleti. Par mērķi koncertos grupa vēsta: „Mēs vēlamies izklaidēt un to vislabāk varam izdarīt klātienē. No mums varat sagaidīt haosu un intensitāti, visu un jebko."

"Bibleblack" ir zviedru melodic death/ thrash metāla grupa, slavenā ģitārista Maika Vīda ("King Diamond", "Mercyful Fate" u.c.) jaunākais projekts. 2009. gadā izdotais debijas albums "The Black Swan Epilogue" ir muzikāls mākslas darbs, kas vēsta par cilvēka iedabas tumšākajām un mistiskākajām šķautnēm.

Biļetes uz koncertu jau nopērkamas „Biļešu paradīze" tīklā un internetā: www.bilesuparadize.lv

Resursi internetā:
http://www.melnapiektdiena.lv
http://www.nile-catacombs.net/
http://www.myspace.com/melechesh
http://www.pressure-points.net/
http://www.goat.as/
http://www.myspace.com/bibleblackofficial

Publicitātes foto: Grupa "Nile"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV