Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

"Latviešu Radio" atjauno leģendāro "Mikrofona aptauju"

Vivita Leismane, 01.02.2011. 21:41

Pēc 17 gadiem jaunā veidolā un ar jaunu enerģiju "Latviešu Radio" atjauno leģendāro "Mikrofona aptauju". Šobrīd ir noslēgusies konkursa 1.kārta "Latviešu radio" jaunajai ētera personībai, kas vadīs muzikāli informatīvo raidījumu - "Mikrofona aptauja". Sākt balsot pat 2011. gada populārāko dziesmu būs iespējams jau pavisma drīz.
"Latviešu Radio" atjauno leģendāro "Mikrofona aptauju"

...1968. gadā sevi arvien nopietnāk sāka pieteikt latviešu estrādes mūzika un arvien pazīstamāki kļuva tādi vārdi kā Ringolds Ore, Elga Īgenberga, Ģederts Ramans, Gunārs Kušķis, Zigurds Rezevskis, Haralds Brando un, protams, Raimonds Pauls. Tādēļ Latvijas vienīgās oficiālās radiostacijas „Latvijas Radio" populārā raidījuma "Mikrofons" vadītājs Gunārs Jākobsons aicināja klausītājus izteikt savu viedokli, piedaloties aptaujā par gada populārāko latviešu estrādes dziesmu. Līdz ar to 1968. gads ir uzskatāms par dziesmu aptaujas dzimšanas gadu. Sākotnēji par savām mīļākajām dziesmām balsoja tikai daži desmiti radio klausītāju un par pirmās aptaujas laureāti kļuva Raimonda Paula un Alfrēda Krūkļa dziesma „Mežrozīte", kuru izpildīja Rīgas Elektromehāniskās rūpnīcas orķestra solists Zigfrīds Račiņš. Leģenda bija sākusies...

... Leģendu turpina "Latviešu Radio", drosmīgi piesakot JAUNU mūsdienu populārās mūzikas aptauju - "Mikrofona aptauja 2011"

Pašlaik ir noslēgusies 1.kārta konkursam uz raidījuma vadītāja vietu. "Mikrofona aptauja" Latviešu Radio ēterā būs dzirdama katru darba dienu! Tajā atskatīsimies uz "Mikrofona aptaujas" vēstures faktiem, dzirdēsim tā laika un mūsdienu mūziķus, klausītāju un mūzikas ekspertu viedokļus. Galvenā intriga, protams, būs jaunās dziesmas un klausītāju balsojums par tām!

Februāra vidū būs noskaidrots raidījuma vadītājs, kas dos startu "Mikrofona aptaujas" interneta mājas lapai, ar iespēju visiem Latvijas mūziķiem sākt savu dziesmu iesniegšanu.

2011. gada populārākā dziesma tiks paziņota aptaujas lielajā noslēguma koncertā, kas ir vēl viena leģendāra "Mikrofona aptaujas" tradīcija. Vēsturiski aizsācies Mazajā Ģildē (tolaik – Arodbiedrības centrālās padomes kultūras namā), vēlāk noslēguma koncerts ar grandioziem panākumiem risinājās "Sporta pilī" un "Sporta manēžā", un arī tagad atkal meklēs piemērotu vietu, kur pulcēt lielo latviešu mūzikas mīļotāju un atbalstītāju pulku.

Daži komentāri par "Mikrofona aptauju" no Latvijā pazīstamiem mūziķiem, leģendārās aptaujas dalībniekiem:

Raimonds Pauls (ar savām dziesmām aptaujā triumfēja 11 reizes): "..Iesaku meklēt jaunu formu, kā atjaunot leģendāro "Mikrofona aptauju", ne jau to kopēt, jo tāda kāda viņa bija, tāda viņa nekad vairs nebūs!.."

Aigars Grāvers (ar grupu "Jumprava" guvis panākumus trīs gadus pēc kārtas – 1990., 1991., 1992. gadā):
"..Doma jau laba, jo tas bija Vislatvijas vienīgais un lielākais muzikālais pasākums, kurā bija pārstāvēti gandrīz visi mūziķi, kas mācēja kaut ko nospēlēt. "Mikrofona aptaujas" koncerti bija Vislatvijas mūziķu svētki, kur visi muzikanti sanāca kopā, satikās, pārrunāja lietas, gandrīz kā Dziesmu svētki!.."

Guntars Račs (grupas "bet bet" sastāvā uzvarēja 1993. gada aptaujā ar dziesmu "Vakara vējā"):
" ..Man ir bijusi tā laime un iespēja būt "Mikrofona aptaujas" frontes abās pusēs gan kā aptaujas organizētājam, gan kā dalībniekam ar grupu "bet bet". Es varu pateikt, ka katra aptauja bija liels notikums, kaislības un iespēja. Daudziem jauniem vārdiem tas atvēra durvis uz klausītāju sirdīm. Es ticu un ceru, ka arī atdzimstot jaunā veidolā, tā dos iespēju sevi pierādīt un apliecināt jauniem mūziķiem. Tikai tad ir jēga to atjaunot, ja tiek atklāti jauni izpildītāji un dziesmu autori, par kuriem mēs šobrīd, iespējams, vēl neko nezinām. Es vēlu veiksmi un ar nepacietību gaidu iespēju apmeklēt noslēguma koncertu, kas agrāk bija neatņemama gada nogales sastāvdaļa!.."

Gvido Linga (pēdējais leģendārās aptaujas uzvarētājs - ar dziesmu "Nāc man līdz" 1994. gadā):
"..Grūti komentēt, kā tas būtu tagad! Katrā ziņā laikā, kad "Mikrofona aptauja" notika, tas bija vēsturisks stūrakmens mūzikā, jo tā gadu desmitiem bija atskaites punkts Latvijas mūzikā. Tas, ka šobrīd kaut kas tāds atgriežas, ir tikai labvēlīgi un pozitīvi priekš Latvijas mūzikas, jo būs papildus stimuls radīt kaut ko jaunu un būs uz ko tiekties! Svarīgi, lai aptaujai būtu ekspertu un tautas vērtējums, jo tieši tas nosaka aptaujas nozīmīgumu!.."

Jānis Stībelis: "..Leģendārā aptauja bija tādi lieli svētki – kā Jaunais gads, kā Līgo - tas reizi gadā atnāk un tad visi sēžas un skatās kādas tad dziesmas ienākušās pa gadu. Es domāju, ka leģendārā aptauja ir brīnišķīgs vēstures periods Latvijas popmūzikai, un tās dziesmas paliks mūsu kultūras fondā. Tas arī ir latviešu popmūzikas pamats, no kurienes viss ir cēlies un uz kurieni viss iet. Tāpēc "Latviešu Radio" gribu novēlēt – lai veicas! Un tas būs jauki, ja Mikrofons atdzimtu!.."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV