Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Klajā nācis latviešu orģinālmūzikas albums "Šūpuļdziesmas"

Zane Onkele, 18.02.2011. 13:26

Februārī dienasgaismu ieraudzījis jauns latviešu orģinālmūzikas albums, kas vienlaikus ir arī komponista Māra Lasmaņa autoralbums un mecosoprāna Ievas Paršas solodisks. Vokālās kamermūzikas albumā ieskaņotas deviņas dziesmas - miniatūras ar Friča Bārdas vārdiem. Ir pamats domāt, ka melodiskajām, latviešu klasiskās solodziesmas tradīcijās komponētām un artistiski spilgti interpretētām "Šūpuļdziesmām", ir potenciāls sniegt estētisku pārdzīvojumu ikvienam latviskas, klusinātas, intīmas noskaņas mīļotājam.

Komponists Māris Lasmanis stāsta: "Friča Bārdas romantiskā pasaule man tuva bijusi vienmēr. Pat gluži ģeogrāfiskā izpratnē. Bārdas dzimtās mājas Pociema "Rumbiņi" atrodas vien pāris kilometrus no "Ezerkalējiem", kur pagāja manas bērnības vasaras. 50 gadu laikā, kopš esmu ieminis šīs takas, protams, mainījusies Bārdas dzejas izpratne, bet siltais, poētiskais izteiksmes veids jau uzrunā būtību, un tā paliek nemainīga. Sacerēt mūziku ar Friča Bārdas vārdiem sāku salīdzinoši vēlu un nedaudz, piecas dziesmas pieejamas nošu grāmatā "Dziesmas bērniem" (RAKA, 1999.),trīs no tām arī skaņu kasetē "Es nāku no mazas tautas" (LAREK, 2001)."

Ikviens, kam interesē Māra Lasmaņa komponētās un Ievas Paršas iedziedātās "Šūpuļdziesmas", tās var iegādāties Jāņa Rozes grāmatnīcās un Rīgas skaņu ierakstu veikalos. Noklausīties vienu no Šūpuļdziesmām - "Zaļu staru šūpulīti" - iespējams, apmeklējot komponista mājaslapu www.marislasmanis.lv.

Albums izdots ar "Eko Baltija" atbalstu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV