Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertu diriģēs Tadeušs Voicehovskis

Iveta Vēvere, 07.03.2011. 18:47

XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertu diriģēs Latvijā ļoti iecienītais un starptautiski atzītais poļu diriģents Tadeušs Voicehovskis, kurš aizstās vācu diriģentu Ulrihu Rīlu.
Pianisma zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertu diriģēs Tadeušs Voicehovskis

Kā sākotnēji bija plānots, festivāla klausītājiem būs iespēja baudīt izcilā Tadeuša Voicehovska sniegumu arī 11.marta koncertā Veltījums Listam.

Tadeušs Voicehovskis (Tadeusz Wojciechowski / 1952) Latvijā ievērību un atzinību guvis gan Latvijas Nacionālās operas izrādēs, gan Starptautiskajā Pianisma zvaigžņu festivālā. Maestro dzimis Varšavā, absolvējis Varšavas Mūzikas akadēmiju čella spēles un diriģēšanas specialitātē. Studiju laikā un īsi pēc tam abās šajās jomās guvis godalgotas vietas starptautiskos konkursos. 70.gadu beigās Voicehovskis sāk darbu Varšavas Nacionālajā operā, 90.gadu vidū atgriežas tur kā īslaicīgs šī teātra direktors, līdz pat šodienai vada operu un baletu izrādes. No 1982.līdz 1996.gadam ir Dānijas Karaliskās akadēmijas orķestra galvenais diriģents. Voicehovskis viesojies tādos ievērojamos namos kā Ņujorkas Metropolitēna opera, Venēcijas La Fenice, Dženovas Teatro Carlo Felice, Stokholmas Karaliskā opera un Oslo Karaliskā opera. 90.gadu vidū bijis Polijas Radio orķestra un kora mākslinieciskais vadītājs līdz šo kolektīvu darbības slēgšanai. No 1998.līdz 2004.gadam vadījis Laņcutas mūzikas festivālu un Žešovas filharmoniju, trīs gadus bijis Lodzas filharmonijas mākslinieciskais vadītājs. Sadarbojas ar lielākajiem Polijas orķestriem un Minhenes Theater am Gearner Platz.

Tadeušs Voicehovskis koncertējis vairumā Eiropas valstu, ASV, Japānā, Kolumbijā, Meksikā, Turcijā; veicis neskaitāmus ierakstus gan Polijas, gan Dānijas Radio. 2007.gadā maestro saņēma Polijas Kultūras ministrijas un Nacionālā mantojuma fonda sudraba medaļu Par ieguldījumu kultūrā Gloria Artis. Kopš 2009.gada septembra Voicehovskis ir Polijas jauno talantu orķestra Sinfonia Iuventus mākslinieciskais vadītājs.

Biļetes uz XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla koncertiem meklējamas Biļešu Paradīzes kasēs, savukārt informācija par festivālu, tā dalībniekiem, kā arī festivāla programma atrodama Liepājas Simfoniskā orķestra interneta mājas lapā www.lso.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV