Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Noslēdzies IV Latvijas pūtēju orķestru konkurss

Inga Bika, 23.03.2011. 09:30 | komentāri (1)

Svētdien, 20. martā, Valmieras kultūras centrā noslēdzās IV Latvijas pūtēju orķestru konkurss, kurā piedalījās 30 orķestri (kopā ap 1000 dalībnieku). Četrās grūtības pakāpes grupās tika piešķirtas sešas pirmās vietas, astoņas otrās un trešās vietas.

Par konkursa uzvarētājiem III grupā kļuva Madonas kultūras nama pūtēju orķestris „Madona" (diriģents Andrejs Cepītis) un Smiltenes mūzikas skolas pūtēju orķestris (diriģents Pēteris Vilks); II grupā – Rūjienas kultūras nama pūtēju orķestris „Tālavas taurētājs" (diriģenti Gvido Brenčevs un Jānis Akulis) un Kauguru kultūras nama pūtēju orķestris „Jūrmala" (diriģenti Jānis Kaģis un Viesturs Galenieks). I - augstākās grūtības pakāpes grupas uzvarētāji ir Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš) un Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris (diriģenti Jānis Retenais un Andis Karelis).

Konkursa norisi un orķestru sniegumu atzinīgi novērtēja I un II grupas obligāto skaņdarbu autori. Komponists Rihards Zaļupe uzsver, ka „konkurss ir nepieciešams kā atskaites punkts, un būtiski, ka tas rosina jaundarbu rašanos dažādiem sastāviem". Komponists Andris Riekstiņš atzina, ka „orķestru kopējais līmenis ir augsts, un ir patīkami redzēt tik daudz jauniešu, kas nodarbojas ar tik laikietilpīgu un sarežģītu žanru".

Pūtēju orķestra „Saldus" diriģents Artūrs Maculēvičs atzīmē konkursa lomu orķestra stratēģijas veidošanā ilgtermiņa un ikdienas plānošanā: „Mūziķiem ir svarīgi, ka jau gadu iepriekš viņi zina - martā būs konkurss". Tāpat diriģents priecājas, ka kopā ar orķestriem, aug arī komponisti, piedāvājot arvien interesantākus un daudzveidīgākus skaņdarbus.

Konkursu rīkoja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs (KNMC) sadarbībā ar Valmieras kultūras centru. Atbalstīja - Nacionālo Bruņoto spēku pūtēju orķestris, novadu un pilsētu pašvaldības.

Ar konkursa rezultātiem var iepazīties KNMC mājas lapā www.knmc.gov.lv

II Starptautiskais pūtēju orķestru konkurss „Baltic Open" un V Latvijas pūtēju orķestru konkurss notiks 2012. gada martā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV