Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Komponists Ēriks Ešenvalds ieguvis stipendiju Kembridžas Universitātē

Ieva Vītiņa, 30.03.2011. 11:48 | komentāri (4)

Valsts Akadēmiskā kora „Latvija" mākslinieks un komponists Ēriks Ešenvalds ir ieguvis stipendiju Kembridžas Universitātē, Trīsvienības koledžā, kļūstot par mākslinieku-rezidencē.
Komponists Ēriks Ešenvalds ieguvis stipendiju Kembridžas Universitātē

Turpmākos divus gadus Ēriks Ešenvalds radoši strādās vienā no pasaules senākajām un izcilākajām universitātēm, iesaistoties tās dzīvē un komponējot. Kā norāda pats komponists: „Nav noslēpums, ka šī vēsturiski un intelektuāli nozīmīgā vieta atvērs jaunu lapaspusi manā radošajā darbā un būs kā skrejceļš manas mūzikas skanējumam tālāk pasaulē."

Trīsvienības koledža ir dibināta 16. gadsimtā, un tās absolventu vidū ir tādi izcili mākslas un zinātnes pārstāvji kā Īzaks Ņūtons, Frensiss Bēkons, Lords Bairons, Alfrēds Tenisons, Ludvigs Vidgenšteins, Vladimirs Nabokovs u.c.

Komponists Ēriks Ešenvalds dzimis 1977. gadā Priekulē. Bakalaura grādu (2002) un maģistra grādu (2004) mūzikā ieguvis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Kopš 2002. gada ir Valsts Akadēmiskā kora „Latvija" mākslinieks. Kā komponists starptautisku atzinību ir ieguvis ar tādiem darbiem kā „Iespaidi Sāremā", „Leģenda par iemūrēto sievu", opera „Augļu koks ir Jāzeps", „Kristus ciešanas un augšāmcelšanās" u.c. Viņa mūziku šobrīd atskaņo gan profesionālie, gan amatieru kolektīvi Eiropā, ASV, Kanādā, Austrālijā, Japānā. Londonas laikraksta „The Times" kritiķis Ričards Morisons nosaucis Ešenvaldu par „nākamo lielo notikumu muzikālajā misticismā".

16. aprīlī Rīgas Sv. Jāņa baznīcā Latvijas klausītājiem būs iespēja dzirdēt oratoriju „Kristus ciešanas un augšāmcelšanās", ko Ē.Ešenvalds rakstījis 8. Starptautiskajam garīgās mūzikas festivālam (2005) Valsts Akadēmiskā kora „Latvija" pasūtījumā. Atskaņojumā piedalīsies koris „Latvija", kamerorķestris „Sinfonietta Rīga", Kristīne Gailīte, diriģents Māris Sirmais. Martā šo opusu izdeva prestižā britu mūzikas izdevniecība „Hyperion Records". Sadarbībā ar Latvijas Radio programmu „Klasika" koncerts dienu vēlāk izskanēs visā Eiropā Eiroradio projekta „Palmu svētdiena" ietvaros.

Plašāka informācija par Ērika Ešenvalda iegūto stipendiju Kembridžas Trīsvienības koledžā pieejama http://www.trin.cam.ac.uk/index.php?pageid=395

Papildus informācija par gaidāmo koncertu www.koris.lv, www.eriksesenvalds.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV