Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Akordeona dienu noslēguma koncerts "Transkripcija"

Ilona Brūvere, 20.05.2011. 13:36

24. maijā plkst. 18.00 Muzikālās otrdienas koncertā Rīgas Sv. Pētera baznīcā skanēs klasiķu darbi akordeona izpildījumā.
Akordeona dienu noslēguma koncerts "Transkripcija"

Programmā iekļauti Johana Sebastiana Baha koncerts klavierēm ar orķestri f moll, Čakona no 2. partitas vijolei d moll Johana Brāmsa pārlikumā klavierēm tikai kreisajai rokai, Pasakalja ērģelēm c moll, Ferenca Lista Fantāzija un fūga par tēmu B-A-C-H ērģelēm autora pārlikumā klavierēm, Vidora Tokāta no 5. simfonijas ērģelēm, Pulenka Koncerts ērģelēm ar orķestri g moll, Marģera Zariņa Variācijas par tēmu B-A-C-H ērģelēm.

Koncertā piedalīsies Karolīne Vancāne (izvēles sistēmas akordeons Excelsior) un Andis Sinkevičs (klavieres).

Akordeona dienas Rīgā ir unikāls notikums, apvienojot akordeona mūzikas koncertus, seminārus, lekcijas, atklātās stundas, meistarklases un dažādu akordeonu tipu demonstrējumus.

Lai arī akordeons pieskaitāms taustiņu instrumentiem, tas tomēr pieder pūšamo instrumentu grupai. Akordeona skaņu veido gaisa plūsma, kas rodas spēlētājam izplešot un saspiežot instrumenta gaisa rezervuāru jeb plēšas, kā rezultātā iesvārstās metāla mēlītes un rodas skaņa. Instrumentam labajā pusē ir pogu vai taustiņu klaviatūra melodijas spēlei, kreisajā - basu un akordu atskaņošanai. Pirmie akordeonu XIX gs. sākumā sāka spēlēt vācieši, tas ātri guva popularitāti visā Eiropā. Toties Latvijā šis mūzikas instruments guvis pielietojumu un izplatījies XX gs. pirmajā pusē.

Akordeonu pirmais uzbūvēja austrietis Hekels (Haeckel) Vīnē, kā patentēts mūzikas instruments tas reģistrēts 1829. gadā Beļģijā. Parīze jaunā mūzikas instrumenta būvi pārņēma pēc diviem gadiem, par ko arī pašapzinīgi ziņo tā laika franču mūzikas žurnāls "Le Menestrel"

Koncertinstrumenta - akordeona patentu ieguva Hainrihs Bands (Heinrich Band), akordeons ātri vien kļuva populārs arī Argentīnā. Bet Ņujorkā 1880. gadā jau spēlē mehānisko akordeonu, kas darbojas ar kartona strēmelīšu palīdzību.

Pirmo nošu burtnīcu akordeonam 1847. gadā izdeva Ādolfs Millers (Adolf Mueller). Bet vecākais akordeona paveids ir harmonika, kā atgādinājums par harmonijas nepieciešamībai it visā. Akordeona harmonijas skan spāņu, grieķu, brazīļu, portugāļu, vācu, ebreju un austriešu tautas dziesmās, klasiskajā franču estrādē tik populārajās šansonetēs, smeldzīgajās un draiskajās, senajās krievu tautas melodijās. Akordeona dienu noslēguma koncerts ļauj iepazīt akordeonu kā nopietnu klasiskās mūzikas atskaņotājinstrumentu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV