Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Eksperimentālās mūzikas pamatlicējs Mūzikas akadēmijai dāvina analogo skaņas aparatūru

Jeļena Smelova, 20.05.2011. 15:21

Nākamnedēļ, no 23. līdz 27.maijam, Rīgā viesosies Andrew McKenzie, eksperimentālās mūzikas guru, skaņu dizaineris, grupas "The Hafler Trio" idejiskais līderis. Viņš ir paredzējis sniegt lekciju kursu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem.
Eksperimentālās mūzikas pamatlicējs Mūzikas akadēmijai dāvina analogo skaņas aparatūru

Šī ir jau otrā reize šogad, kad Andrew McKenzie apciemo Latviju ar lekciju kursiem un prezentācijām par radošās mākslas tehnikām un stratēģijām. Šoreiz viņa ciemošanās ir unikāla ar to, ka, neskatoties uz to, ka akadēmijai neizdevās atrast nepieciešamos līdzekļus, lai Andrew atkārtoti uzaicinātu, studenti, kas bija sajūsmināti par viņa pirmo lekciju kursu, bija gatavi pašieguldījumam un pašfinasējumam, lai lekciju ciklu turpinātu.

Šoreiz tikšanās notiks sadarbībā ar Latvijas Komponistu savienību; Ir paredzēts arī, ka nodarbības būs vairāk praktiskas, nekā teorētiskās. Turklāt Andrew McKenzie plāno dāvināt Latvijas Mūzikas akadēmijai īpašu analogo skaņas aparatūru. Šai tehnikai ir vēsturiska vērtība - uz tās tika veikti visi "The Hafler Trio" pirmo albumu ieraksti; arī Īslandes grupa "MUM" ir izmantojusi tieši šo aparatūru saviem ierakstiem. Tomēr vēsturiskumam nav būtiskākā nozīme – unikālās skaņas apstrādes ierīces ir veiksmīgi izmantojamas arī šobrīd.

Andrew stāsta: „Laikā, kad digitāla skaņa ir populāra, iz būtiski neaizmirst par analogās aparatūras iespējām, pie kurām pamazām atriežas visi pasaules prasmīgākie un populārākie mūziķi. Esmu pagodināts, ka man ir izveidojusies laba sadarbība tieši ar Latviju un Mūzikas akadēmiju un es priecājos, ka varu dalīties ne tikai ar pieredzi un padomu, bet arī atbalstīt ar ziedojumu. Esmu pārliecināts, ka studenti to spēs novērtēt."

Jāatzīst, ka šāda veida sadarbība ir unikāla, jo tieši šobrīd Andrew McKenzie pats ir īpaši ieinteresēts Baltijas valstu kultūras dzīvē un to attīstībā, lai gan ir darbojies un ir plaši pazīstams visā pasaulē.

Foto: Andrew McKenzie, (c) Krists Eberli

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV