Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mārtiņš Ozoliņš par oriģinālmūziku pūtēju orķestrim koncertā „Pilsētas tēli"

Ilze Miķelsone, 27.05.2011. 15:38

Jau otrdien, 31. maijā, plkst. 19.00 Lielajā Ģildē ar koncertu „Pilsētas tēli" Profesionālais pūtēju orķestris „Rīga" noslēgs sezonu diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Koncerta programmā Franko Cesarīni „Images of a City", Igora Stravinska Ebony Concerto klarnetei un pūšaminstrumentiem, Metjū Hindsona „Headbanger" un Otorīno Respīgi „Romas pīnijas".
Mārtiņš Ozoliņš par oriģinālmūziku pūtēju orķestrim koncertā „Pilsētas tēli"

Profesionālā pūtēju orķestra „Rīga" mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš raksturo koncerta „Pilsētas tēli" programmu: „Pilsētvide pasaulē ir ļoti dažāda. Industrializācija ietver mehānisku mašīnu rūkoņu, kas neizbēgami ir visās lielās pilsētās. Blakus ir romantiskā puse – parki un intīmāka vide, kas arī ir visur. Katrs skaņdarbs ienes koncertprogrammā „Pilsētas tēli" kādu pilsētvidi raksturojošu elementu un man liekas interesanti, ka katrs komponists ir rakstījis savā pasaules nostūrī mūziku, ko mēs atskaņosim šai koncertā."

Pirmo reizi diriģenta praksē Mārtiņš Ozoliņš diriģēs simfonisko pūtēju orķestru oriģinālmūziku, kas sacerēta ārpus Latvijas. Viņš uzskata, ka „galvenā lieta ir tā, ka orķestra skanējums skaņdarbos, kas ir rakstīti tieši simfoniskajam pūtēju orķestrim, ir savādāks un ar daudzveidīgāku krāsu paleti, nekā pārlikumos. Oriģinālmūzikā pūtējiem tiek izmantotas tādas instrumentu tehniskās iespējas, kuras salīdzinoši retāk skan simfoniskajā orķestrī – pūtēju frullato, trilleri un glissando. Tai pat laikā mūzika pūtēju orķestrim pēc savas ievirzes ir melodiska un demokrātiskāka. Neatkarīgi no tā, vai pūtēju orķestris spēlē koncertzālēs, baznīcā, vai ielu laukumos, tam ir savi noteikumi un sava specifika. Pūtēju orķestra skanējumā vienmēr izpaužas liels iekšējais spēks un motors. Varētu teikt, ka tas ir pozitīvais lādiņš. Pat tāda mūzika, kā Hindsona „Headbanger", kurā izmantoti smagās metāla mūzikas elementi, ir pozitīvi lādēta".

Mārtiņš Ozoliņš ir orķestra „Rīga" galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs kopš 2011. gada janvāra. Atskatoties uz šogad paveikto, viņš norāda, ka „gads ir bijis ļoti komplicēts. Gada sākumā notika skaņu ieraksti, orķestrim pēdējo četru mēnešu laikā ir bijusi ļoti aktīva koncertdzīve".

Biļetes uz koncertu „Pilsētas tēli" ir iespējams iegādāties „Biļešu paradīzes" kasēs.

Publicitātes foto, Mārtiņš Ozoliņš

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV