Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

"Ad Lucem" koncertā „Kremerata Baltica un Metju Bārlijs" – divi pasaules pirmatskaņojumi

Sandra Zandberga, 01.06.2011. 14:45

7. jūlijā plkst. 20:00 Lielajā Ģildē Festivāls "Ad Lucem" aicina uz koncertu „Kremerata Baltica un Metju Bārlijs", kurā klausītājiem būs iespēja dzirdēt divus latviešu komponistu pasaules pirmatskaņojumus: Vinetas Līces skaņdarbu „Pirms rītausmas" oktetam un zēna balsij un Georga Pelēča „Lamento: Unhappy Love" – dialogu vijolei un kontrabasam ar stīgu orķestri. Programmā arī J.S. Baha un Arvo Perta mūzika. Savukārt koncerta otrajā daļā britu čellists Metjū Bārlijs, kamerorķestris Kremerata Baltica un diriģents Māris SirmaIS atskaņos Džona Tavenera „The Protecting Veil" (Sargājošais plīvurs). Šāds izcils izpildītāju sastāvs garantē jo sevišķi izjustu un dziļu Džona Tavenera brīnišķīgā darba skanējumu.
"Ad Lucem" koncertā „Kremerata Baltica un Metju Bārlijs" – divi pasaules pirmatskaņojumi

Džona Taverna (1944) skaņdarbs "Sargājošais plīvurs" čellam un stīginstrumentiem radies pēc čellista Stīvena Iserlisa ierosinājuma, vasaras festivālam BBC Proms. Britu komponists Džons Taveners par skaņdarbu: „Sargājošā plīvura astoņās daļās atklājas stāsts par Marijas dzīvi. Skaņdarbā es centos ietvert kaut ko no Dievmātes gandrīz kosmiskā spēka. Čells pārstāv Dievmāti un teju ne mirkli nepārtrauc dziedājumu. Stīginstrumentus var uztvert kā Dievmātes nebeidzamās dziesmas gigantisku izvērsumu. Katrā no astoņām daļām esmu izmantojis citu Bizantijas modu." Festivāla rīkotāji bija pārsteigti, pasūtītā divdesmit minūšu opusa vietā saņemot teju četrdesmit piecas minūtes garu, meditatīvi plūstošu, ciklisku opusu, taču tāda mūzika (bez kādas saspringtas dramaturģijas, konfliktiem un spriedzes) līdz šim nav radīta.

Grammy balvas ieguvējs, 1997. gadā Gidona Krēmera dibinātais kamerorķestris Kremerata Baltica šodien ir atzīts par vienu no vislabākajiem Eiropā un arī ārpus tās. Par savām mājām pasludinājusi visu pasauli, Kremerata Baltica gada laikā 6 koncertturnejās sniedz vidēji 60 koncertus Eiropā, Āzijā un Amerikā. Biežas uzstāšanās Vīnes, Berlīnes, Parīzes, Londonas, Maskavas un Ņujorkas ievērojamākajās koncertzālēs mijas ar koncertiem visslavenākajos mūzikas festivālos. Kremerata Baltica repertuārs ir neierasti plašs un bagātīgs, turklāt ļoti nozīmīga vieta tajā ierādīta mūsdienu mūzikai. Kamerorķestris ir ierakstījis vairāk nekā 20 kompaktdiskus, arī kopā ar izciliem solistiem, piemēram, Jevgēņijs Kisins un Gidons Krēmers. Kamerorķestra apbalvojumu sarakstā ietilpst 2002. gadā iegūtās Amerikas skaņu ierakstu industrijas Grammy balva un ECHO balva, kā arī 2009. gadā iegūtā balva Praemium Imperiale Grant for Young Artists.

„Pasaules drosmīgākais čellists!", „Vārdiem neaprakstāma spēle!", „Šokējošais čells!" - tie ir laikrakstu virsraksti, kas pavada Metjū Bārlija (Matthew Barley) radošumu visā pasaulē. Mūziķis tiešām ir ievērojams ar savu brīvību – uzdrīkstēšanos pārkāpt dažādas robežas un rāmjus, ko tam palīdz viņa virtuozā čella spēle, apbrīnojamās improvizācijas spējas, atvērtība dažādiem eksperimentiem un citām kultūrām, un patiešām dziļa lietu būtības izpratne. M. Bārlijs ir mūziķis ar unikālu, neparasti daudzveidīgu karjeru. Viņš apceļojis vairāk nekā 50 valstu ar solokoncertiem un uzstājies kopā ar slaveniem orķestriem pasaules lielākajās koncertzālēs. Viņš vienlīdz komfortabli jūtas gan improvizējot (tā ir viņa aizraušanās jau 25 gadus), gan atskaņojot Baha svītas, mūsdienu mūziku un savas kompozīcijas, arī veidojot muzikālu sadarbību ar tradicionālās mūzikas meistariem no Japānas, Filipīnām, Austrālijas, Jaungvinejas, Jaunzēlandes, Indijas, Bangladešas, Irānas, Kazahstānas, Uzbekistānas, Krievijas, dažādām Āfrikas daļām, Kolumbijas, Havaju salām, muzicējot ar džeza māksliniekiem, dīdžejiem, Londonas grime reperiem, strādājot ar studentiem, kā arī pasniedzot savu paša radīto improvizācijas metodi pasaules vadošo orķestru mūziķiem. Introvertās mākslas festivāls AD LUCEM ir vienīgā iespēja Latvijā dzirdēt šo unikālo un pasaulslaveno mūziķi.

Koncerta diriģents Māris Sirmais ir viens no izcilākajiem mūsdienu latviešu diriģentiem. No 1990. gada Māris Sirmais ir jauniešu kora Kamēr... mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents., bet kopš 1997. gada arī Valsts Akadēmiskā kora Latvija mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Māris Sirmais ir arī ikgadējā Starptautiskā Garīgās mūzikas festivāla mākslinieciskais vadītājs. Viņa vadībā kamerkoris Kamēr... un Valsts Akadēmiskais koris Latvija ieguvis starptautisku atzinību, piedaloties lielformas darbu atskaņojumos kopā ar vadošajiem Eiropas un pasaules simfoniskajiem orķestriem. Māris Sirmais strādājis Rīgas Doma kora skolā par diriģēšanas pedagogu, viņš regulāri tiek uzaicināts piedalīties starptautiska līmeņa koru un kordiriģentu žūriju sastāvā. Viņš ir Vispārējo latviešu dziesmu svētku un Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētku virsdiriģents. Māris Sirmais ir vairākkārtējs Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis un Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" šovasar Latvijā notiks jau desmito gadu, aicinot savus cienītājus un ikvienu interesentu apmeklēt unikālus koncertus un radošās darbnīcas Rīgā un Vecgulbenes muižā no 5. līdz 10. jūlijam. Atzīmējot desmit gadu jubileju, festivāls saviem klausītājiem piedāvā īpaši plašu un interesantu programmu.

"Ad Lucem" Festivāls ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Introvertās mākslas festivāls "Ad Lucem" ir unikāls Latvijas un starptautiskā mērogā, sadarbībā ar izciliem māksliniekiem tas piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgākā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, uzdot jautājumu par būtiskāko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Koncerta „Kremerata Baltica un Matthew Barley" programma:

I daļa
Vineta Līce. Pirms rītausmas. Oktetam un zēna balsij. Pasaules pirmatskaņojums.
J.S.Bahs. II dala no vijolu koncerta la minorā - solo Andrejs Puškarevs (vibrafons).
Raminta šerkšņīte (Raminta Serksnyte). De Profundis.
Georgs Pelēcis (1947). Lamento: Unhappy love. Dialogs vijolei un kontrabasam ar stīgu orķestri. Pasaules pirmatskaņojums. Solo Agne Doveikaite (vijole) un Danielius Rubinas (kontrabass).
J.S.Bahs/XX!- Art of instrumentation (2010) Veltījums Glenam Guldam – transkripcijas no Glena Gulda repertuāra: Georgs Pelecis. Ārija no Goldberga variācijām. Solo Jana Ozoliņa (vijole) un Andrejs Puškarevs (vibrafons).
Arvo Perts. Cantus in Memoriam B.Britten. Stīgu orķestrim un zvaniem.

II daļa
John Tavener. The Protecting Veil. Solo Matthew Barley

Biļetes iegādājamas „Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un www.bilesuserviss.lv

www.adlucem.info

Publicitātes foto, Metju Bārlijs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV