Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Latvijas Radio koris koncertēs starptautiskajā koru biennālē Nīderlandē

Elīna Karaseva, 30.06.2011. 14:34

No 29. jūnija līdz 3. jūlijam Latvijas Radio koris piedalīsies profesionālo koru festivālā – Sestajā Starptautiskajā Korbiennālē Hārlemā, Nīderlandē.
Latvijas Radio koris koncertēs starptautiskajā koru biennālē Nīderlandē

Festivāla laikā Latvijas Radio koris sniegs divus koncertus: 1. jūlijā diriģenta Kaspara Putniņa vadībā koris atskaņos latviešu jaunās paaudzes komponistes Santas Ratnieces Horo horo hata hata un kopā ar instrumentālo ansambli Asko | Schönberg un elektroniskās mūzikas skaņu burvi Karlu Faiu (Carl Faia) angļu komponista Džonatana Hārvija opusu The Summer Cloud's Awakening (Vasaras mākoņa pamošanās).

2. jūlijā Hārlemas filharmonijas lielajā zālē gaidāms Nīderlandē dzīvojošās amerikāņu komponistes Vanesas Lānas (Vanessa Lann) darba O Whispering Suns (O, čukstošās saules) pirmatskaņojums. Šī lielā apjoma opusa ar Volta Vitmena dzeju pirmatskaņojumā kopā ar Latvijas Radio kori un diriģetnu Kasparu Putniņu muzicēs izcilā vijolniece Patrīcija Kopačinska, cimbalas virtuozs Viktors Kopačinskis un Nīderlandes Radio koris

Hārlemas koru biennāle šogad notiek sesto reizi un koncertos pulcina tādus izcilus profesionālos korus kā The Sixteen no Lielbritānijas, Nīderlandes Kamerkoris, Nīderlandes Radio koris un citus izcilus ansambļus un instrumentālās mūzikas māksliniekus no Eiropas un arī muzikāli eksotiskākām valstīm kā Bulgārija, Korsika, Albānija un Gruzija. Paralēli koncertiem festivāla laikā notiek arī Ērika Ēriksona vārdā nosauktās meistarklases jaunajiem kora diriģentiem un vokālās darbnīcas.

Kaspars Putniņš atzīst, ka līdz šī gadsimta sākumam profesionālie kori un ansambļi nav meklējuši kopdarbības formas, tie katrs darbojušies savā nišā. Profesionālam korim kā instrumentam līdz šim šāda festivāla nav bijis. Pateicoties Nīderlandes mūzikas un teātra dzīves rīkotājam Nilam Volesam (Neil Wallace), turpinot pirms divpadsmit gadiem aizsākto profesionālo koru Starptautiskās biennāles ideju, Hārlemā jau sesto reizi satiksies festivāla viesi – profesionālie kori no Eiropas. Biennālē koncertējuši tādi izcili mākslinieki kā Tallis Scholars no Lielbritānijas, Flāmu Radio koris un Collegium Vocale Ghent no Beļģijas, RIAS kamerkoris no Berlīnes un citi pasaulē pazīstami mūziķi.

Latvijas Radio korim ir gods Starptautiskajā koru biennālē viesoties jau ceturto reizi.

Radio kora uzstāšanās 2010. gadā Nīderlandē ir izvirzīta Nīderlandes Teātru un koncertzāļu asociācijas balvai "Gada koncerts". Šajā nominācijā nosaukti vēl pieci pretendenti, no kuriem viens ir Latvijā dzimušais diriģents Mariss Jansons. Balvas laureāts tiks paziņots oktobrī.

Visas Latvijas Radio kora komandējuma izmaksas sedz festivāla rīkotāji.

Vairāk informācijas:

http://www.koorbiennale.nl/

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV