Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Roberts Plānts koncertē Trāķu pilī Lietuvā

Aiga Leitholde, 26.07.2011. 17:23 | komentāri (1)

Pirmdienas vakarā Lietuvā, Trāķu pils pagalmā uzstājās rokmūzikas leģenda Roberts Plānts un grupa „Band of Joy".
Roberts Plānts koncertē Trāķu pilī Lietuvā

Galerijas:

Trāķu pils atrodas 28 kilometrus no Viļņas, ir būvēta 14.- 15. gadsimta mijā un ir lieliski saglabājusies līdz mūsdienām. Pilī ir iekārtots muzejs, bet tās pagalmā tiek organizēti koncerti. Piemēram, jūnijā tur uzstājās Moby. Lai nokļūtu koncerta norises vietā, ir jāšķērso divi tilti, kas ved pāri drošības kanāliem.

Pils pagalms ātri piepildījās ar klausītājiem. Pils sānos bija pieejamas sēdvietas, tomēr, šķiet, ka vislabāk jutās tie, kuri stāvēja tuvāk skatuvei, tādejādi varēdami redzēt nianses, sajust vīraka smaržu. Koncertā ekrāni netika izmantoti, kas būtu bijuši noderīgi, bet, iespējams, nedaudz sabojātu intīmo gaisotni. Koncertu iesildīja "North Mississippi Duo", kuras sastāvu veido divi bāļi Luters un Kloudijs Dikinsoni. Mūziķi savā priekšnesumā izmantoja daudzveidīgu instrumentu klāstu, bez tradicionāli rokmūzikai piederīgās elektriskās ģitāras un bungu komplekta ieskandinot arī elektrisku zupas bundžu un veļas mazgājamo dēli – lietas, kuras raksturo blūza pirmsākumus.

Pulksten 21:17 bija pienācis gaidītais mirklis – pie pils ieejas piebrauca auto, kas atveda gaidīto rokmūzikas leģendu un viņa grupu. Kā koncerta ievaddziesma izskanēja „Black Dog", spēlēta fankam raksturīgā izpildījuma manierē. Salīdzinājumā ar dziesmas orģinālversiju, Plānta balss ekspresivitāte bija mērenāka. Kā nākamā tika izpildīta „Cary me down to sea", kurai sekoja „ Dance Little Lady" un „Hause of Holly", aranžēta lēni, līganas dejas versijā. Kā pirmo no savas grupas Plānts pieteica ģitāristu Badiju Milleru (Buddy Miller), kurš izmantotams blūza ekspresiju, izstāstīja ceļinieka stāstu, bet Roberts Plānts izpildīja mutes harmonikas solo. Nākamā bija balāde „Monkey", pēc kuras tika pieteikts Darels Skots (Darrell Scott), kas izpildīja klasiskā manierē ieturētu kantrī kompozīciju. Tai sekoja blūzs „Satan, your kingdoom must come". Nākamais solo tika Patijai Gifinai (Patty Griffin), ASV augstu novērtētai kantrī – folka dziedātājai, kura koncertā izpildīja rokenola dziesmu, kuras laikā Plānts bija redzams spēlējam ģitāru. Bez jau minētajiem „ Band of Joy" sastāvu veido arī basģitārists Bairons Haus (Byron Hause) un budzienieks – perkusionists Marko Džiovino (Marco Giovino). Koncerts tika noslēgts ar dziesmu „ Gallows Pole".

Nenoliedzami, Roberts Plānts ir vokālists, bez kura nav iedomājama mūsdienu populārā mūzika. Tas nav vēlreiz jāatgādina. Bet bez kā nebūtu iespējams Roberts Plānts? Bez tradicionālās mūzikas, kuras sakausējums 20. gadsimta vidū lika dzimt rokmūzikai un arī pašam Plāntam kā rokmūzikas ikonai. Un šī ikona, iespējams, nebūtu tik spoža, ja nedarbotos citu talantīgu mūziķu vidū - koncertā Plānts lieliski pierādīja, ka viņš labprāt var uzņemties pavadošā mūziķa pienākumus, ļaujot izcelties savu kolēģu talantam. Priekšnesumu vērojot no pagalma aizmugures, gribējās redzēt gaismu spēles, tomēr vālāk nācās secināt, ka tas ir vien modernā apmeklētāja untums. Ja reiz tiec vests atpakaļ rokmūzikas vēsturē, ir jāaizmirst par lāzeršovu, ir jāpieklusina pastiprinātāji un beidzot jāieklausās!

Foto autors Oskars Kupše

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV