Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Rīgas svētku lielkoncerta ietvaros sadarbojas Valts Pūce un Mārtiņš Klišāns un Uldis Marhilēvičs un Ints Teterovskis

Ilona Brūvere, 10.08.2011. 17:34

Vērienīgais lielkoncerts "Meistars. Dziesma. Leģenda" 20. augustā Mežaparka Lielajā estrādē līdzās klasiskajai programmai atklās deviņus komponistu un diriģentu radošos tandēmus, kas korim iestudējuši klausītāju iemīļotākās un populārākās estrādes un teātra dziesmas. Komponists Valts Pūce lielkoncertā uzticējis savas kompozīcijas diriģentam Mārtiņam Klišānam. Vienu no radošajiem tandēmiem veido komponists Uldis Marhilēvičs un diriģents Ints Teterovskis.
Rīgas svētku lielkoncerta ietvaros sadarbojas Valts Pūce un Mārtiņš Klišāns un Uldis Marhilēvičs un Ints Teterovskis

"Dzimtene", "Ardievu meitenes", "Seksuāli čiekuri" - visām vārdus sarakstījis šogad mūžībā aizgājušais talantīgais latviešu dzejnieks Pēters Brūveris. Valtam Pūcem patīk dzīvespriecīgi un dzīvi apliecinoši motīvi, viņš izturas pret mūziku nopietni un nekad neizmanto kā konjunktūras preci. "Manuprāt, mūzikai un mākslai vispār vajadzētu būt dzīvi apliecinošai, nevis destruktīvai", saka komponists. Viņam patīk dzīves krāšņā un dažādā puse; vēl viena Pūces kompozīcija, kuru lielkoncerta kopkorim iestudējis virsdiriģents Mārtiņš Klišāns – "Augu nakti", Aivara Neibarta vārdi.

Valts Pūce dzimis režisora Voldemāra Pūces ģimenē. Absolvējis Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolu un Mūzikas akadēmijas kordiriģēšanas klasi. Kompozīciju Pūce apguvis pie profesora Paula Dambja, kas šogad arī svin apaļu jubileju. Valts Pūce pats vadījis korus Alojā un Ulbrokā, vokālo ansambli Liesma. 1986. gadā komponists dibina savu leģendāro ansambli Marana. 2006. gadā top Pūces etnogrāfiskais orķestris. Arī diriģents Mārtiņš Klišāns, tāpat kā Valts Pūce, dziedājis Dārziņskolas zēnu korī Profesionālo muzikālo izglītību ieguvis Latvijas Mūzikas akadēmijas Kordiriģēšanas klasē pie maestro Imanta Kokara. Kopš 1998. gada Mārtiņš ir Rīgas Doma zēnu kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs.

Uldis Marhilēvičs – vēl viens no deviņu radošo tandēmu komponistiem, kuru lielkoncerts "Meistars. Dziesma. Leģenda" prezentē Rīgas 810. dzimšanas dienā. Komponistu Uldi Marhilēviču un diriģentu Intu Teterovski vieno temperaments un fanātiska mūzikas mīlestība. Teterovskis ar kori Balsis vairākkārt plūcis laurus starptautiskos koru festivālos Eiropā. Marhilēvičs Latvijā guvis nedalītas skatītāju simpātijas ar dziesmām "Saule aust" ar Guntara Rača vārdiem, "Vienīgā" ar Igo dzejas rindām un "Tikai tā", kurai vārdus sarakstījis Guntars Račs. Marhils nereti sadarbojas ar Raču. Mūziķis un producents Guntars Račs prot rakstīt dziesmu vārdus tā, lai dzejas rindas, sakausējoties ar mūziku, izskan vēl spēcīgāk un trāpīgi sasniedz klausītāju sirdis.

Marhilēvičs ir liepājnieks. Spēlējis grupās Liepājas brāļi, Inversija, Opus, Remix, izdevis trīs albumus Marhils un draugi, Tikai tā un Gaismas atgriešanās. Marhils ir vairāku populāru kompozīciju autors; 2008. gadā komponists piedalījies TV3 šovos Dejo ar zvaigzni un Dziedi ar zvaigzni.

"Marhila dziesmas esam iestudējuši desmit kopmēģinājumos Jelgavā, Saldū, Tukumā un Jēkabpilī. Paldies man jāsaka koru diriģentiem visā Latvijā, jo bez viņiem mēs šo lielo darbu nebūtu veikuši. Mēģinājumu process ir interesants. Marhila mūzika ir ļoti melodiska. Korim viņš raksta maz, bet fascinējoši ir tas, ka Uldis saglabā melodisko skaņdarba raksturu, komponējot jebkurā mūzikas žanrā. Viņam ir laba kora un balss izjūta. Tās ir dziesmas, kuras dziedāt ir viegli, komentē diriģents Ints Teterovskis.

Koncertu piedāvā Rīgas Dome sadarbībā ar Rīgas Brīvostas pārvaldi.

Biļetes uz koncertu iegādājamas Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Publicitātes foto, Valts Pūce

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV