Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

VAK „Latvija" - Briseles mūzikas festivālā „Klara Festival" un Rīgas Domā

Ieva Vītiņa, 02.09.2011. 11:14

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija" pēc 14. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla noslēguma uzsāk intensīvu rudens koncertsezonu. 5. septembrī koris „Latvija" dosies uz Beļģiju, kur paredzēti divi koncerti „Klara" Festivālā Briselē.
VAK „Latvija" - Briseles mūzikas festivālā „Klara Festival" un Rīgas Domā

6. septembrī plkst. 20:00 Briseles Flažē zālē notiks koncerts „Lux Aeterna". Koris „Latvija" muzicēs kopā ar Igaunijas senās mūzikas ansambli „Hortus Musicus" diriģenta Andresa Mustonena vadībā. Šajā koncertā izvēlēti divu spilgtu renesanses komponistu un vairāku 20./21. gadsimta ģēniju opusi. Izcilākā 16. gadsimta spāņu komponista Tomasa Luisa de Viktorijas un nozīmīgākā 15. gadsimta flāmu komponista Johanesa Okegema darbi mīsies ar Ligeti, Silvestrova, Penderecka, Knaifeļa, Hences un Tavenera opusiem. Kā programmas izvēli komentē diriģents Andress Mustonens: „Šos visus autorus ir vienojusi utopijas meklēšana mūzikā. Tomasa Mora „Utopijas" tapšanas laikā komponistus Eiropā vienoja līdzīgas ilgas un mākslinieciskie meklējumi. Mūsdienu dižie skaņdraži daudz iespaidojušies no senajiem meistariem. Man šķita svarīgi un aizraujoši to parādīt vienā koncertā". Koncerta nosaukums izvēlēts iedvesmojoties no Ģērģa Ligeti darba „Lux Aeterna", ko, starp citu, plašākai sabiedrībai atpazīstamu un nemirstīgu padarījusi šī opusa iekļaušana Stenlija Kubrika kulta filmas „2001: Kosmosa odiseja" skaņu celiņā.

7. septembrī plkst. 20:00 „Bozar" koncertzālē kori „Latvija" gaida sadarbība ar Londonas Filharmoniķiem un diriģentu Vladimiru Jurovski koncertā „Prometeja liesma". Sengrieķu mitoloģijas tēma par dievišķo varoni, kurš nozadzis Debesīm piederošo uguni, lai tajā dalītos ar mirstīgo cilvēci, interesējusi daudzus komponistus. Šajā koncertā būs iespēja ieklausīties Aleksandra Skrjabina iespaidīgajā simfoniskajā poēmā „Prometejs: poēma par uguni", izskanēs arī Modesta Musorgska, Sergeja Rahmaņinova un Franča Lista opusi. Koncertā piedalīsies arī pianisti Nikolajs Luganskis un Igors Levits.

Latvijas klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt Rīgā koncerta „Lux Aeterna" programmu, ko 4. septembrī plkst. 18:00 Rīgas Domā Valsts Akadēmiskais koris „Latvija" un ansamblis „Hortus Musicus" atskaņos diriģenta Andresa Mustonena vadībā. Biļetes uz šo koncertu pieejamas „Biļešu Paradīzes" un Rīgas Doma kasēs.

Plašāka informācija par Beļģijas „Klara" Festivālu, tā programmu un norises vietām pieejama festivāla mājas lapā www.klarafestival.be

Foto: Valsts Akadēmiskais koris „Latvija". Foto (c) Ansis Starks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV