Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Skaņu mežā 2011 uzstāsies The Skull Defekts, Kammerflimmer Kollektief un Angel

Viestarts Gailītis, 07.09.2011. 13:37

Festivāla Skaņu mežs organizatori turpina iepazīstināt ar mūziķiem, kas uzstāsies festivālā 16. un 17. septembrī agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58.
Skaņu mežā 2011 uzstāsies The Skull Defekts, Kammerflimmer Kollektief un Angel

Uz Angel visai viennozīmīgi var attiecināt klišeju "zvaigžņu grupa" – tajā apvienojušies komentārus neprasošā elektronikas dueta Pan Sonic dalībnieks Ilpo Vaisanens, vācu indīmūzikas veterāns Dirk Dresselhaus (viņš arī TM Schneider) un čelliste Hildura Gudnadotira, vairākkārtēja Skaņu meža viešņa, pazīstama gan ar solo projektu, gan ar sadarbībām ar BJ Nilsen, Johanu Johansonu un Múm. Pēc kā viņi visi skan kopā? Zinot visu mākslinieku iedvesmas avotus un intereses, protams, jāsaka, ka pēc drone. Hipnotizējoša, pacilājoša un abstrakta drone, kas visdrīzāk Skaņu Meža apmeklētājus ievedīs jaunās dzelmēs. Viņu uzstāšanos Rīgā var saukt par priekšlaicīgu popularizēšanas tūri - nepilnu nedēļu pēc uzstāšanās Skaņu mežā respektablā izdevniecība Editions Mego (kādreiz Mego) izdos Angel jauno albumu "26.000", kura veidošanā piedalījies arī Orens Ambarki un BJ Nilsens. Koncerts notiks ar Ziemeļu kultūras fonda atbalstu.

www.myspace.com/angelnoise

Neparastais un veldzējošais vācu psihedēliskā džeza kolektīvs Kammerflimmer Kollektief savā skanējumā visai raibi mēdz svārstīties no ieturētas elektronikas un mājīgām vokāla džeza balādēm līdz troksnim un frīdžezam ar stipru shoegaze pieskaņu. Ansamblis ir izveidots 1997.gadā un ir izdevis deviņus albumus. Pēdējais – "Wildling" - tiek uzskatīts par viņu spēcīgāko. "Blenderī samests Wu-Tang, orķestris un eiropops," viņu mūziku raksturo kāds kritiķis. Šis kolektīvs vedīs jūs tik komfortablā braucienā, cik eksperimentālā mūzika vispār spēj. Koncerts notiks ar Gētes Institūta Rīgā atbalstu.

www.kammerflimmer.com

The Skull Defekts pērnā gada albums "Peer Amid" (izdevniecība Thrill Jockey) kopā ar amerikāņu ezotērisko mūziķi Danielu Higsu vokālista lomā piesaistīja pamatīgu uzmanību no, citu starpā, muzikālās gaumes meistarmanipulatoriem Pitchfork Media. Iespējams, viņi to ievēroja, pirmkārt, tautieša klātbūtnes dēļ, taču to aprakstot, portāls atzina, ka "tas skanētu vareni pat, ja Higss nebūtu iesaistīts. Pat visnetveramākās un trokšņainākās dziesmas virmo no fokusētās enerģijas un hipnotiskās atkārtošanās."

Vērtējums nav pārsteidzošs, jo The Skull Defekts apvieno labāko zviedru eksperimentālajā mūzikā un bijis sava veida scēnas sateces punkts – un šajā gadījumā jēdziens "eksperimentāls" ir izmantots precīzi, raksturojot patiesi atšķirīgu, izzinošu un vitālu mūziku. Šī rokgrupa kopš dibināšanas 2005. gadā darbojusies dažādās formās, brīžiem no divu ģitāru un divu bundzinieku grupas pārtopot par drone elektronikas apvienību vai pieaicinot kādu vokālistu, taču allaž saglabājot kodolu – Henriku Rīlanderu un Joahimu Nordvalu. Joahims Nordvals savukārt ir šībrīža šefs pasaules vecākajā (78 gadi) Stokholmas jaunās mūzikas asociācijā Fylkingen (Fylkingen starp citu kalpoja kā tiešs modelis leģendārajai Ņujorkas jaunās mūzikas institūcijai Kitchen, kurā darbojušies tādi cilvēki kā Stīvs Reihs, Lorija Andersone un Pīters Grīnvejs). Joahima Nordvala kolēģi bijuši tādi novatoriski mākslinieki kā Karls Mihaels fon Hausvolfs, C.Spenser Yeh, Lasse Mārhaugs (Jazzkammer), Sons of God. Joahims Nordvals arī ir slavenā Gēteborgas iestādījuma Nefertiti Jazz Club programmas direktors. Savukārt mūziķis un fotogrāfs Henriks Rīlanders ir viens no atslēgas personām ārkārtīgi auglīgajā zviedru vizuālās mākslas un mūzikas simbiozē, kas notikusi Fylkingen paspārnē.

Uz Skaņu meža skatuves The Skull Defekts pirmo reizi uzstāsies kopā ar somu trokšņa meistaru Tomi Keranenu (Tommi Keränen), kuram nupat nācis klajā labi vērtēts albums izdevniecībā Ljud & Bild Produktion. Koncerts notiks ar Ziemeļu kultūras fonda atbalstu.

www.skulldfx.com

Festivāls notiks agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58. Abonenti uz abām festivāla dienām maksā 12 latus. Savukārt vienas dienas biļetes uz festivālu iepriekšpārdošanā maksā 7 latus, bet pie ieejas – Ls 9. Biļetes ir nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv

Atgādinām, ka 14.oktobrī – 6.novembrī Skaņu mežs rīkos starptautisku skaņu mākslas izstādi "Resonance Riga", kurā, cita starpā, tiks prezentēts Evelīnas Deičmanes darbs, kas tapis speciāli šai izstādei rezidentūrā Berlīnē.

Festivāla programma:

16. septembris:

Awesome Tapes From Africa (ASV), Fauna (Argentīna), Gangpol & Mit (Francija), Hype Williams (Lielbritānija), Natalia Beridze (Gruzija), Elektro Guzzi (Austrija), Dunian (Latvija), Oyaarss (Latvija), Mujuice (Krievija), Brokenchord (Lietuva), Raime (Lielbritānija), Maria Minerva (Igaunija), King Midas Sound (Lielbritānija).

17. septembris:

Svarte Greiner (Norvēģija), Kevin Drumm (ASV), Thomas Ankersmit (Nīderlande), Skull Defekts (Zviedrija/Somija), Kammerflimmer Kolektieff (Vācija), Angel (Īslande, Vācija, Somija), Wildbirds & Peacedrums (Zviedrija).

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Informācija: www.skanumezs.lv

Foto: Angel. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV