Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Šonedēļ notiks festivāls Skaņu mežs 2011 un virkne ar to saistītu pasākumu

Viestarts Gailītis, 13.09.2011. 13:54

Nedēļas nogalē risināsies nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas festivāls Skaņu mežs 2011. Tas notiks agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58. Festivāls jau deviņus gadus Latvijā nes svaigākās vēsmas mūzikā. Piektdien, 16. septembrī, akcents būs uz ritmisko un deju mūziku, bet sestdien, 17. septembrī, būs klausāmi koncerti klasiskā izpratnē.
Šonedēļ notiks festivāls Skaņu mežs 2011 un virkne ar to saistītu pasākumu

Lielāks uzsvars kā citkārt šogad būs uz jaunajiem mūziķiem no Austrumeiropas, jo šie reģioni ir pakāpeniski izaudzinājuši starptautiskas klases mūzikas novatorus. Citu starpā, uzstāsies tādi mūziķi kā Natālija Beridze, pazīstama arī kā TBA (Gruzija) un Mujuice (Krievija, sadarbībā ar Red Bull Music Academy). Netiks aizmirsti arī rietumnieki – koncertēs, piemēram, vokālais un perkusiju duets Wildbirds & Peacedrums, kas 2007.gadā tika atzīts par labāko džeza projektu Zviedrijā, un stilistiski vienreizējais Londonas duets Hype Williams par kuru portāls The Arts Desk raksta: "Hype Williams mūzika ir smalkas gaumes definīcija. Tā skan gruvešaini, samičkāti, mulsinoši (..), taču iedziļinoties tajā, tu atklāj visādus īpatnējus līmeņus un jo sevišķi uzkrītošas ir bagātās un emocionāli uzrunājošās melodijas, kas savijas ar konfliktējošiem ritmiem un sprakšķošu skanējumu."

Savukārt 15. septembrī uz AB Dambja (apmēram 100 metrus aiz Noasa) notiks skaņu mākslas izstādes Resonance Riga pirmā darba - vācu mākslinieka Stefana Rumela instalācijas Articulated Chambers - atklāšana. Pārējās instalācijas būs apskatāmas no 14. oktobra līdz 6. novembrim un viena no tām būs šim projektam speciāli veidotais un starptautisku atzinību gūstošās latviešu mākslinieces Evelīnas Deičmanes darbs. Tas tapis skaņu mākslas rezidencē Berlīnē, kuru pēc Skaņu meža ieteikuma nodrošināja Eiropas skaņu mākslas tīmeklis Resonance.

Šajā pašā vakarā, iesildot festivālu, no pulksten 22:00 Kaņepes kultūras centrā, Skolas ielā 15, ar latīņamerikāņu cumbia mūzikas dīdžejsetu uzstāsies šī žanra speciāliste, norvēģu dīdžejmeitene Šarlote Bendiksena no Skaņu meža partnerfestivāla Insomnia tālajā ziemeļu pilsētā Trumsē.

Piektdien, sadarbībā ar ASV vēstniecību Rīgā, pulksten 20:00 kafejnīcā Taka, Miera ielā 10, tikšanos ar interesantiem rīkos Bruklinas etnomuzikologs Braiens Šimkovics (Braien Shimkovitz), kas dīdžejos Skaņu mežā. "Tas, ko es daru, pamatā ir... Es dīdžejoju ar kasetēm," saka Šimkovics, cilvēks aiz kulta projekta Awesome Tapes From Africa. Projekts izaudzis no Šimkovica 2006. gadā izveidota emuāra, kurā viņš lejupielādēšanai publicē mūziku, kuru sakrājis, ceļojot pa Āfriku. Šajos ceļojumos Šimkovics atklāja, ka Āfrikā galvenais mūzikas ierakstu fiziskais formāts vel joprojām ir kasetes, kuras viņš, savukārt, sakrājis neskaitāmās kastēs un sola jums diskotēku, uz kuru jūs, iespējams, nebūsiet bijuši vēl nekad. Šogad viņš ar Awesome Tapes From Africa jau paspējis uzstāties Venēcijas Biennālē un lielos vasaras festivālos kā Glastonberijā un OFF.

Festivālā sestdien, 17.septembrī, no pulksten 21:00 būs apskatāms Skaņu meža iniciēts eksperimentāls projekts, kurā videomākslinieki Krišs Salmanis, Irina Spičaka, Wickiss (jeb Viktors Keino), Linda Konone un Mārtiņš Ratniks veidos "videoklipus" latviešu laikmetīgās mūzikas komponistu Santas Ratnieces, Raimonda Tigula, Voldemāra Johansona, Andra Dzenīša un Ērika Ešenvalda darbiem.

Savukārt sestdien pulksten 20:00 būs iespēja baudīt Skaņu meža ierakstu izdevniecības pirmo ražu – Mārtiņa Roķa un Streets of Sex kasešu prezentāciju. Saskaņā ar šobrīd valdošo garu, kasetes ir izdotas ļoti ierobežotā daudzumā – tikai 50 no katra mākslinieka!

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013.

Festivāls notiks agrākajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58. Abonenti uz abām festivāla dienām maksā 12 latus. Savukārt vienas dienas biļetes uz festivālu iepriekšpārdošanā maksā 7 latus, bet pie ieejas – Ls 9. Biļetes ir nopērkamas Biļešu servisa tirdzniecības vietās – www.bilesuserviss.lv

Festivāla programma:

16. septembris:

Awesome Tapes From Africa (ASV), Fauna (Argentīna), Gangpol & Mit (Francija), Hype Williams (Lielbritānija), Natalia Beridze (Gruzija), Elektro Guzzi (Austrija), Dunian (Latvija), Oyaarss (Latvija), Mujuice (Krievija), Brokenchord (Lietuva), Raime (Lielbritānija), Maria Minerva (Igaunija), King Midas Sound (Lielbritānija).

17. septembris:

Svarte Greiner (Norvēģija), Kevin Drumm (ASV), Thomas Ankersmit (Nīderlande), Skull Defekts (Zviedrija/Somija), Kammerflimmer Kolektieff (Vācija), Angel (Īslande, Vācija, Somija), Wildbirds & Peacedrums (Zviedrija).
Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija.

Informācija: www.skanumezs.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV