Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Notiks III Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums

EasyGet.lv, 06.10.2011. 17:51

No 15. līdz 16. oktobrim Rīgā jau trešo reizi notiks Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums, informē KNMC komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Bika. Forumā piedalīsies un vadīs meistarklases pūtēju orķestru diriģenti no Nīderlandes, Igaunijas, Norvēģijas, Lietuvas un Latvijas.
Notiks III Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums

Meistarklašu tēmas veltītas pūšaminstrumentu diriģēšanas apguvei, metodikai darbā ar iesācējiem, elpošanai un stājai pūšaminstrumentu mūziķiem, pielietojot Feldenkreisa metodi. Īpašās tēmas - orķestra bigbenda skaņa un džeza elementi pūtēju orķestru mūzikā.

Forumā piedalīsies un vadīs meistarklases pūtēju orķestru diriģenti no Nīderlandes, Igaunijas, Norvēģijas, Lietuvas un Latvijas

Foruma dalībnieki un citi interesenti tiek aicināti uz bezmaksas koncertiem:

Jau piektdien, 14. oktobrī, plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks Nacionālo Bruņoto spēku orķestra koncerts, kurā atskaņos R. Štrausa, R. Vāgnera, J. Brāmsa, E. Elgāra un G. Forē mūziku. Viesdiriģents Kristofs Šeiblings (Vācija).

Sestdien, 15. oktobrī, plkst. 11.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē - Nīderlandiešu un beļģu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies JVLMA pūtēju orķestris (diriģents Frīds Dobelsteins (Nīderlande)). Programmā J. van der Rosts, J. de Meijs, H. Badings, J. de Hāns.

Plkst. 16.40 JVLMA Lielajā zālē muzicēs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas un Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas audzēkņu ansambļi.

Plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Latviešu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies LU pūtēju orķestris (diriģenti Jānis Puriņš un Atvars Lakstīgala (Latvija)). Koncertā skanēs G. Ordelovska, A. Vecumnieka, J. Karlsona, A. Altmaņa, P. Butāna, L. Celmas, A. Riekstiņa, A. Krūmiņa mūzika un E. Lipska latgaliešu tautas dziesmu apdares pūtēju orķestrim.

Koncerta viesi - Rīgas saksofonu kvartets ar Nika Gothama „Bahkanāliju saksofonu kvartetam ar pūtēju orķestri".

Svētdien, 16.oktobrī, plkst. 12.30 JVLMA Lielajā zālē – Lietuviešu un igauņu mūzikas koncerts. Piedalās Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris (diriģenti Vīgants Rekašus (Lietuva), Prīts Sons (Igaunija), Jānis Retenais un Andis Karelis (Latvija). Programmā V. Ojakīrs, P. Raiks, T. Korvitss, M. Līdigs, E. Bružs, A. Kačanausks un V. Stanaitis.

Forums noslēgsies ar koncertu plkst. 16.00 LU Lielajā aulā, kurā muzicēs Tuvas valdības pūtēju orķestris, kas ir Krievijas vienīgais pūtēju orķestris uz zirgiem (šoreiz gan nesēžot sedlos). Kolektīvs ir atradis un veiksmīgi attīsta tikai sev vien raksturīgu uzstāšanās formu, kurā apvienojās tradicionāla pūtēju orķestra spēle ar teatralizētiem budistu masku gājieniem „Cam". Daudzi no orķestra mūziķiem apguvuši „rīkles dziedāšanu" un arī šīs prasmes tiek izmantotas koncertos. Orķestra repertuārā Krievijas pūtēju orķestru klasika, Tuvas komponistu mūzika, tautas mūzikas aranžējumi ar džeza, repa un hip-hopa elementiem.

Abas dienas no plkst. 10.00 JVLMA būs apskatāma mūzikas instrumentu izstāde, kurā piedalīsies Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikali, kā arī pūtēju orķestru nošu izstāde.

Pirmais Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums notika 2009. gadā, dodot iespēju mūzikas speciālistiem piedalīties diriģēšanas un dažādu ansambļu meistarklasēs, apmeklēt koncertus mūzikas instrumentu un nošu izstādi. Foruma norisi 2010. gadā atzinīgi novērtēja Pasaules pūtēju orķestru asociācija (WASBE) prezidents Leons Blajs, atzīmējot tā lielo nozīmi Baltijas reģiona pūtēju orķestru nozares attīstībā.

III Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumu rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs sadarbībā ar JVLMA.

Plašāka informācija par Forumu: www.knmc.gov.lv

Foto: Tuvas valdības pūtēju orķestris. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV