Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Kori no Latvijas uzvar skolotāju koru konkursā Polijā

EasyGet.lv, 11.10.2011. 09:28

No 6. līdz 8. oktobrim Polijas pilsētā Ostrovā Veļikopoļskā norisinājās III Starptautiskais Eiropas Skolotāju koru konkurss-festivāls. Ar uzvaru mājās atgriezušies kori "Vanema" un "Atzele", informē diriģents Jānis Ozols.
Kori no Latvijas uzvar skolotāju koru konkursā Polijā

Kā atzina kora "Vanema" dziedātāji, par šo panākumu divkāršs prieks. Pirmkārt, tāpēc, ka šis bijis nepārspēts Latvijas kora tradīciju uzvaras gājiens, jo pirmās vietas konkursa finālā bija divas; otru līdz ar «Vanemu» ieguva Alūksnes skolotāju koris «Atzele» Jāņa Baltiņa vadībā. Savukārt tādus aplausus, pat ovācijas, ko konkursa laikā un abos koncertos (Goržices Veļikajas tautas namā un konkursa Gala koncertā) izbaudīja tukumnieki, pat «Vanemas» vecbiedri, sen neatceras baudījuši.

Gan uzreiz pēc uzstāšanās, gan vēlākās sarunās ar kora mūzikas mīļotājiem, diriģentiem un mūzikas speciālistiem izskanēja viedoklis, ka Latvijas kori konkursa profesionalitātes latiņu pacēluši negaidīti augstu. Speciālistus pārsteigusi grūtības pakāpe, kādu ar savu repertuāru demonstrējis koris «Atzele». Bet «Vanema» kļuvusi par neapšaubāmu līderi "muzikalitātes, izpildījuma kultūras un smalkuma" dēļ, turklāt īpašas uzslavas un papildu uzmanību izpelnījās diriģents Jānis Ozols, kas pat tika nodēvēts par šī mūzikas foruma harizmātiskāko personību.

"Šis panākums ir īpaši vērtīgs, jo nācis ar grūtu darbu! Turklāt tas nebūtu iespējams, ja nebūtu dziedātāju uzņēmības (pēc negulētas nakts un Polijas birokrātijas dēļ pēkšņi par vairāk nekā 10 stundām pagarinātā 26 stundu ilgā brauciena) un manu palīgu apzinīguma. Īpaši jāuzteic kormeistare Ritma Zāģere, kā arī kora prezidenti – Skaidrīte un Vilnis Prancāni, kas uz saviem pleciem uzņēmušies daudzus jo daudzus organizatoriskus darbus," uzsver kora diriģents J. Ozols un piebilst: "tukumnieki, arī kandavnieki un citu novadu iedzīvotāji, «Vanema» tiešām ir brīnišķīgs koris, kas joprojām savās rindās gatavs uzņemt dziedot gribošus, arī varošus cilvēkus. Un...nošu zināšana jau nav galvenais... Svarīgi, ka visi mīlam dziesmu un to īpašo kopā būšanas prieku, ko spēj sniegt vienīgi aizrautīgu domubiedru kolektīvs!"

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV