Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

JVLMA klavieru kvartets kļūst par IV Starptautiskā Sergeja Taņejeva kameransambļu konkursa laureātu

EasyGet.lv, 09.11.2011. 15:56

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) klavieru kvartets kļuvis par otrās pakāpes laureātu IV Starptautiskajā Sergeja Taņejeva kameransambļu konkursā, kas no 30. oktobra līdz 6. novembrim noritēja Kalugā /Krievija/, informē JVLMA Rektorāta palīdze Jurita Krūma.
JVLMA klavieru kvartets kļūst par IV Starptautiskā Sergeja Taņejeva kameransambļu konkursa laureātu

IV Starptautiskajā Sergeja Taņejeva kameransambļu konkursā, kuru organizēja Pētera Čaikovska Maskavas Valsts konservatorija (MVK), Latviju pārstāvēja JVLMA studējošo klavieru kvartets - Elīna Gaile /klavieres/, Marta Jagmane /vijole/, Zane Kalniņa /alts/ un Dace Zālīte /čells/. Klavieru kvartets ar pārliecinošu sniegumu spēcīgā konkurencē ieguva otrās pakāpes laureātu nosaukumu.

JVLMA studentēm piešķirtas arī speciālās prēmijas Par labāko mūsdienu mūzikas atskaņojumu un Par pārliecinošāko krievu komponistu mūzikas interpretāciju. Laureātu kameransambļa profesors Jānis Maļeckis savukārt saņēma prēmiju Par pedagoģisko meistarību, kas pirmo reizi konkursa vēsturē tika piešķirta labākajiem ārzemju un krievu profesoriem. Par prestižā konkursa diplomandiem 1999.gadā kļuvis arī profesores Guntas Sproģes klases maģistrantu klavieru trio Sanita Šablovska /Glazenburga, klavieres/, Sanita Zariņa /vijole/ un Līga Zariņa /čells/.

Šogad pēc iesniegto skaņu ierakstu izvērtēšanas konkursa otrajai kārtai izvirzīti 24 kameransambļi - 10 klavieru dueti, septiņi klavieru trio, pieci klavieru kvarteti un divi klavieru kvinteti. No tiem otrajā kārtā startēja 15 kameransambļi un finālā - deviņi kameransambļi, kuru sniegumu vērtēja starptautiska žūrija profesora Aleksandra Bondurjanska /Krievija/ vadībā. Žūrijas sastāvā bija diriģents Sauļus Sondeckis /Lietuva/, čellists Sergejs Roldugins /Krievija/ un pianisti Irina Anastasjeva, Alla Žohova, Georgijs Fedorenko, Rubins Abdullins /Krievija/, Farhads Badalbeili /Azarbeidžāna/ un Gunta Sproģe /Latvija/.

Par konkursa uzvarētājiem pārliecinoši kļuva Pētera Čaikovska MVK profesora Aleksandra Bondurjanska klases klavieru trio Aleksandrs Šaikins /klavieres/, Kirils Kravcovs /vijole/ un Fjodors Zemļerubs /čells/. Otro vietu ar JVLMA klavieru kvartetu dalīja Pētera Čaikovska MVK pedagoga Maksima Purižinska klases klavieru duets Olga Kozlova un Nikolajs Kožins.

Trešajā vietā ierindojās Pētera Čaikovska MVK pedagoģes Irinas Krasotinas klases apvienotais japāņu un korejiešu studentu klavieru trio un Žiganova Kazaņas Valsts konservatorijas studējošo klavieru trio. Ceturto prēmiju saņēma profesores Annas Prabuckas-Firlejas un profesora Pāvela Kvjatkovska klavieru kvartets no Gdaņskas /Polija/.

Konkursa noslēguma koncerts un laureātu apbalvošana noritēja Kalugas filharmonijas koncertzālē. Laureātu kameransambļu koncerts tradicionāli notika arī Sergeja Rahmaņinova koncertzālē Maskavā, jaunie mūziķi muzicēja aizrautīgi, saņemot sirsnīgus publikas aplausus.

Starptautiskie S.Taņejeva kameransambļu konkursi Kalugā aizsākās 1996.gadā kā Viskrievijas atklātie S.Taņejeva kameransambļu konkursi, kad konkursa žūrijas darbā piedalījās JVLMA profesore G. Sproģe. 2002.gadā konkurss ieguva Starptautiskā S.Taņejeva kameransambļu konkursa statusu, reizi trijos gados pulcējot Kalugā kamermūzikas talantus no visas pasaules.

Foto: Sergejs Taņejevs. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV