Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Trīs lekcijas par viduslaiku mūziku

EasyGet.lv, 14.11.2011. 12:32

¼ Satori sadarbībā ar koncertaģentūru Kontrapunkts izsludina muzikologa Guntara Prāņa lekciju kursu par viduslaiku mūziku, informē Satori telpas komanda.
Trīs lekcijas par viduslaiku mūziku

Viduslaikos bija ļoti daudz mūziķu – gan profesionāli izglītoti dziedātāji klosteros, gan klejojoši muzikanti, kuri ar savām dziesmām un instrumentiem klejoja no pils uz pili, no ciema uz ciemu, lai nopelnītu sev iztiku, izklaidējot cilvēkus. Te paveras vesela skaņu pasaule – klosteru mūru ieskāvumā un tirguslaukumos –, kura šodienas cilvēkam var likties tāla, atsvešināta un pat nepieejama, taču pēc būtības pauž to pašu emociju klāstu, kāds tas ir pazīstams ikviena laikmeta mūzikai.

"Lekciju kursā pārdomāsim Vakareiropas mūzikas sākumus – gregoriskā korāļa izcelsmi un šī unikālā repetuāra ietekmi uz visu vēlāko laikmetu mūziku, Hildegardes fon Bingenas radošās personības lomu kā vienu no interesantākajiem viduslaiku kultūras fenomeniem, kā arī viduslaiku mistēriju spēles tradīciju, kas tā laika mūzikā ienes pavisam jaunas žanriskas vēsmas," sola muzikologs Guntars Prānis.

1. lekcija. Gregoriskie dziedājumi un citi spilgti viduslaiku klosteru repertuāri. Piektdien, 25.novembrī, plkst.18.30.
Gregoriskie dziedājumi ir viens no senākajiem repertuāriem, kas šodien nereti tiek dēvēts par Eiropas skolmeistaru. Tas atklāj, cik smalka un skaista ir bijusi viduslaiku dziedātāju skaņu pasaules izjūta. Gvido di Areco kā unikāla personība viduslaiku mūzikas teorijas centienos ietilpināt vārdos līdz galam neizsakāmo... Senie Romas un Benevento dziedājuni.

2. lekcija. Hildegardes fon Bingenas domu pasaule un mūzika. Piektdien, 9.decembrī, plkst.18.30.
Hildegarde fon Bingena kā viena no nozīmīgākajām viduslaiku misticisma pārstāvēm. Viņas daiļrades apskats, kas iezīmē smalka un radoša cilvēka iekšējo pasauli. Dziedājumi, kas "nepakļaujas" vīrieša balsij...

3. lekcija. Mistēriju spēles - spilgts vēstījuma veids viduslaikos. Piektdien, 16.decembrī, plkst.18.30.
Viduslaiku mistēriju spēles - atraktīvs un daudzveidīgs dažādu mūzikas un mākslas izpausmes veidu sintēzes paraugs. Ludis Danielis - mistēriju spēle, kas savaldzināja pasauli un "sagatavoja ceļu" operai...

Vieta: ¼ Satori telpa, Berga bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2.
Laiks: no 25. novembra līdz 16. decembrim
Cena par visu lekciju kursu: 15 LVL
Cena par vienu atsevišķu lekciju: 7 LVL
(Cenā iekļauta tēja vai kafija vai vīna glāze, kā arī spēcinoša uzkoda Satori telpas kafejnīcā.)
Lūdzam pieteikties pa e-pastu: gramatnica@satori.lv

Lekciju autors Mag.art. Guntars Prānis 2009.gadā ieguvis maģistra grādu muzikoloģijā un šobrīd studē doktorantūrā Latvijas Mūzikas akadēmijā (pētniecības tēma - Viduslaiku Rīgas mūzikas tradīcija). Studējis Austrijā un Vācijā, īpaši pievēršoties viduslaiku mūzikai. Pētījis gregorisko korāli, pavadot vairākus mēnešus benediktīniešu klosteros. Guntars Prānis ir Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas asociētais profesors, kā arī lektors dažādos senās mūzikas kursos un konferencēs Latvijā un ārzemēs. Autors darbojas kā senās mūzikas pētnieks un ir vieslektors arī citās Latvijas augstskolās un mūzikas skolās, kā arī daudzu publikāciju autors.

Apmeklējis kursus pie nozīmīgākajiem gregoriskā korāla speciālistiem G.Joppiha, J.B.Gošla, A.Turko, Fr.Prasla u.c. Starptautiskās Gregoriskā korāļa pētniecības asociācijas (AISCGre) biedrs.

Guntars Prānis ir vokālās grupas Schola Cantorum Riga dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs, ar ko veic aktīvu koncertdarbību Latvijā un ārzemēs, kā arī izdevis neskaitāmus ierakstu albumus. Ar viņa iniciatīvu Latvijā aizsākās Gregorikas nedēļu tradīcija, kuru mākslinieciskais vadītājs viņš ir kopš 1992.gada.

Foto: Guntars Prānis. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV