Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Somi sajūsmā par Latvijā sasniegto

EasyGet.lv, 25.11.2011. 11:52 | komentāri (1)

Senās mūzikas speciālists Māris Kupčs, kurš ir arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras vadītājs, šonedēļ atrodas Helsinkos, kur vada meistarklases Johanna Sebastiana Baha mūzikas interpretācijā, informē Ieva Liepa. Māris Kupčs Latvijā tiek dēvēts par senās mūzikas arheologu, turklāt viņa darbība un pētījumi jau ilgu laiku atzinīgi novērtēti arī Eiropā.
Somi sajūsmā par Latvijā sasniegto

Jau ilgus gadus Māra Kupča baroka orķestris Collegium Musicum Riga lolojis ideju par patstāvīgas vokālas vienības piesaistīšanu saviem atskaņojumiem, lai varētu praksē apliecināt izpētītās baroka un renesanses laika vēsturiskās atskaņošanas tradīcijas. Tieši pirms gada radās šāda iespēja, kad baroka korī Collegium Choro Musici Riga apvienojās talantīgie Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti, kurus studiju procesā aizrāvusi senā mūzika un kuri, Māra rosināti, nolēma apvienoties patstāvīgā muzikālā vienībā. Māris Kupčs zina stāstīt: "Korī darbojas divpadsmit dziedātāji – tas pēc vēsturiskiem datiem ir sastāvs, pēc kāda Bahs ilgojās, bet dzīves laikā viņam nekad tāds nebija."

Māra Kupča un viņa domubiedru sasniegtais baroka mūzikas interpretācijā ieinteresējis somu kolēģus, kuri vēlas iepazīties ar šo kora darbības principu un savā praksē pārbaudīt tehnoloģijas, kuras līdz šim pie viņiem nekad nav praksē pielietotas. Jau šo piektdien Helsinkos būs dzirdamas baroka mūzikas skaņas - domās novēlēsim viņiem neaizmirstamu koncertu!

Pašmāju baroka mūzikas cienītājus aicinām uz koncertu tepat Rīgā jau pavisam drīz.

Svētdien, 4. decembrī, plkst. 20:15 Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā baroka orķestris Collegium Musicum Riga un baroka koris Collegium Choro Musici Riga diriģenta Māra Kupča vadībā klausītājus aizvedīs četru gadsimtu senā pagātnē koncertā „Ceļojums laikā "Drēzdene 1664 – Parīze 1692"".

Šis koncerts īpaši nozīmīgs arī tāpēc, ka baroka koris Collegium Choro Musici Riga svinēs viena gada pastāvēšanas jubileju. Kā dāvanu saviem klausītājiem un faniem mūziķi pasniedz bezmakasas ieeju šajā koncertā.

Koncertu atbalsta Rīgas Dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Rīgas Senās Mūzikas centrs.

Papildu informācija:
www.earlymusic.lv
www.twitter.com/earlymusiclv
www.facebook.com/earlymusiclv
www.draugiem.lv/ccmr

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV