Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Date Palms koncertē Anglikāņu baznīcā

Lauma Brežģe, 28.11.2011. 13:12

25. novembra vakarā Anglikāņu baznīcā teju vai meditatīvu muzikālo performanci sniedza Kalifornijas atmosfēriskā drone duets „Date Palms", ko veido Gregs Kovaļskis un ASV dzimusī latviete Mariele Jākobsone. Tieši Jākobsones saistības ar Latviju dēļ, grupa piekritusi sniegt koncertu Rīgā, un jāpiezīmē, ka „Date Palms" Eiropas koncerttūres ietvaros šis bija vienīgais koncerts Ziemeļeiropā.
Date Palms koncertē Anglikāņu baznīcā

Galerijas:

Pirms pašiem „Date Palms", tumšo Anglikāņu baznīcu ambientās vibrācijās ieskandināja Raita Upena un Riharda Bražinska mūzikas projekts „Phonic Psychomimesis", kas salīdzinoši neilgā, taču skanējumā visai masīvā un telpiskā skaņdarbā apspēlēja durvju čīkstoņu.

„Date Palms" viesošanās Rīgā noritēja Skaņu meža koncertsērijas „Eksperimentālā mūzika sakrālajā telpā" ietvaros, un tajā iepriekš muzicējuši arī tādi atzinību guvuši mākslinieki kā Orens Ambarči, „Stars of the Lid" un „Sunn O)))". Domājams, tas ir arī viens no noteicošajiem faktoriem, kādēļ „Date Palms" koncertu baudīt ieradies bija visai kupls apmeklētāju skaits, lai gan daudziem „Date Palms" vārds pirms tam, iespējams, bijis svešs.

„Mēs vēlamies jums sniegt nedaudz Kalifornijas saules". Ar šādiem Marieles Jākobsones izteiktiem vārdiem iesākas „Date Palms" uzstāšanās. Nevar noliegt, ka šāds izteikums klausītājam, kas tumšā un vējainā novembra vakarā atrodas vēsas baznīcas telpās, rada pastiprinātu interesi par to, vai patiesi izdosies mūzikā sajust Kalifornijas tuksnešaino svelmi?! Taču jau brīdī, kad atskan bašģitāras pirmās vibrācijas, līdz ar tām atmosfēriskajā drone sāk parādīties arī kāda psihedēliskā nots un to caurstrāvot sāk solītā Kalifornijas saule. Lai gan, klausoties ierakstā, drone brīžiem var sākt šķist visai monotons, par „Date Palms" mūziku dzīvajā to noteikti nevarētu teikt. Teju katra skaņdarba (jāuzsver, ka, runājot par drone izvērstajām kompozīcijām, šķiet, grēcīgi lietot vārdu „dziesma") laikā Jākobsone spēlē gan basģitāru, gan flautu, gan vijoli, kas kopējā mūzikas skanējumā skan gandrīz čellam raksturīgā manierē, un, iespējams, tieši šo dažādo instrumentu pienesuma dēļ, „Date Palms" mūzika atdzīvojas un iegūst manāmu plašumu, kas ierakstos gan diemžēl nav jūtams.

Aptuveni stundu garajā „Date Palms" koncertā nebija muzikālo kāpumu un kritumu, un beigās pat mazliet pietrūka kulminācijas, kas noslēgtu šo meditatīvo ceļojumu, taču abu Kalifornijas mūziķu radītās mūzikas siltums un atmosfēriskums nelaiž vaļā vēl ilgi pēc koncerta, pat atgriežoties rudens tumsā un drēgnumā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV